Dokumentární úterý

Pokud chcete vědět, jak v Norsku funguje systém ochrany dětí, kvůli kterému přišla například paní Michaláková o své dva syny (asi nejznámější kauza u nás), podívejte se dnes ve 21 hod na ČT2 na Český žurnál, díl Děti státu.
Na dokumentu spolupracovala i moje spolužačka Margareta Hruza, která se narodila v Norsku českým rodičům, pak mimo jiné studovala v Praze režii, a teď bydlí zpět v Norsku. Takže informace budete mít přímo od pramene! Navíc Margareta jejich systém spíš chválí, než odsuzuje, což je pro mě zatím první odlišný názor.
 

zdroj MFDF Jihlava

 
Toto road movie se snaží proniknout do zákulisí významu a způsobu fungování systému ochrany dětí v Norsku tzv. Barnavernetu a jeho dopady i u nás. Na konci si klade zásadní, ale rozpornou otázku, čí jsou naše děti? Režie I. Pauerová Barnavernet je norský úřad na ochranu dětí, založený v roce 1992. Poskytuje pomoc dětem a rodinám v různých situacích od finanční pomoci, až po odebírání dětí. Stát skrz Barnavernet dohlíží na kvalitní dětství všech dětí. V posledních letech se však něco stalo a norský systém na ochranu dětí začal mít odpůrce po celém světě, včetně České republiky. Film zkoumá, proč i u nás Barnavernet vzbuzuje až takový zájem. Proč jsou Norové dobrovolně víc regulovaní státem a institucemi, než my v Česku. V Norsku lidé říkají, že stát je nejlepší kamarád. Jsou za omezení rádi a jsou spokojení, že stát rozhodne za ně. I proto jsou Norové dle výzkumu veřejného mínění skoro každoročně vyhlašováni za nejšťastnější národ na světě. Proč bychom my točili o Norsku, když je u nás tolik problémů? Máme největší počet dětí v kojeneckých ústavech v Evropě, odebíráme většinu dětí kvůli finanční situaci v rodinách. Ale pak na druhou stranu to, co se děje v Norsku, je problém každého vyspělého státu a týká se to všech nás v Evropské unii, protože nám to klade otázku o tom nejzásadnějším: Má být stát složený z rodin anebo má být stát jedna rodina?(zdroj ČT)
 
 

 

6 komentářů:

  1. Lucie dík za připomenutí, jsem si minulý týden poznačila, ale bez Vás bych si nevzpomněla...
    rozhovor s Margaretou Hruza jsem četla, a též jsem byla jejími, pro Barnavernet pozitivními, výroky překvapená...tak uvidíme
    jarka

    OdpovědětVymazat
  2. videla jsem ho v JIhlave - a byla pritomna i diskuzi s Margaretou. Nemam pocit, ze by system chvalila...
    martina

    OdpovědětVymazat
  3. Děkuji za tip....mám husí kůži....

    OdpovědětVymazat
  4. ...tak ani po zhlédnutí dokumentu nevím...zajistit jednotně šťastné děti a jednotně vychovávající rodiče mi zavání velkou nesvobodou, abych se bála mít děti, že mi je někdo ze svého rozhodnutí vezme, to je na hranici lidských práv...ale nežiji v takovém státě, prý je nejšťastnější na světě...tak nevím
    jarka

    OdpovědětVymazat
  5. snad bude ke stažení nebo shlédnutí online, včera jsem si užila výborný večer v kongresovém paláci - týdny japonské kultury - jsou ještě dnes - moc doporučuji.
    Iveta z Kunic

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj, jmenuji se "Tina Petersen" Jsem z Odense v Dánsku. Byl jsem ženatý 9 let s Oliverem a oba jsme měli spolu dva (2) syny. Oliver byl můj milenec na střední škole, můj vysněný muž a já jsme ho milovali víc, než dokážou vyjádřit slova. Najednou můj manžel začal spát a dávat různé omluvy, proč se nemůže vrátit domů. Děti, které byly zvyklé být vždycky kolem svého otce, ho teď vidí ječmen. Začal mít vnější vztahy s jinými ženami a neuvažoval, jak se budou děti nebo já cítit.

    Celý můj svět byl otřesen a zdá se mi, že jsem ztratil jediného člověka, kterého jsem kdy opravdu miloval. To se ještě zhoršilo v okamžiku, kdy požádal o rozvod ... Snažil jsem se, co mohl, aby mu změnil názor a zůstal se mnou a dětmi, ale veškeré úsilí bylo marné. Prosil jsem a zkoušel všechno, ale nic nefungovalo.

    Průlom nastal, když mě někdo představil tomuto nádhernému, velkému kouzelníkovi, který mi nakonec pomohl ... Nikdy jsem nebyl fanouškem takovýchto věcí, ale prostě jsem se rozhodl neochotně vyzkoušet, protože jsem byl zoufalý a nezbylo mi na výběr ... Udělal zvláštní modlitby a použil kořeny a byliny ... Během dvou dnů mi Oliver zavolal a byl mi líto všech emocionálních traumatů, které mi způsobil, přestěhoval se zpět do domu a nadále šťastně žijeme jako jedna velká rodina. co úžasný zázrak doktor Zuzu udělal pro mě a moji rodinu. Pomohl mi také vyřešit můj problém s artritidou, se kterým se zabývám celá léta

    Představil jsem mu spoustu párů s problémy po celém světě a měli dobré zprávy ... Pevně ​​věřím, že někdo tam potřebuje pomoc. Pro naléhavou pomoc jakéhokoli typu kontaktujte doktora Zuzu nyní prostřednictvím jeho e-mailu: doctorzuzutemple@gmail.com nebo WhatsApp ho na +2347013499818 a také kontaktujte doktora Zuzu na Viber prostřednictvím +2347013499818

    OdpovědětVymazat