Živej nebo umělej?





vše zdroj pinterest

Překvapilo mě, jak moc frčí umělé stromky.
Jasně, je to ohleduplný vůči přírodě, ale já z nich nemám ten vánoční pocit.
Hledala jsem nějaký zajímavý videa na youtube a české youtuberky jedou v umělinách dost silně. Pustí si koledy, vytáhnou z krabice strom a umělý koule a květy, naplácají to na sebe a hotovo.
I větev na krbu je umělá, věnce taky.
Když pak zjistím, že bydlej na vesnici nedaleko lesa, tak nechápu.
Myslela jsem, že takhle slaví Vánoce Američani.
Pro mě to teda nemá žádnou atmosféru.
Vůně jehličí ve spreji.

Letos jsou hodně populární glam vánoce.
Já si takovej stromek doma představit nedokážu. Na mě je to hrozně načinčaný a mrtvý.

A jak to máte vy?

27 komentářů:

  1. Děti odrostly, takže já stromek nezbytně nepotřebuju. Dám do vázy pár větví stříbrného smrku se slaměnými a dřevěnými figurkami. A Ježíšek naděluje pod ně. Ty přeplácaný stromky jsou děsný. Obdobím plastového stromečku jsme doma taky prošli,jeho výhodou bylo,že člověk nemusel shánět ten rostlý a taky ušetřil pár korun... Ale ta vánoční vůně mi chyběla. Ivča

    OdpovědětVymazat
  2. Žijeme na vesnici. Máme vlastní les a dopoledne na Štědrý den vyrážíme na stromek. Ale pozor, hezké zůstávají, bereme ze zásady chcípáčky.
    Dcera ráda ladí, tak máme bílo, perleťové ozdoby, asi tedy ten Glam.
    Moje mamka milovala ozdoby jiné než baňky takže plno rampouchů, domečků, šášů. Já miluji ty skleněné s plastovými figurkami uvnitř. To mi už druhý rok neprochází, takže si je věším na větev nad počítačem.
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  3. V sobotu jsme byli pro borovičku do náletu. To je houští přírodně vysemeněných stromků. Chodíme tak už léta a prořezáváním takového náletu děláme prostor těm ostatním stromkům. Než umělý stromek, to raději větvičku do vázy. A ve zdobení spíše střídmost. Jako na poslední fotce. U některých mi připadá, že ten stromek není ani vidět. Ale skleněné ozdoby mám ráda. Kdysi jsem je malovala. Hezký advent. Hel. z Valach

    OdpovědětVymazat
  4. Jednoznačně živý...ta vůně! Hezké Vánoce, Luci.

    OdpovědětVymazat
  5. Jsem asi pošahaná a chtěla bych mít doma živých stromků celý les. Takže občas mi projdou dva:-D Jeden v jídelně, druhý v obýváku. A umělotina nikdy. Ale vyživám se v těch sleněných, pak se mi zalíbily papírové a háčkované, takže mám takovou slátaninu, ale protože je to vše v bílé barvě, tak to je takové něžné. Si myslím :-D Jo a to jsem taky měla záchvaty v kupování těch živých v květináči. A pokaždé jsem je vysadila a pokaždé chcíply a pak mi jedna paní řekla, že ty stromky mají tak moc osekané ty kořeny, že jsou vlastně v tom květináci už mrtvolky. Tak to je smutný, že jo. A jak nazdobený stromek budeš mít ty,Luci? Ukážeš? A.

    OdpovědětVymazat
  6. Už roky máme živý stromek z lesa. Ani ne moc velký, max. 150 cm. Zdobený slaměnými a háčkovanými ozdobami a perníčky.
    Lucie přeji Vám krásné Vánoce!

    OdpovědětVymazat
  7. Vždy živý, z prořezu v lese. Jeden rok jsme měli takového chudáka, co měl větve jen ze tří stran, tak jsme ho tou bezvětvovou přistrčili těsně ke zdi a nakonec to byl jeden z nejbáječnějších stromů - velký, a přesto v paneláku nezabral moc místa.

    OdpovědětVymazat
  8. U nás určitě z lesa pán .. rok co rok zdobím stejnými ozdobami, které jsem si vyrobila. Rok co rok už deset let máme stromek na první pohled stejný, ale přece je pokaždé jiný. A letos zkusíme inovaci - pořídíme menší, posadíme ho do kyblu s pískem a budeme zalévat, aby vydržel. A pojede na saních :-) Teda spíš postojí ... tak uvidíme, jak moje plány vyjdou. Nicméně k otázce živý/umělý ... rozhodně tedy živý.

    OdpovědětVymazat
  9. Kupovaný z prořezu, takže sice ne dokonalý, ale čerstvý, voňavý. A něm české skleněné ozdoby, všechny možné, každý rok nějakou dokoupím, úplně nejvíc mám ráda ptáčky na klipu. To už raději žádný, než umělý... Hana M.

    OdpovědětVymazat
  10. Určitě živý. Kousek odtud máme firmu, na vesnici, která pěstuje vánoční stromky. Ale i kdyby nebyla, stačila by větev do vázy, děti už jsou velké. Umělý nikdy - to je naprosté popření smyslu tohoto zvyku. A moc ráda bych si také odpustila všechny ty příšerně načančané (a většinou umělé) stromy v obchoďácích, na nádražích apod. A také ta blikající světýlka na balkonech. Za mě méně znamená více. Marie

    OdpovědětVymazat
  11. Domů určitě živý, ale než nějaké koště, tak bych raději zvolila umělý... a k nám do práce jsem dokonce umělý prosadila, protože vždycky koupili krásnou jedli a ona tam v tom vedru umřela...

    OdpovědětVymazat
  12. ahoj, ja si myslím, že každý jeden je svojím spôsobom krásny, či už prírodný alebo umelý.. u nás je umelý v kurze, pretože babule sú ešte malé a zdobíme ho už na Mikuláša...živý by do Štedrého večera určite nevydržal..ale pečieme naň perníčky a tiež už mám hotovú zbierku ozdôb, ktoré naň povešiame...pekné sviatky!!

    OdpovědětVymazat
  13. už jsem to kdesi dříve psala, zásadně živý ALE - nechápu ty, kteří musí mít ty 3-4m vysoké krasavce, kteří padnou jen pro tu několikadenní parádu (a zrovna viz blogerky).
    My máme rádi přírodu, takže několik let jedeme Vánoce s náletovou špičkou a protože máme kocoura magora, je to i praktické bo je umístěný na skříni. Pár ozdob ještě z mého dětství a kolik je radosti.
    protože u nás nesmí nic blikat (já to nenávidím a syn má zdrav.důvody), koupila jsem předloni jemný bílý řetěz, což je u mě megaúspěch:-)
    Magda

    OdpovědětVymazat
  14. malý..živý..z prořezu,..hezký advent.Sv.

    OdpovědětVymazat
  15. My máme vždycky živý, i když už je vlastně mrtvý. Fejkový vánoce mít nechceme.
    Umělotinu budu mít až v důchodu, jako naše babi. To budu ráda, když budu při smyslech, pak už mně to bude jedno.
    Pěkný živý advent.
    Jitka

    OdpovědětVymazat
  16. Umělý. 23. ho nazdobím, za týden zase odzdobím.Živého by mi bylo na tu chvíli líto.

    OdpovědětVymazat
  17. Malinký, živý, z lesního prořezu, klidně i křivý...jen slaměné ozdoby a ozdoby ze vykrájené ze včelího vosku. Do staré, křivé chaloupky se hodí :-D ...a návštěvy říkají, jaký je hezký...23. ho zdobí pravidelně dospělá dcera, na zdobení jí nikdo nesmí sahat :-)
    Eva

    OdpovědětVymazat
  18. Zivy, ta vona lesa je nenahraditelna. Ozdoby z detstva (mojho a nasich deti) takze to vyzera ako mis-mas, ale kazda ozdoba ma za sebou nejaky pribeh :) Stromcek vydrzi velmi dlho, s lutostou ho vyhadzujeme az koncom januara. Ked bol syn maly, trval na tom aby sme ho zasadili naspat do lesa co mame za plotom…
    Pekne sviatky,
    Tatiana.

    OdpovědětVymazat
  19. Mně pobavil příspěvek na instagramu @tigeronthemoon. Už třetí rokem recyklují živý stromek. Je to hodně punk. Jinak tahle holka má ještě jeden instagram @ulepená . moc vtipné koláže.

    OdpovědětVymazat
  20. Kouzlem vánoc jsou pro mne tradice: babička měla stromeček s korálkovými ozdobami, rodiče stále zdobí těmi ze 7O.let - baňky, rampouchy, zvonečky a já se tak vracím u nich do svého dětství a my doma s dětmi "staročeský" slaměné ozdoby, perníčky...(snad na něj budou také rády jednou vzpomínat). Nedovedu si představit, že bych každý rok nakupovala ozdoby a strojila v tom správném "módním" odstínu. Krásný adventní čas všem.

    OdpovědětVymazat
  21. Umely, les mame u domu. O vuni a vetvicky neni nouze. Uriznout stromek na par chvil mi je lito. Eva

    OdpovědětVymazat
  22. Nedovedu si představit Vánoce bez živého stromku. Nikdy jsem umělý neměla a doufám, že ani mít nebudu.

    OdpovědětVymazat
  23. U nás je stromek vždy živý. Osobně neznám nikoho, kdo by umělý stromek měl. Vlastně jsem ho nikdy u nikoho neviděla. Dost slýchám, jak se lidé z mého okruhu kolem 40 let vracejí k tomu, co měli doma jako malí. Barevné ozdoby, lucerničky, houbičky atd. Že už mají dost toho strojeného, plastového... A zrovna o víkendu se mi jedna známá chlubila, že dostali ozdoby po babičce. Že je mají za svátost a malému udělají krásné první Vánoce.

    OdpovědětVymazat
  24. Živý. A docela mě překvapuje, že se k nám začíná dostávat zvyk mít stromeček nazdobený hodně dopředu. U nás prostě stromeček vždycky nosil Ježíšek. To těšení se, čekání, kouzlo zamknutého obýváku a ách z rozsvíceného stromečku k sváteční atmosféře podle mě patří. A i teď, když jsou dětí velké, stromek nazdobíme 23. večer, ale rozsvítíme ho až po štědrovečerní večeři.

    OdpovědětVymazat
  25. My máme umělý, dostali jsme ho od babičky, když zemřel děda a ona začala chodit na Vánoce k mým rodičům a dává si jen větve do vázy. Mám ten stromeček ráda, právě protože je od babičky. A taky mi vždy bylo líto živého stromečku, když se dával pryč.

    OdpovědětVymazat
  26. Za mě určitě živý, protože máme taky vlastní les. Je to sice práce a ten vlastní vánoční stromek je jen takový benefit, protože jen za lesnické pletivo utratíme ročně o mnoho více, ale co se dá dělat. Ale já rozhodně volím vlastní... Dokonce teď přemýšlíme nad tím, že v lese založíme malou školku a budeme to dělat na kšeft.

    OdpovědětVymazat