Ježíškova vnoučata


Český rozhlas včera spustil akci Ježíškova vnoučata, oslovil desítky domovů seniorů, aby jejich opuštění klienti napsali, co by si přáli pod stromeček. V dřívějších letech to samé pořádali pro děti z dětských domovů.
Máme tedy úžasnou příležitost stát se Ježíškem a někoho obdarovat.
Hned včera, první den, bylo splněno přes 90% přání!
Ale každý den se budou přidávat další!!!!
 
Darovat můžete buď věci nebo zážitky.
Ze zážitků si senioři nejvíc přejí setkání s Karlem Gottem, jeho koncert, kulturu, ale taky setkání s dcerou nebo zprostředkování návštěvy vlastních synů.
Jojo, občas vám i slza ukápne.
 
Co se týče darů, je tu všehochuť.
Běžné toaletní potřeby, sladkosti, předplatné časopisu, lampička na čtení, vlna na pletení, vánoční cukroví, ale taky kniha s věnováním "Milé Růžence ...". Nebo meruňkový dort, kakao + mít si to s kým sníst a vypít. Smutná jsou přání, kdy si senioři přejí základní věci jako bavlněné tričko, noční košili, šampon apod. Několik babiček ze stejného domova by chtěly noční stolek. Každá svůj, protože nemají žádný. Ale jsou i vtipná přání - klobouk a kalendář s obrázky pěkných žen, nebo kurník se slepičkami, či "podívat se do Austrálie nebo basu piv".
Hodně lidí potřebuje nový vozík, polohovací postel, cvičební pomůcky a jiné věci, které jim jednotlivec těžko může splnit. Mohla by nějaká firma nebo zdravotní pojišťovna. Johoho!
 
Zaslání je jednoduché - zdarma si pro dárek dojede přepravce. Nebo se můžete domluvit přímo s konkrétním domovem a přivézt dárek osobně. To je pro obdarovaného největší překvapení!
 
 
Ať už podpoříte kohokoli, budu ráda, když mi o tom napíšete.
Abych věděla, že si to tady nepíšu jen pro sebe :)
 
 
 
 

21 komentářů:

  1. Každoročně kupujeme dárek tady: http://www.daruj-hracku.cz/ jsou to dárky do dětských domovů a postiženým lidem do ústavů. Je tam mnohem menší úspěšnost naplnění, tak prosím zamiřte případní dárci i tam. Na projektu je zajímavé, že za ním stojí parta hendikepovaných manažerů, kteří tenhle projekt táhnou už spoustu let. Opakovaně za něj dostali cenu Ď - pro doborovolníky. Přimlouvám se za dárek pro DOZP Náměšť nad Oslavou, znám je osobně, pečují o lidi s mentálním postižením a dělají to skvěle. Ježíškova vnoučata jsou taky skvělý projekt. Je bezva, že se pozornost konečna zaměřuje i na druhý konec životní dráhy - na seniory.

    OdpovědětVymazat
  2. O Ježíškových vnoučatech jsem slyšela v pondělí ráno cestou do práce. Večer jsme se doma dívali, ale bohužel všechna přání, která bychom mohli splnit, byla rozebrána během odpoledne. Zbývající nejsou v našich finančních možnostech (a to nejen plavba Karibikem pro dva :-) ). Nicméně vyhlížíme, zda nepřibydou další, z nichž bychom mohli vybrat nějaká ke splnění.
    Projekt mě zaujal právě tím, že se zaměřuje na seniory. Asi jich máme v okolí hodně, takže citlivěji vnímám, že jsou hodně opomíjení. A že mnohdy stačí málo, aby se v jejich životě objevila jiskřička radosti.

    Budu číhat.

    P.S. Už hodně let každoročně dáváme poměrně nezanedbatelnou částku nějaké charitativní organizaci. Ještě se vždy snažíme vybrat konkrétní projekt / akci, aby by s námi na něco hmatatelného mohly přispět naše děti. Chceme, aby chápali, že pomoc je přirozená.

    Blanka

    OdpovědětVymazat
  3. já to včera dala do hodně skupin na FB a psala,že mě nejvíc dojala příní 84 leté paní na cestu do Reyjkjavíku a 91leté do Řecka k moři, že obdivuju,že se na to cítí a mají takovou tužbu stále..i když je to spíš nesplnitelné..a dneska čtu na stránce Ježíškovýchvnoučat, že už je Reyjkjavík rezervovaný a paní poletí..jedna slečna často na isladn jezdí a má tam kamarádku aspolečně se o paní Dagmar postarají..to je tak úžasný, Ježíšek existuje, kdo by věřil,že se paní fakt podívá na Island..ale zázraky dobrých srdcí se dějí..mám z toho obří radost,ajk kdybych tam letěla já:) já znám dobře Řecko,ale přiznám ,že bych si netroufla vzít sebou tu 91letou paní..dala sjem to do naší skupiny milovníků Řecka, tak třeba:)

    OdpovědětVymazat
  4. Tady chodil Ježíšek dnes.
    Navštěvuji pravidelně jednu starou paní v hradeckém DD. Většinou si čteme. Nadchla ji knížka od poutníka Ladislava Zibury přesto, že ji od autora dělí dvě generace. Dnes tu měl přednášku a my byly spolu. Obě jsme měly cestovní horečku. Pro mě poprvé cesta s invalidním vozíkem v MHD, pak plošinkou do sálu, ale ta radost za to stála!

    OdpovědětVymazat
  5. Jelikož je hodně přání typu polohovací postel, velká TV či počítač, vznikla na FB skupina: https://www.facebook.com/groups/1632046283521519/?hc_location=ufi, kde se členové skládají na větší dárky. Já osobně jsem z projektu Ježíškových vnoučat nadšená. Snažím se každoročně obdarovat i jednu konkrétní charitativní organizaci a psí útulek.

    OdpovědětVymazat
  6. Měla jsem tatínka necelé 3 roky v Bohnicích - pavilon 34, trpěl Alzheimerovou nemocí. Jsou tam také často osamělí lidé, nemoc je to opravdu zlá. Lidé si tam nic nepřejí, neboť už to neumí a nebo ani nevědí, co si přát. Potřebují tam oblečení /nemusí být ani nové/, kosmetiku /mýdla, krémy, vlhčené ubrousky atd/. Opravdu vděční jsou pak za sladkosti. Nejen před Vánocemi. Třeba se někdo ke mně letos přidá...Lucka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. a to se tam jak dá předat? tam to musí být hodně smutné

      Vymazat
    2. Vse se da predat nebo i svuj DD ci hospic,stacionar vyhledat.JP

      Vymazat
  7. Děkuji za odkaz, o této možnosti jsem nikde neslyšela. V mládí jsem rok po sametové revoluci v rámci "zdokonalení se v němčině" pracovala jako sociální dobrovolnice na LDNce v Německu (musím říct, že jsem netušila, kam mě zařadí). Pro mladou holku to bylo hodně náročné, ale velká škola života. Myslím, že se v této oblasti pomáhá velmi málo. Proto mě tento projekt velmi potěšil a jak jsem zaznamenala, naskakují tam stále nová přání, která jsou lehce splnitelná i pro ty "méně movité". Taková přání jako kosmetika, polštářek nebo papuče se dají splnit. Já už si též vybrala :-)
    Přeji hezký den

    OdpovědětVymazat
  8. Projekt znám, již jsem se zapojila. Některá přání jsou krásná a mám velkou radost, že se plní.

    OdpovědětVymazat
  9. To se mi moc líbí... díky za tip
    Věrka

    OdpovědětVymazat
  10. Děkuji za upozornění, budu se snažit zapojit (jako dárce☺). Lucie

    OdpovědětVymazat
  11. Já jsem se právě zapojila. Pravidelně obdarovávám azylové domy, kde jsou matky s dětmi. Každý rok posílám vánoční dárky pro děti do dětských domovů. Od určitého věku mi víc radosti přináší darovat než být obdarována.

    OdpovědětVymazat
  12. Posílám pravidelně peníze do hospicu v Rajhradě a taky občas na "kočky", myslím zvířata. Hned z Tvého blogu jsem překlikla na Ježíškova vnoučata. A tři čtvrtě hodiny u čtení brečela, protože přání typu "tepláková souprava" nebo "méďa brumík a kakao" nebo "zásoba kávy"... Prostě být starý a opuštěný je k prdu. Hned jsme zavolala své velmi vitální téměř 80 leté mamince, jestli něco nepotřebuje, ale moc nechápala, co chci. Před měsícem si sama zařídila výměnu ústředního topení v bytě, a to včetně malování a úklidu. Každý to tak ale nemá... Zkrátím to, našla jsme si domov důchodců u Ostravy, potřebují dárky do tomboly. Díky za tip!

    OdpovědětVymazat
  13. Od letošního roku jsem zapojena v jednom studentském nadačním projektu, v rámci kterého pravidelně navštěvujeme seniory v jednom z brněnským domovů.
    Náš původní plán byl splnit společně alespoň jedno z přání Ježíškových vnoučat. Než jsme se ale stačili rozkoukat, zůstala jen pro nás cenově nedosažitelná přání. Takže jsme se rozhodli alespoň uspořádat "vlastní" Ježíškova vnoučata. Udělat si v domově jakýsi průzkum a pak alespoň pár starouškům splnit jejich přání!

    OdpovědětVymazat
  14. Ahoj, jmenuji se "Tina Petersen" Jsem z Odense v Dánsku. Byl jsem ženatý 9 let s Oliverem a oba jsme měli spolu dva (2) syny. Oliver byl můj milenec na střední škole, můj vysněný muž a já jsme ho milovali víc, než dokážou vyjádřit slova. Najednou můj manžel začal spát a dávat různé omluvy, proč se nemůže vrátit domů. Děti, které byly zvyklé být vždycky kolem svého otce, ho teď vidí ječmen. Začal mít vnější vztahy s jinými ženami a neuvažoval, jak se budou děti nebo já cítit.

    Celý můj svět byl otřesen a zdá se mi, že jsem ztratil jediného člověka, kterého jsem kdy opravdu miloval. To se ještě zhoršilo v okamžiku, kdy požádal o rozvod ... Snažil jsem se, co mohl, aby mu změnil názor a zůstal se mnou a dětmi, ale veškeré úsilí bylo marné. Prosil jsem a zkoušel všechno, ale nic nefungovalo.

    Průlom nastal, když mě někdo představil tomuto nádhernému, velkému kouzelníkovi, který mi nakonec pomohl ... Nikdy jsem nebyl fanouškem takovýchto věcí, ale prostě jsem se rozhodl neochotně vyzkoušet, protože jsem byl zoufalý a nezbylo mi na výběr ... Udělal zvláštní modlitby a použil kořeny a byliny ... Během dvou dnů mi Oliver zavolal a byl mi líto všech emocionálních traumatů, které mi způsobil, přestěhoval se zpět do domu a nadále šťastně žijeme jako jedna velká rodina. co úžasný zázrak doktor Zuzu udělal pro mě a moji rodinu. Pomohl mi také vyřešit můj problém s artritidou, se kterým se zabývám celá léta

    Představil jsem mu spoustu párů s problémy po celém světě a měli dobré zprávy ... Pevně ​​věřím, že někdo tam potřebuje pomoc. Pro naléhavou pomoc jakéhokoli typu kontaktujte doktora Zuzu nyní prostřednictvím jeho e-mailu: doctorzuzutemple@gmail.com nebo WhatsApp ho na +2347013499818 a také kontaktujte doktora Zuzu na Viber prostřednictvím +2347013499818

    OdpovědětVymazat
  15. Bylo to jako filmový trik, když mi doktor Edede vrátil mého manžela do 24 hodin, vyzkoušel jsem mnoho zpusobu, jak dostat mého muže zpet, ale vždy se setkávám se špatnými lidmi, dokud jsem nemyslel doktora Ededeho radu každému, kdo má stejný problém kontaktujte ho na Ededetemple@gmail.com nebo Whatsapp +233235887825 Slibuji, že vás nikdy neodradíme.

    OdpovědětVymazat