Rozchod





Včera jsem zase úplnou náhodou viděla zajímavý film. Už jsem chtěla jít spát, čistila jsem si v koupelně zuby a můj muž na mě volá: "Pojď se honem na něco podívat, to se ti bude líbit!"
Tak jsem přiběhla a akorát zahlédla zbytek dost naturalistické odvážné sexuální scény - ovšem už na pohled s psycho přesahem (se mě zeptejte, jak se tohle dá za pár vteřin poznat), jak to umějí natočit jen Francouzi.
"Tak tohle bude něco francouzskýho a ten chlap určitě není její manžel. Jdu spát, to blbě dopadne," říká Ivan.
Dvacet let soužití se mnou na něm už zanechalo viditelné následky. Má báječný odhad.

Takže:
Žena má velmi autoritativního manžela a s ním dvě už velké děti. Bez manžela není nic, aspoň tak jí to on  vtlouká do hlavy. Pak se zamiluje do obyčejného chlápka. Láska. Odejde z domu. Manžel jim začne dělat peklo, dokonce zařídí, aby ona i on přišli o místo. Ti dva pak pracují na venkově, on trhá melouny (ty malé oranžové), ona je pak u pásu dává do přepravek. Jsou totálně bez peněz, od ní daly pryč ruce i její děti. I když syn jí pak pomáhá. Manžel zuří. Je pro něj ponížení, že JEHO opustila žena. Zařídí, aby se manželčin milenec dostal do vězení. A řekne, že pokud se ona vrátí domů, jeho zase z vězení pustí. Ona omdlí. Je nemocná, nemůže vstát z postele, ale vrátila se domů a to manželovi stačí. Milenec je propuštěn. Ona doma funguje, ale je to tělo bez duše. Při nekonečné souloži s manželem, kterou on si dokazuje, že je zase jeho otrokyní, se ona rozhodne k činu. Jde do garáže pro pušku a chladnokrevně ho ve spánku zastřelí. Pak už je jen scéna, kdy jde za milencem, obejmou se, on ještě o ničem neví, ale ona už ví, že je to konec pro všechny. Ale nemohla jinak.

Výbornej film. A jak úsporně je to všechno natočený. Bohužel v Čechách tyhle psycho snímky nemají žádnou tradici. A vlastně neznám vůbec nikoho, kdo by je uměl napsat. Podobného druhu je jenom jeden český televizní film, jmenuje se Nespavost. Napsala ho Alexandra Berková a režírovala Lenka Wimmerová. Ten mám nahraný a občas se na něj podívám.

... to jsem se zase zakecala. Musím psát! Teda jako pracovat.

11 komentářů:

  1. Lucie,
    tak nějak vzdáleně mi tento příběh připomíná můj život !
    Teda až na ten konec, zatím ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ježíš! Tak se hlavně tím koncem neinspirujte, to si člověk akorát zničí život a pak lituje. Tak se držte!

      Vymazat
  2. Lucko,
    nebojte já to nemyslela až tak doslova ;-)
    Jen jsem si také dovolila po 17 letech opustit manžela a to se neodpouští !
    Někdy to opravdu jsou velmi složité situace co píše sám život a láska a nenávist jdou ruku v ruce .
    Tak ať Vám jde práce dobře od pera , už se těším na podzim a Vaše Ententýky . Na TV se skoro nedívám, ale na Vás mrknu ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda a přeju hodně štěstí v novém životě!

      Vymazat
  3. Úplně mi stačí jak jsi to popsala a vidět to asi už nemusím. Úplně mě mrazí z tý představy a vím jaká je to schíza být v takovým vztahu nevztahu a být mimo sebe. No tfuuuj! Já jsem asi děsný tele, ale v televizi si neumím najít žádnej film. Nedávno jsme si pustila Spalovače mrtvol a Ucho a pustím si to zas! :-D A.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to taky zjistím vlastně omylem, že něco takovýho dávají. A ty se na tyhle filmy fakt nedívej. Tobě stačí život!

      Vymazat
  4. Dík za tip na 2 filmy. Chlapi tahle témata moc nemusí, většinou se dívám sama. V neděli - Mrtvý muž hlásí příchod. Moc krásný příběh. Jen mě ničí ty vysílací časy - jako by si divák musel ten dobrý film zasloužit tím, že přetrpí nejstupidnější estrády či reality show a pak nad ránem za odměnu...
    V kině jsem byla minulý týden na filmu Konfident. Mohu doporučit. Z puberťáka Jirky Mádla začíná růst skvělý charakterní herec.
    J.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, ty vysílací časy jsou pro otrlé. Díky, díky za tipy!!!

      Vymazat
  5. Jak je ten film starý? Mám pocit, že jsem ho viděla a je to buď hrozně dlouho cca 10let a nebo to byl jiný s podobným tématem a taky takhle surově psycho naural...nebo jak to nazvat, ale tyhle filmy mě trochu ničí... docela se na ně občas podívám, ale pak mi vrtají hrozně dlouho hlavou a tak pokud vím, že se musím soustředit na jiné věci a to třeba i kvalitní spánek..raději je oželím...za posledních 10 letjsem přečetl jen pár knížek tohoto typu a bohužel mi dělají to samé co filmy, možná ještě horší...tak to moc nevyhledávám :-)...občas stačí večerní zprávy . Ale urřitě jsou to zajímavé příběhy člověk ty postavy svým způsobem chápe, ale asi si to vůbec neumíme představit v reálu...raději. Tak krásné dny!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že je starý tak 3 roky, ale oni točí hodně filmů s podobným námětem. Když jsem se na něj začala dívat, taky jsem měla pocit, že ho znám. Já se tím naopak zase zaobírám ráda, ale to asi patří k mojí profesi. Zažít bych to samozřejmě taky nechtěla.

      Vymazat
  6. K předchozímu článku - tahle kniha http://kultura.idnes.cz/lovec-draku-hrabne-ctenari-do-svedomi-dwg-/literatura.aspx?c=A071219_172705_literatura_kot
    je krásná, ale žádné lehké čtení. Není to středoevropský způsob. Druhou tu ještě zanechám, až to najdu. Marca

    OdpovědětVymazat