Václav Havel

Celé odpoledne jedním okem sleduju Českou televizi a u toho dopisuju scénář. Zemřel Václav Havel, rozbrečelo nás to celou rodinu. Zajímavé je, jak se lidi vesměs dělí do dvou skupin - Havlovci a Klausovci. Jsem skupina č. 1.
Je mi bližší dialog než povely.
Slyšela jsem tolik nesmyslů, které mu lidé ze skupiny č. 2 vyčítají (zejména ti, kteří toho v životě moc nedokázali, ale přesně vědí, co by udělali na jeho místě). Hlavně by zakázali Komunistickou stranu. Tomu se vždycky směju, protože i kdyby ji Havel býval zakázal, tak se vytvoří někde jiná odnož s jiným názvem a bude pokračovat dál.
Vzpomínám si, jak jsem ještě před revolucí slyšela jeho hru Audience s ním a Pavlem Landovským. Do té doby jsem nic podobného neznala. Mám ji ještě někde na půdě schovanou, asi ji v den státního smutku vytáhnu a pustíme si ji po letech. Aspoň narychlo jsem našla pár fotek.
Umřel mi můj pan prezident.







6 komentářů:

  1. krásně napsala Dania tady: http://www.daniaonthestreet.com/

    OdpovědětVymazat
  2. Moc pěkně napsaný. Nejen euforie, ale i smutek spojuje lidi.

    OdpovědětVymazat
  3. Taky mě to dojalo. Celý den byl pak takový smutý. I když Václava Havla mám v hlavě spíš jako symbol, je to osoba, která si úctivou vzpomínku zaslouží.
    A.

    OdpovědětVymazat
  4. Z těch příměrů, co od včerejška slyším, je pro mě nejpřesnější, že nás převedl z nesvobody do svobody. To cejtím úplně stejně. Co je víc? Nic.

    OdpovědětVymazat
  5. No jenže to už ti mladí, co tu nesvobodu nezažili vůbec nechápou. pro ně je to hrozně abstraktní pojem a netuší,co znamená nesvoboda pro každýho obyčejnýho člověka. A.

    OdpovědětVymazat
  6. I pro mě je to můj pan Prezident. Ač mi v době převratu bylo pouhých 9 let, tak už tehdy měl na mě neuvěřitelný vliv a byla jsem hrdá, že tato osobnost vede náš stát. Včera jsem tuto smutnou zprávu obrečela a to hlavně poté co jsem shlédla jeho první novoroční řeč. Přišlo mi, že vše co si tehdy předsevzal, vrchovatě splnil. Čára

    OdpovědětVymazat