Babička, další dějství


V neděli jsem měla sraz s režisérkou a producentem Babičky na inzerát, možná si pamatujete, že jsme s ní loni vyhráli Souboj seriálů, od kterého se nový ředitel ČT distancoval. Veřejně, jak on už to hezky umí. V podstatě musím říct, že už jsem nad tímto svým námětem mávnula rukou, holt skončí v propadlišti dějin. Ale neustálé otázky novinářů na osud Babičky mně nedovolil ji úplně pohřbít. Před pár týdny navíc u mě doma byla jedna  novinářka, dělaly jsme spolu rozhovor, a ona mi říkala, že předtím mluvila s paní Alenou Vránovou a ta by Babičku hrozně chtěla hrát. Že se do té role zamilovala.
Což mě neskutečně naštvalo. Tedy ne, že bych se rozzlobila na milou paní Vránovou, ale na ČT. Za posledních mnoho let nebyla schopna téhle výjimečné herečce nabídnout jedinou výjimečnou roli. Vzpomenou si vždycky, až když herec zemře. A to mě naštvalo.
Původně jsem si myslela, že nová ČT bude dělat něco nového a náš seriál prostě nezapadá do jejich moderní koncepce. Když ale vidím, že nová koncepce je vlastně anti-koncepce, vytahují se staré pořady a nahlas se proklamuje, že je to televize pro starý, což pan nový ředitel měl za úkol změnit, budu bojovat. Ne tak kvůli sobě, ale paní Vránové.
Jen pro ilustraci jeden z příspěvků na webu ČT v diskuzi kolem Ententýků: 
 
Tak jsem psala dotaz na divácké centrum do České televize, proč není plánované natáčení druhé řady. Mimo jiné mi bylo napsáno toto: "Asi Vás nepřekvapí, že programy ČT1, ČT2 a ČT24 mají nejstarší divácké publikum a jsou to především senioři, kteří jsou věrnými diváky těchto programů. Proto programová skladba zohledňuje jejich preference."... takže jsem pochopila,že Česká televize je pro důchodce a těm se Ententýky nelíbí, takže my, mladšího věku, máme smůlu!“
 
Takže mě teď čeká několik dalších dnů práce s naprosto nejasným výsledkem. Ale takhle to už u nás, volných noh, chodí. Zítra ráno sedám na Babičku a budu se snažit vymyslet dobrý příběh. Chtěla bych udělat radost paní Vránové. Snad se toho dožije.
 

6 komentářů:

  1. Lucko, nevíš zda se dá Babička na inzerát přehrát na netu?? Přiznám se, že souboj seriálů jsem nesledovala...
    Ale jinak ČT jako televize pro seniory je docela tragikomické... alespoň mám důkaz, že nepatřím do starého železa, protože ČT nesleduji (tedy kromě Ententýků, ale ty většinou na netu :-)))
    Držím palce, aby vše vyšlo jak si přeješ a tvá práce nepřišla vniveč.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, Moniko, myslím, že se dá na i-vysílání přehrát celý ten soutěžní večer - resp. ho přejet rychle a v jeho rámci je tam někde schovaný ten pilotní díl - 20 minut. Ale to není ukázka ze seriálu tak, jak by ten seriál opravdu vypadal, to bylo vytvořené jen pro tu soutěž. I když samozřejmě postavy by zůstaly, prostředí, atd. Moc tě zdravím!

      Vymazat
  2. Lucie,
    tak to nějak nechápu, na blogu u Soni čtu také , že pořad Bydlení je hra se také ruší a z Kavčích hor se tedy bude vysílat jen pro seniory, protože ti jsou nejvěrnějšími diváky ? :-o
    A co je tedy pro pana ředitele měřítkem sledovanosti ?
    Minulé Ententýky jsem poprvé neviděla v TV, pustila jsem si je zpětně na netu a nežehlila u nich a dost jsem se bavila :-)
    Nenechte se odradit a pište dál, p. Vránová si velkou roli zaslouží!

    OdpovědětVymazat
  3. Seriály nesleduji, ale shodou okolností jsem viděla tenhle "Souboj" a nakažlivou radost z vítězství všech zúčastněných. Moc bych paní Vránové tu roli přála. A u "Soni" jsem četla, že se ruší i Bydlení je hra. Asi odhlásím televizi, ať si tedy platí poplatky senioři. Tím nechci říci, že bych měla něco proti seniorům.

    OdpovědětVymazat
  4. V životě se mi mnohokrát potvrdilo, že pokud člověk dělá svou práci dobře a rád, časem se to někde protlačí. Často se vrhám do projektů, které nejen že nemají zisk, ale ještě je dotuju. Samozřejmě mě přepadají myšlenky, že jsem totální pako. Ale nakonec se ukáže, že zas takové ne.

    OdpovědětVymazat
  5. Babička na inzerát zní jako střela do černého, takže nechápu, že se ČT cuká ;)

    OdpovědětVymazat