Portovenere, Nina Simon, živí a mrtví


Dnes jsme byli na nedělní snídani v kavárně. Starý pan majitel poslouchal italské šlágry, zpíval a tančil. Holt umění žít.
Porto Venere je přístavní městečko, které už nepatří do Cinque Terre, ale leží hned vedle a je jim dost podobné. Až na to, že tady už bohužel zvítězil obchod na plné čáře. Samé stánky, původního obyvatele abys pohledal. To nemám ráda. Úplnou náhodou se nám podařilo najít skvělou hospůdku, byli jsme tam chvíli před otevřením a během deseti minut bylo narváno uvnitř i venku. A fronty. Vařili výborně, hlavně ryby a mořské plody, Stela měla šok z jejich tureckého záchodu. Celou dobu hrála Nina Simon, kterou miluju. Idylka.

Nad městečkem je hřbitov, ten je úžasný. Zajímá mě, jak kde pohřbívají své blízké. Určitě má nějaký význam, že je postavený na nejvyšším místě (neumím si představit, jak se k němu dobelhá starý člověk). Aby měli mrtví výhled na moře? Tohle vysvětlení by se mi zamlouvalo nejvíc, ale asi to tak nebude. Líbí se mi, že živí tam nechávají mrtvým třeba i dopisy a jejich náhrobek nevypadá jako mohyla, ale jako pokračování jejich života … fotka, kamínky, máte představu, o koho jde.
Při výjezdu z místních krytých garáží jsme mysleli, že tam zůstaneme pohřbeni my. Tak ostrý úhel výjezdu, že jsme dřeli spojku a prasknul nám nárazník. Po stranách jen milimetry vzdálenosti ode zdí. Kobka. Řídit já, tak brečím a volám odtahovku.

 
 

3 komentáře:

  1. Poslední foto náhrobku je jak třešnička na dortu.Líbí se mi...Paráda, taky bych chtěla po smrti "koukat"na takhle modré moře...

    OdpovědětVymazat
  2. Hřbitovy se prý staví na nejvyšším místě aby v případě povodní či záplavy nebyly vyplaveny hroby a tím kontaminovaná voda.I když představa výhlídky pro mrtvé je asi hezčí.K.

    OdpovědětVymazat
  3. Miluji Cinque terre :-), opravdu krásné místo, prošli jsme s krosnou na zádech v květnu bez turistů, všude plno citrónů, co se daly jíst jen tak jako pomeranče, paráda ... a pak ještě jednou v porto venere mě manžel požádal o ruku :-)
    děkuji za krásný článek, hned bych se tam zase rozjela ..... Hanka

    OdpovědětVymazat