Od žluté stěny k bílé aneb průměrný Čech

Tenhle typ výzkumů mě vždycky pobaví.
Zvlášť, když se dočtu, že v obýváku jsme upřímní sami k sobě - a to je pravda.
Máte pocit, že váš obývák je odrazem vás samotných?
U mě to platí stoprocentně.
Viz můj minulý příspěvek :)


Obývák průměrného Čecha se letos změnil

Objevak
Kaspeni už čtyři roky mapují životní návyky českých rodin, které zhmotňují do obýváku.
Už čtyři roky mapuje komunikační agentura Kaspen/Jung von Matt v rámci svého projektu Obejvák životní zvyky českých rodin. Zjištění následně zhmotňuje do obejváku“ – místnosti, která agentuře slouží pro pracovní schůzky. Týmy agentury i klientů se v ní mají možnost vcítit do životní reality běžného Čecha.
Při hledání podoby průměrného Čecha verze 2014 byly využity veřejně dostupné údaje Českého statistického úřadu a výsledků Sčítání lidu, domů a bytů z roku 2011. Respondentů, kteří splňovali základní charakteristiky průměrného Čecha, se agentura Perfect Crowd zeptala, jaké změny u nich proběhly za poslední dva roky.
Průměrný Čech žije v manželském svazku se dvěma dětmi, dalším členem domácnosti je jejich čtyřnohý domácí mazlíček. Oproti dřívějšku se obývací pokoj typického Čecha tento rok výrazně změnil. Je světlejší, modernější a útulnější. Zmizel z něj stolní počítač, který nahradila knihovna se stovkou knih. Mezi nimi se objevuje Atlas hub, Encyklopedie, kuchařky, Bible, Kronika lidstva, Pravidla českého pravopisu, Babička, 50 odstínů šedi, Bylo nás pět, Saturnin, Staré pověsti české, Švejk, Harry Potter nebo Medvídek Pú.
Obejvak2
Všechny stěny jsou v současnosti vymalovány na bílo, původně byly dvě stěny žluté. Své místo mají v obýváku nové pokojové rostliny, větší rohová sedačka s novým křeslem a také větší televize, pod kterou je umístěno 124 kusů CD nebo DVD. Mezi oblíbené tituly patří hry Divadla Járy Cimrmana, S tebou mě baví svět, Mrazík, Krteček, alba Jaromíra Nohavici, Kabátu, Vánoční koledy nebo U2.
Obejvak4
Obejvak_3
Typický Čech tráví v obývacím pokoji denně pět hodin – nejčastěji s partnerem a dětmi. Dívají se společně na televizi, odpočívají, hostí návštěvy, surfují na internetu a pouštějí si filmy. „V obýváku se chováme upřímně. Naše image, náš styl oblékání, způsob, jak se prezentujeme, to je vždy do určité míry hra, maska či role. Zato doma se uvolníme: je to náš osobní prostor, který si dotváříme drobnostmi, jež jsou pro nás z nějakého osobního důvodu důležité,“ popisuje vedoucí projektu Markéta Nováková z agentury Kaspen/Jung von Matt. Zároveň podle ní obývací pokoj zrcadlí náš skutečný životní styl a estetické hodnoty. Obývací pokoj bývá naše pýcha, na vylepšení ložnice, dětského pokoje a koupelny většinou nezbývají peníze.
Nejdůležitějším kritériem pro výběr vybavení domácnosti je pro průměrného Čecha stále cena. Sice si rád prohlíží katalogy o bydlení pro inspiraci a zařizování je baví, jenomže v posledních dvou letech neutratili za vybavení obýváku více než 10 000 korun.
Obývák si virtuálně můžete prohlédnout zde.
-kch-

/zdroj Mediaguru/

12 komentářů:

  1. zajímavé......Zuza

    OdpovědětVymazat
  2. Drahá Lucinko
    já ještě znám hodně lidí,kteří si před obyvákem vyzují papuče,do obyváku jdou bosí a jenom ho ukáží hostům a žijí v kuchyni,namačkani na rohové lavici.Nechápu.Fandím vám,vašemu obyváku,zahradě,seriálu,pá babkaAlka

    OdpovědětVymazat
  3. hm.... koukám, že mám ještě drobné rezervy

    OdpovědětVymazat
  4. Je váš obývák odrazem vás samotného?
    Mezi lidmi na sebe nerada poutám pozornost, ale doma už jsem svá.
    Přestala jsem se bát barev.
    Mám tu spoustu "krámů", jejichž přítomnost mě těší.
    Místo stolku lodní kufr, s nímž se moji prarodiče před 80 lety vrátili do Čech.
    Místo lustru ohromnou větev se žárovkami.
    A na čestném místě je kočičí pelíšek s vyhlídkou.
    Můj obývák bude zřejmě mým odrazem.
    Včetně zakousnuté myši za sedačkou nalezené právě při návštěvě kamarádky.
    A. Eva

    OdpovědětVymazat
  5. Průměr je zajímávý matematický výpočet: pokud sním celé kuře, soused nesní nic, v průměru jsme oba najezeni. Skutečnost je taková, že jeden se přejedl a ten druhý má hlad. Tak je to asi i s tím průměrným obývakem.
    My obývák nevedeme, máme místo něj šatno-pracovno-ložnici, pokud bychom čekali nějakou "lepší" návštěvu, postel z palet se dá do 10 minut proměnit na gauč. Ale zatím tento velký okamžik ještě nenastal, takže nejsme ani průměrní Češi. Což je super, protože Češi opravdu nejsme :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Bohužel musím konstatovat, že můj obývák ne zcela odpovídá odrazu mě samotné.....ale věřím, že v průběhu několika měsíců se to změní a bude odpovídat více, ne-li zcela :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Zajímavý výzkum. Ani v tomto ohledu nezapadáme mezi průměrné Čechy .-) Z bílých zdí jsme před 2lety přešli na barevné, koberečky letěly na Aukro, není nad klasické parkety, k zrzavému kocourovi jsme vybrali zelenou sedačku- aby se na ní pěkně vyjímal :-) ...bydlení je přece HRA! a v obýváku se obývá, takže ten náš rozhodně není katalogový, kde není nikde nic- na stolečku designová miska s dekorativními předměty atp. :-) - a článek to byl zajímavý, děkuji za naučné a zábavné čtení!

    OdpovědětVymazat
  8. No my barvy v obýváku střídáme, takže momentálně jsou3 bílé a jedna je taková - no mokrá vypadala jako plnotučná hořčice, teď je trochu světlejší. K tomu oranžová sedačka a modré doplňky. Koberce mám ráda, protože do paneláku se pravá dřevěná podlaha moc nehodí a plovoucí podlaha se mi nelíbí. Chodím doma bosa a na to jsou koberce ideální. Akorát náš kocour má pocit, že má škrabadlo všude a tak je potřeba je dost často měnit. Knížky- oni mají jednu knihovnu a v ní jenom 100 knížek??? Vždy jsme měli doma hodně knížek, takže 100 by se našlo i v pokojíčku. Vlastně kromě koupelny ( i když ve vaně čtu taky ) máme nějaké knížky všude a tu rozečtenou i na záchodě. V kuchyni kuchařky apod. V ložnici tedy spíš převládají časopisy, jsem fanatik na časopisy o bydlení takže jich tam mám mraky. Do nedávna jsem měla v obýváku i pracovní kout - né počítač na mini stolku, ale pořádný stůl s počítačem, A3 tiskárnou apod. No a k průměrné domácnosti vlastně ani nezapadáme sbírkou pivních tácků v obýváku ( několik tisíc). Jo a taky šicí stroj by se u nás v obýváku našel.
    Takže asi nejsme průměrná rodina, vlastně i děti jsme si pořídily 3.

    OdpovědětVymazat
  9. Náš obývák má bile vymalované zdi, červený gauč a hnědá podlaha.... Jsme asi průměrná rodina s dvěma dětmi... jen ten největší pokoj jsme nechali dětem a obýváček máme opravdu malinký, presto,když dorazí návštěva vejde se nás dost... A hodně často to u nás vypadá jako po výbuchu.....:-) P.S. Moc Vám fandím a ráda koukám na serial I blog

    OdpovědětVymazat
  10. Náš obývák je asi teda taky našim obrazem - když tak nad tím přemýšlím. Peněz moc na zařizování nebylo, a ty co se našly, jsme investovaly do zařízení pokojíků pro děti. Takže u nás naopak - obývák je pelmel kusů, co nám zbyly po stěhování. Nějaké skříňky, hlavně na deskové hry. Jedna skleněná vitrínka na kýče z cest. Knihovna, to jo, knih nepočítaně. Zdi bílé, obrázky, podlaha linoleum. S námi v obýváku rybičky a morče. Občas nějaký kus oblečení, na podlaze hračky nejmladšího, na stole moje papíry. Často někde koš s prádlem, pro případ, že by se mi chtělo u televize žehlit... Košíčky s bavlnkami a rozdělanými výtvory... Televize, změť napájecích šňůr u gauče, kam si napichujeme notebooky a telefony... Jo, gauč, to je jediný "rozmar", co jsem si dopřála. Léta jsem toužila po takovém, co má na jednom místě podnožku pod nohy. Jakmile přijdu já (moc teda nesedím, ale když už), všichni vědí, že to je maminky místo a odsouvají se :-) Co si o mém bordelu myslí návštěvy neřeším - domů si zvu lidi, co znají mě a moje priority a jestli někomu vadí, že si musí nejdřív vytvořit místo k sezení odsunutím atlasu, kde jsme něco hledali, ať příště nechodí...

    OdpovědětVymazat
  11. mám ráda, když domov celkově vypovídá něco o majiteli. a to něco si představuji tak, že skutečně vystihne jeho samotného. mám zdi světle hnědé - miluji kávu, odjakživa hodně čtu a knihy jsou pro mě důležité, ráda cestuji a chci, aby to bylo v obýváku znát, proto si na stěnu nedám jen tak ledascos, a mám ráda staré věci - proto mám zrenovované parkety, "zámecké" dveře a byť ikea komodu, vybírala jsem takovou, aby mi trošku toho "stáří" do obýváku vnesla :) mám ráda chaos, nikoli nepořádek, a toho si v obýváku užívám spoustu :)

    OdpovědětVymazat
  12. Pivo a televize. To je průměrný Čech.

    OdpovědětVymazat