Buďte Ježíškem



Každý rok sem dávám pár tipů na pomoc potřebným. Adventní čas k tomu svádí, i když pomáhat je dobré celorok. Nouze si roční období nevybírá.

Letos jsem vystoupila ze své komfortní zóny. Normálně totiž pomáhám a přispívám anonymně. Je v tom i kus srabáctví, já se totiž normálně bojím. Že neunesu to, v čem jiní žijí. Musí žít. Že se na mě přilepí a já před nimi budu utíkat. Že si budu připadat trapně. Nespravedlivě bohatá. Že si paní bude připadat trapně. Povinně vděčná. Že mi to zkazí adventní pohodu s pohádkami a grogem, na který každý rok mám peníze. Dokonce si ho můžu dát v baru a vybrat si, jestli si koupím jeden nebo se jím zpiju do němoty (odhaduju tak 6-8 ks, už dlouho jsem to nezkoušela). 

Takže jsem oslovila ženu, o které nevím zhola nic, jen to, že bydlí 10-15 km ode mě. A přes web FANDI MÁMÁM jsem jí poslala zprávu, co pro ni můžu udělat. Po pár dnech přišel stručný mail. Viz foto. Pojedeme nakupovat. 

Píšu to i proto, že možná jste stejní srabi jako já. Ale nebojte, tenhle web nabízí i anonymní pomoc nebo si můžete vybrat z mapky někoho, kdo potřebuje pomoc a bydlí blízko. Nebo sami můžete nabídnout, co můžete darovat. Možností je spousta.

Mám ještě jednu srdcovku, a tou jsou útulky. Po zdražení energií, kdy mnoho z nich zřejmě bude muset psům a jiným zvířatům přestat přitápět, kdy si lidi neberou velké nebo nemocné psy, je jejich situace zoufalá. Zkuste se třeba podívat na nejbližší útulek, který u vás máte. Nejlepší je pomoct přímo konkrétně. Nebo koukněte na PES V NOUZI

Darovat můžete i noc v suchu a teple. Na ulicích nejsou jen staří, špinaví a opilí chlapíci. Ale i ženy a děti. Náš kolega režisér bydlel pod mostem dva roky, normálně chodil pracovat a nikdo jsme o tom nevěděli. NOCLEŽENKA

Nebo darujte potřebným dětem dárek v krabici od bot. Skvělá věc, jak to funguje, koukněte zde: KRABICE OD BOT

Pokud máte možnost přispět aspoň stovkou, možností je spousta. Klidně dejte do komentářů i další tipy. Na pomáhání je skvělé to, že nemůžete sáhnout vedle. Každá koruna pomáhá.

Krásný advent všem.


7 komentářů:

  1. Lucie, já se každoročně stávám tváří v tvář Ježíškovým vnoučetem.

    OdpovědětVymazat
  2. Krásný adventní čas Lucie, už dlouho přispívám pouze konkrétně. Anonymně do velkých sbírek už nikdy, ať si kdo chce co chce myslí, tak já si o nich nemyslím nic pěkného.... Velké instituce = velký chaos = hodně toho někam zmizí.... Konkrétní útulek Bona Kozly a příspěvek na topení kočičkám na několik dní, konkrétní azylový dům pro matky v Jiřetíně p. Jedlovou, konkrétní osoba s postižením... Myslím ,že kdo chce ten si svoji cestu k pomoci najde. Kdo nechce bude vždy hledat jen proč to nejde.... Všem kdo pomáhájí jakýmkoliv způsobem přeji hlavně pohodu na konci tohoto blázivého roku. Všem kdo o tom uvažují přeji, aby si našli to z čeho mají opravdu dobrý pocit.... Ten kdo nemůže pomoci materiálně, finančně může přesto pomoci např. dobrovolničením v místním domově důchodců či LDNce atd. Mějte se všichni hezky L.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju za krásný komentář, vidím to úplně stejně. Každý může pomoct. Možností je spousta.

      Vymazat
  3. Díky za komentář. Věřím, že taky pomáháte.

    OdpovědětVymazat
  4. Myslím, že nějakou nocleženku jsem loni kupovala, to chci i letos.
    Za pozornost stojí taky projekt Patron pro lidi vycházející s dětských domovů. To á velkej smysl, protože tihle lidi bohužel docela často končí ve vězení, protože si venku neumí poradit tak dobře mezi limi jako my ostatní. https://ipatron.cz/
    Má to celou metodiku a tak, mám dojem, že to vymyslel můj výcvikovej terapeut Martin Jára.

    A včera jsem narazila na podobnou podporu dětí z ciziny, co sem přišly bez rodičů jako nezletilé. Taky jde o nějaké vzájemné setkávání, to musím teprve prozkoumat, to by asi sedělo mně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to jsem psala já, Liška, http://liska.blokuje.cz

      Vymazat