Od hrnku k zázraku

Dnes při angličtině jsem zase zběhla od tématu (to se mi velmi daří) a probíraly jsme s mojí učitelkou téma mateřství. To se mi pořád jeví jako nejtěžší úkol na světě.
Pila jsem u toho kafe z dětského hrnku a strašně se mi líbil.
Jenže můj foťák opět stávkoval, takže z toho vyšla jen takováhle čmouha. Ale i přesto jsem vám ho chtěla ukázat. Opět zběhnu od tématu, abych mohla psát o fotografování.


Na famu totiž byla i katedra fotografie a viděla jsem spousty fotek svých spolužáků. Hodně jsme o nich diskutovali, a od té doby mám na fotky jiný pohled. Zaručeně se totiž na fakultu nedostal nikdo, jehož fotky jsem do té doby považovala za dokonalé, ladné, bezchybné ... dnes bych řekla bezhybné.
Dostat totiž do fotky pohyb a příběh, to je o tom talentu. Skoro všichni umí aranžovat, ale všimli jste si, jak málo fotografů dokáže zachytit okamžik? Tu jedinečnou chvíli, kterou v literatuře popisuje Virginia Woolfová nebo James Joyce (ho ho, paní chytrá).
Když si prohlížím fotky na blozích, tak mě baví nejčastěji ti, kdo mají mizernou kvalitu fotky, často i špatnou kompozici, ovšem úplně nečekaně se jim tam zjeví ten ZÁZRAK! Jakmile někde vidím naaranžované děti a dámy blogerky, jdu pryč. To jsou fotky do rodinného alba. I když většině čtenářů to jistě přináší potěšení, protože v tom vidí harmonii, lásku, možná i to, co by sami chtěli mít - a nemají. Ale to už bych odskočila příliš daleko, až k psychologii. A na tu nemám.

Když se vám bude chtít, napište mi, na kterém blogu se podle vás odehrává zázrak, pro který si tam chodíte. Moc ráda si to přečtu.


29 komentářů:

  1. Ten hrníček je krásný...a zázrak najdu skoro vždy na blogu u Ajky ,http://ajka-uajky.blogspot.ie/2015/10/pastviny.html, dokáže nejen zachytit třeba broučka v letu ,ale navíc k některým příspěvkům napíše i příběh. Už spousta blgerek jí psala, že by z těch jejích fotek a povídání ,byla moc pěkná knížka pro děti. Já fotit neumím a vím, že některé z mých fotek na blogu by snad tam ani neměly být...jak jsou asi špatné. Ještě u Věrky se mi líbí její fotky, kterých je poslední dobou víc, než povídání. Třeba tenhle podzimní příspěvek a ty věty pod ním mne dostal:http://ange-vilain.blogspot.ie/2015/08/autumn-mood.html. Hezký den všem u Vás doma...Marcela

    OdpovědětVymazat
  2. Když fotky s pohybem a duší, tak "Lucky blok". Pěkný je i "U nás na kopečku" a ty , co už znáte - "Innaia", "Jane at home".
    Ráda se dívám i na vaše "normální" fotky i na ty šmouhatý - jsou totiž živý.
    Pěkný den, Monika

    OdpovědětVymazat
  3. Ja jsem nedavno objevila aniesonge.com a prave tam si pro zazrak chodim. :-) Vase kriterium nearanzovanych fotek sice nesplnuje, ale Anie, ktera ho pise ma talent na to, aby cloveka pohladila po dusi clankem. Jen se kouknete sama, verim, ze vas taky treba okouzli. :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Nádherně fotí Slovenka http://kattatubio.blogspot.cz/. Ona už je opravdový profík a focením se živí. Díky cestování a nádherné hornaté krajině Slovenska jsou její fotky nepřekonatelné.
    Krásný den, Monika.

    OdpovědětVymazat
  5. Mám to "hozené" podobně. Občas se mi zadaří, ale tahe pani https://www.facebook.com/summermurdockphotography?ref=ts&fref=ts - té bylo z hůry dáno!!!

    OdpovědětVymazat
  6. Z těch českých mám ráda http://zlesa.blogspot.cz/
    A z anglicky psaných je můj nejoblíbenější http://fireandjoy.com/ Za blogem stojí mladá dívka (duší), ale tím, co prožila spíš Žena. Na blogu jsou fota ze života, doplněná deníkovými zápisky - píše neuvěřitelně upřímně, je velmi otevřená, vše dělá s velkou vášní. Dále jsou tam i ukázky její profesionální práce - různé kampaně atd. Sleduji už dlouho a nikdy se mi neokoukal.

    OdpovědětVymazat
  7. Na "zázraky" chodím k JAH a k Monice na kopeček.....
    Martina

    OdpovědětVymazat
  8. Pondělí, tak jsou fotky plné zázraků. Už jsem i plakala, tak moc mne spolu s minimalistickými texty zasahují. Zdravím, Kateřina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Až teď jsem si všimla Vašeho příspěvku a jsem moc ráda, jak jsme se shodly.
      Hezký den, Magda

      Vymazat
  9. Miluju http://blog.brinja.dk/ ,kterou jsem našla právě u Vás Lucie,právě pro ty fotky se zázrakem :) a tady se očima chodím pohladit na duši http://chatamagoda.blogspot.cz/ ...ada fm

    OdpovědětVymazat
  10. http://toujoursdimanche.canalblog.com/
    :)

    Veronika

    OdpovědětVymazat
  11. http://pondeli-pondeli.blogspot.cz/
    Fotky slova (tam je ten dar dát v minimu maximum) atmosféra...
    U mě úžas, pokaždé.
    Magda

    OdpovědětVymazat
  12. Já každý den čekám na HUMANS OF PRAGUE. Denně jiný člověk, denně jiný příběh..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ty tu u Lucie také každý den vyčkávám a prohlédla je od první fotky zpětně. To je úžasný projekt!

      Vymazat
    2. Ano, Humans of Prague moc ráda čtu a některé příběhy mám uložené, k zamyšlení. A mám ráda Pondělí, fotky i slova a tady Lucii, netrpělivě každý den, fotky a hlavně myšlenky. Děkuji.
      Andrea

      Vymazat
    3. Humans of Prague mám taky moc ráda. Narazila jsem na něj před necelým rokem, ve fotografiích našla jednu známou a v ulicích pak potkala ještě několik dalších lidí, kteří mi utkvěli v paměti. Kateřina

      Vymazat
  13. Mám jich víc - po pravé straně u mě na blogu http://okurkovysalat.blogspot.cz/. Naprostá jednička je Monika z kopečka!

    OdpovědětVymazat
  14. Já se moc ráda tenhle blog http://www.digthischick.net/#sthash.V6icAuc0.dpbs

    OdpovědětVymazat
  15. Ja krome vyse zminenych take : http://quatrepommes.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  16. mám ráda http://www.junkaholique.com/, ale sleduju ho skrz tento blog, tak pro tebe nic nového :-)

    OdpovědětVymazat
  17. Pro mne to byla Markéta Baletková. Chybí mi, moc...pa Vokopka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S radostí jsem ji teď objevila na Instagramu!

      Vymazat
    2. Ano, Markétka a její nádherná rodina. Od čtvrtku s pátým cvrčkem - Norou. Markétčin blog mně taky chybí. Je to jedinečná žena.

      Vymazat
  18. pro mě je skoro až posvátná Jana z rooster-hill.blogspot.cz.. zejména její příspěvky se štítkem hošťálky

    OdpovědětVymazat
  19. doporučuji ještě tady: https://davidmachacek.wordpress.com/
    navíc i trefně vtipné
    Mirka

    OdpovědětVymazat
  20. Doufám, že nedopadnu tak jak popisuješ. Ono to hrozně svádí ta zrcadlovka:p. Nafotit líbivě, přidat trošku světla, trošku chladné barvy a hotovson. Co se dá dělat. Ale tvoje fotka hrnečku se mi strašně líbí:p.

    OdpovědětVymazat
  21. já doporučuju Markétin blog http://netrpeliva.blogspot.cz/ a taky lookrecia.blogspot.com ;)
    Lenka

    OdpovědětVymazat