Jediná výstava

















Stihli jsme ji v neděli v Roztokách na zámku. Byli jsme tam kolem poledne sami. Výstavy teda byly dvě, já jsem přijela hlavně kvůli Vánočnímu světlu. Letos jsem viděla hrozně málo vánoční výzdoby, mám absťák. Doufám, že příští rok si to vynahradím.

Zítra jsem měla jet na prohlídku výroby perličkových ozdob do Poniklé, ale byla zrušená. Nicméně dnes jsem zaslechla, že jejich ozdoby jsou zapsány na seznam UNESCO. Nádhera. Pojedu klidně v lednu nebo únoru, nejsem závislá na vánočním období, potřebuju to vidět kdykoli.

Jak si prohlížím ty ozdoby, youtube mi včera nabídl vlogmasy českých influencerek. Jak dělají vánoční výzdobu, strojí stromeček, nakupují vánoční věci apod. Byla jsem dost překvapená, že většinou jedou do obi a nakoupí plný pytle umělejch vánočních větví, blikajících světel a nerozbitných ozdob. Pak doma vytvoří Ameriku. Přitom mají malý děti, dům a bydlí u lesa. To jsem teda fakt nepochopila. Jejich příspěvky mají desetitisíce i statisíce zhlédnutí, takže spoluvytváří trendy. Což jsou v jejich pojetí umělý Vánoce z hobby marketů. 

Haleluja. 

10 komentářů:

  1. Lucie, mluvíte mi z duše. Mám pocit, že čím větší kýč, tím větší úspěch. Obdivuju Vaši vášeň. mám doma taky pár starých pokladů. Chápu, že to není každého šálek, ale je plno krásných skleněných ozdob . Nejsem žádný ekologický fanatik, ale tolik zbytečné energie a peněz za Las Vegas? A ještě mimo mísu... totéž jsou dnes hřbitovy - já tomu říkám "střelnice" .. Samé hnusné umělé kytky, barevně svíčky, brr. Hezké Vánoce Lenka

    OdpovědětVymazat
  2. Hosana.
    Já teď minutkově marně přemýšlím, kterou poslední výstavu jsem letos viděla já. Ale už se mozek rozpohyboval, a jako vodítko jsem použila myšlenku "kde jsem se dívala na obrazy přes roušku"? Byl to Lustr Festival v září, před lockdownem. Umění mi chybí, chtěla jsem na Medka hlavně do Anežského kláštera, kdyby to vyšlo, i do Valdštejnské jízdárny. Ale ke konci roku je vždy vše tak hektické, že jsem ráda když si odpočinu. Vánoční přípravy opravdu nijak nehrotím, ale ta energie schází a s adventním zvláštním světlem, než opět nastane slunovrat, mě ta nálada nutí stagnovat, přemýšlet a usebrat se. Odebírám na IG informace z Národní galerie, Albertiny, Mumoku, Metropolitan museum NY a občas z těchto zdrojů poslechnu zajímavou přednášku, on-line výklad nebo prohlídku. Marie T.

    OdpovědětVymazat
  3. Na rovinu, mě fascinují lidi, kteří každý rok kupují NOVÉ ozdoby. Kam je dávají? Slyšela jsem, že v USA se stromečky neodzdobují, že se komplet vyhodí i s ozdobami a světýlky... což je prasárna, ale tam ty nákupy nových ozdob chápu. Ale kam lidi dávají furt ty nové ozdoby? My doma žádné extra staré kousky nemáme, ale máme ozdoby z mého dětství, které na stromku vždycky MUSÍ být, na zbytek pověsím ozdoby, které mám už víc než deset let, ale mám je furt ráda, a je nazdobeno. Je to takový problém, že máme každý rok skoro stejný stromeček? A taky souhlasím s tím, co píše Lenka o hřbitovech. Ale je jednodušší koupit za pár korun umělou hrůzu v Kauflandu, než něco vyrábět, sázet, zalívat...

    OdpovědětVymazat
  4. V létě jsme v Poniklé byli (nadšení), v jejich dílně jsme se naučili si ozdoby sestavit a minulý víkend děti motaly z letních zásob. Jsou krásné, a dokonce i manžel říkal, že jsme jich měli koupit víc. Z UNESCO se radujeme. Videa influencerek mě naštěstí míjí, stačil mi šok, že v květinářství prodávají jednu smrkovou větev za 60 Kč. Aspoň teda živou...

    OdpovědětVymazat
  5. Dobrý den, děvčata dámy, jen si pár videí pusťte a jako třešničku na dortu si dejte pár příspěvků od "fanynek", náctileté holčičky tam s hrubkami křičí MILUJU TĚ JSI NEJLEPŠÍ!!!!!!!
    Žádné dary nebo spolupráce mi nestojí za ztrátu soukromí.
    A také s oblibou používám výraz Las Vegas, dnes jsem se ve vteřině otřásla a otočila, když jsem z autobusu viděla osvícené soby před jednou vilou.
    Také mě fascinuje vidět dekorace typu síťka s kamením, šiškami...jak zpíval Wabi Daněk:"A kde je ten les?"
    Ozdoby jsem s oblečením odnesla do azyláku s tím, že kvůli kocourovi stejně máme pidistromek na skříni a stačí nám 7 ozdob...
    Lucie, dnes jsem si "Vás" konečně koupila, vezla jste se v ba´tohu s Annou Bolavou, takže krásná společnost, ne? Viděla jsem tam i knihu té Vaší kamarádky Veroniky Vytěženej kraj.
    Mě se snad nikdo nikdy nezeptá, co bych si přála, tak si to kupuju sama:-)
    Magda

    OdpovědětVymazat
  6. Chystat Vanoce podle kocoura mi pripada stejne ujete, jako vyzdoba ve stylu Las Vegas:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Oceňuji, že anonym napsal Vánoce s velkým V:-)))
      A ano, kocour je priorita.
      podpis Magda

      Vymazat
    2. A tady jsem již dříve psala, že nerada przním lesy, takže nám stačí x let náletová špička, a to jsme kocoura Kirka von kontejnera ještě ani neměli.
      taky Magda

      Vymazat
  7. Jé, Hedvika. Já jsem taky Hedvika. A zámek v Roztokách mám ráda, tam jsme jezdívaly s kamarádkou už na střední škole, protože vždycky tam bylo několik výstav a děsně zalevno.

    OdpovědětVymazat
  8. Já vám nevím. Mně ta elektrokola ještě nějak nepřirostla k srdci. Já bych si věci na sport s motorem prostě nekoupila. Od toho se sakra snad chodí sportovat ne? To rovnou mohu zapnout hodinky s aktivitou a vyrazit s busem na Sněžku. Co ty lidi na tom vidí - nechápu vůbec.

    OdpovědětVymazat