Babička na inzerát/ Honza Kratochvíl/ nekrolog

Ptali jste se mě několikrát, jak pokračuje náš projekt Babička na inzerát, který před dvěma lety vyhrál soutěž ČT Souboj seriálů. Cirkus Bukowsky, který se v hlasování diváků umístil až za námi, už je natočen a běží na obrazovce.
My jsme po dvou letech obdrželi vyjádření, že náš námět je vlastně eintopf a pro mě naprosto nepochopitelně ho přirovnávají k jedné anglické hororové komedii, proti které je Babička samozřejmě odvar.
Jen připomínám, že já psala čistě rodinný seriál, který ČT nenatočila už několik let - zejména proto, že je strašně těžký napsat příběh, který by zajímal děti a rodiče zároveň. Já jsem se o to pokusila - a vyhráli jsme. Neměla jsem ambici psát temnou detektivku (mimochodem Cirkus B. se mi strašně líbí!), ani vykrádat anglický film. Rozhodnutí akceptuju, co jiného mi zbývá. Nicméně pocit, že být první v České televizi ještě neznamená vyhrát, ten už mi nikdo nevezme.
 

 
Mnohem bolestnější ale pro mě bylo zjištění, že ČT ani nedala na pohyblivou lištu kanálu ČT24, když minulý týden zemřel bývalý producent ČT Jan V. Kratochvíl, duchovní otec Noci s Andělem, který pro ČT objevil například Monty Pythony a vůbec se zasloužil o alternativní zábavu v ČT, která teď už neexistuje. Kdyby to Honza věděl, to by ho hodně mrzelo. On pro tuhle televizi dejchal. Aspoň že MF Dnes si vzpomněla.
Strašně ráda jsem psala scénáře k Noci s Andělem, Honza byl úžasný producent. V neděli máme na jeho počest mejdan.

Zemřel producent Jan Kratochvíl, jenž divákům představil Monty Pythony

  15:04
Ve věku 73 let zemřel dramaturg a producent Jan Kratochvíl, jehož mnohaleté působení v České televizi bylo spjato s hledáním alternativní zábavy.
Producent Jan Kratochvíl | foto: Česká televize
Kratochvíl absolvoval FAMU, začínal jako asistent režie na Barrandově, pak vystupoval se Ctiborem Turbou v Cirkuse Alfred, režíroval koncerty kapel i divadelní představení, pracoval pro Revue Alhambra či pro Divadelní pouti.
Od 90. let byl zaměstnán na Kavčích horách ve tvůrčí skupině, která se zaměřovala na menšinovou zábavu. Zasloužil se o nákup práv k dílům britské komediální skupiny Monty Python či k ostrovním sitcomům pro cyklus Horečky páteční noci.
Spolu s moderátorem Pavlem Andělem připravoval Kratochvíl živý pořad alternativní kultury Noc s Andělem, v jeho producentské skupině vznikly také televizní tituly Měsíčník, She show - Šíšou proti zdi s Bárou Štěpánovou nebo talk show Miloslava Šimka a Zuzany Bubílkové S politiky netančím. Několikrát se Kratochvíl objevil rovněž před kamerou.
(Autor: Mirka Spáčilová)

6 komentářů:

  1. Pokud se nemylim tak o vitezi v souboji serialu rozhodovali lide smskami takze mi prijde nefer uz vuci tem co poslali sms, ze se serial nerealizoval. Na Bukowskeho se divam taky je super.Podle jejich fb to vypada,ze se bude natacet i druha rada:-)

    OdpovědětVymazat
  2. R.I.P. četaři Honzovi, Noc s Andělem je pro mne synonymem mládí a studentských probdělých nocí na zeleném čaji, meditujíc o svých láskách, neláskách a .....však to znáte ženy:)
    Vůbec jsme netušila, že tobyl dramaturg.
    Je hezké, že to Lucie připomínáte.
    P.

    OdpovědětVymazat
  3. Co je to prosim za mladeho muze na te druhe fotografii? Moc mi pripomina moji prvni lasku a tak uvazuji jestli to neni jeho potomek.
    Dekuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lukáš Vaculík a Filip Antonio (dítě) - ale to ej jeho umělecké jméno, vlastní neznám. Tatínek je muzikant. Jinak je to nejobsazovanější dítě současnosti, např. Líbáš jako bůh atd. :-)

      Vymazat
  4. Aha, tenhleten pán umřel :(
    To je škoda. A škoda že se v médiích připomínají jen ti viditelní lidé, ať živí či mrtví - jen herci, zpěváci, sportovci a moderátoři.

    OdpovědětVymazat
  5. ... zeptám se kamarádky, jestli ho znala; asi ne, ona je filmová a ne televizní produkční, Ingrid.

    OdpovědětVymazat