Pojďte do kina!



Ode dneška do neděle se koná po celé republice přehlídka současných severských filmů.
Jedinečná možnost vidět filmy, které v normální distribuci bývají jen zřídka.
Snažím se chodit každý rok a ještě nikdy jsem nebyla zklamaná.
Přehled měst a filmů níže.


SCANDI 2019: Které filmy uvidíte?

10. – 13. 1. 2019
Praha | Brno | Frýdek Místek | Havířov | Hradec Králové | Jihlava | Karlovy Vary | Kolín | Krnov | Mariánské Lázně | Ostrava | Plzeň | Prostějov | Veselí nad Moravou | Zlín
1. SCANDI AKTUÁLNĚ / Nové filmy severských kinematografií za poslední rok
AMATÉŘIRežie: Gabriela PichlerSWE 2018, 102 minut, Distributor: Film EuropeOspalé švédské městečko Lafors nutně potřebuje nakopnout. Postarat se o to má řetězec Superbilly. Aby město německý diskont přesvědčilo k investici, rozhodne se pořídit nabubřelé reklamní video, které vyzdvihne jeho klady. Proti se ale postaví Aida a Dana dvě dospívající dívky z imigrantských rodin. Vyzbrojené mobily a selfie tyčemi se rozhodnou dát hlas těm, kteří se do oficiální verze vyprávění o Laforsu nehodí.

A DÝCHEJTE KLIDNĚRežie: Ísold UggadóttirISL, SWE, BEL 2018, 95 minut, Distributor: AČFKOkraj islandského poloostrova Reykjanes. Dvě ženy, jejichž osudy se na krátkou chvíli díky nepředvídatelným okolnostem prolnou. Mezi islandskou svobodnou matkou a africkou ženou žádající o politický azyl se vytvoří intimní pouto a obě začnou společně bojovat za to, aby se jejich životy vrátily na tu správnou cestu.

GOLIÁŠ (premiéra)Režie: Peter GrönlundSWE 2018, 88 minut, Distributor: Film Europe
Pro sedmnáctiletého Kimmieho přichází dospělost až příliš rychle. Jeho otec nastupuje do vězení, aby si odpykal trest, a od syna se očekává, že naváže na jeho kriminální činnost. Kimmie ale není na něco podobného připravený. Drama zasazené do neutěšeného průmyslového města kdesi ve Švédsku je zneklidňujícím obrazem společenských proměn země i rozpadu tradičních patriarchálních struktur.

SVÁTKY KLIDU A MÍRU (premiéra)Režie: Paprika SteenDNK 2018, 101 minut, Distributor: Film EuropeHořká komedie dánské herecké hvězdy Papriky Steen o tom, že rodina je největší požehnání… i prokletí. Svoje o tom ví Katrine, která se vždycky děsí vánočních svátků. Znamená to pro ni nejen vařit pro třináct členů rodiny, ale zároveň vyčerpávající diplomacii mezi jednotlivými aktéry. Letošní Vánoce jsou ale obzvlášť stresující, protože za sváteční stůl má zasednout i Katrinina sestra Patricia, která právě vyšla z protialkoholní léčebny.

TINA A VORERežie: Ali AbbasiSWE, DNK 2018, 101 minutDistributor: Pilot FilmNepravděpodobná a odvážná směsice fantasy, hororu, Scandi noir a zrůdné romance nás zavádí na hranice na Dánska a Švédska, kde působí Tina, žena neobvyklého zjevu, a ještě neobvyklejších dovedností. Schopnost vycítit pocity druhých z ní dělá výtečnou celní úřednici, ale zároveň ji ještě více vytrhuje ze společnosti běžných lidí. Příchod podobně vyhlížejícího Voreho Tině umožní pochopit mystérium vlastní identity.

UTØYA, 22. ČERVENCERežie: Erik PoppeNOR 2018, 92 minut, Distributor: Film EuropeNorský snímek Utøya, 22. července zachycuje masakr na letním táboře Svazu dělnické mládeže na ostrůvku u Osla v létě 2011. Skutečnou tragédii, při níž přišlo o život sedm desítek převážně mladých lidí, režisér Erik Poppe zpracoval jako drama natočené v reálném čase bez hudby a střihu – vytrvale sleduje mladou Kaju, která se snaží bezhlavé střílení přežít a zároveň najít v chaosu a panice svou mladší sestru.

ŽENA NA VÁLEČNÉ STEZCE (premiéra)Režie: Benedikt ErlingssonISL, FRA, UKR 2018, 101 minut, Distributor: Film EuropeJe lepší metodou záchrany světa sabotáž stožárů vysokého napětí, nebo adoptování ukrajinského sirotka? Tuto otázku řeší svérázná „zenová teroristka“ ve šťavnatém, ironickém, nádherně nasnímaném a lahodně nazvučeném filmu Benedikta Erlingssona, který se podobně jako v povídkovém filmu O koních a lidech zabývá laskavými črtami islandské svéhlavosti.

 2. SCANDI: KOMEDIE, ZE KTERÝCH MRAZÍ / Výběr severských černých komedií a tragikomedií z posledních let

BOJ SNĚŽNÉHO PLUHU S MAFIÍRežie: Hans Petter Moland
NOR / DNK /SWE (2014), 115 min, Distributor: Film Europe
Z Občana roku v jedné zapadlé norské vsi se vlivem tragické události stává obávaný zabiják mafiánů. Nils je pluhař, který udržuje cesty průjezdné. Po tragické ztrátě syna se ale z jeho pluhu stává nástroj pomsty. V černohumorné a nutně brutální tragikomedii Hans Petter Moland vytváří svéráznou severskou odpověď na žánr revenge movie.

ČTVERECRežie: Ruben ÖstlundSWE, GER, FRA, DNK (2017), 142 minut, Distributor: Film EuropeJak prodat myšlenku rovnosti a tolerance v mediálně přehlceném prostředí, které žije především virálními událostmi? Čtverec je konceptuální tragikomedie, která zkoumá jeden egoistický charakter i povýšené pokrytectví současných západních společností, které čelí zmatení jazyků, symbolů a hodnot.

FÚSIRežie: Dagur KáriISL, DNK 2015, 93 minut, Distributor: Artcam FilmsFúsi, zavalitý čtyřicátník, sbírá odvahu vstoupit do dospělého světa. Dosud procházel životem jako náměsíčný, jeho všední dny ovládala rutina práce na letišti a stavění papírových modýlků tanků z druhé světové války. Pak ale do jeho života nečekaně vtrhne temperamentní žena a osmileté děvčátko a Fúsi je donucen to risknout. Protože životu se nelze vyhýbat věčně…

MRZOUTRežie: Dome KarukoskiFIN 2014, 113 minut, Distributor: Film EuropeMrzout je muž z minulosti. Ví, že lépe už bylo a nebude. Před vším moderním se zavírá, protože pro něj svět skončil rokem 1953. Z ulity ho vyžene až bolestivý úraz. Nutnost navštívit fyzioterapii v Helsinkách znamená pro starého muže celou řadu nepříjemných epizod – třeba jízdu autem, které řídí žena, nebo setkání se svým synem, ke kterému nikdy neměl příliš blízko.

MUŽ JMÉNEM OVERežie: Hannes HolmSWE 2015, 116 minut, Distributor: AČFKOve je tvrdohlavý bručoun, který pohrdá všemi kolem a dává jim to zřetelně najevo. Bývalý předseda družstva vlastníků, kterému nedávno zemřela milovaná žena Sonja, nyní terorizuje sousedství jako samozvaný strážce pořádku. Zvrat v jeho životní rutině nastává s příchodem jeho nových sousedů.

MY JSME NEJLEPŠÍRežie: Lukas MoodyssonSWE 2013, 102 minut, Distributor: Film EuropeDvě třináctileté dívky Bobo a Klara vyrůstají ve Stockholmu 80. let a cítí se přehlížené vlastními rodiči. Jsou osamělé, naštvané, jen tak se potloukají po ulicích a rozhodnou se založit punkovou kapelu, i navzdory tomu, že neumí hrát na žádný hudební nástroj. Jejich protestsongy proti stavu světa začnou dávat smysl až ve chvíli, kdy se k nim připojí samotářská Hedvig.

O KONÍCH A LIDECHRežie: Benedikt ErlingssonISL, NOR, DEU 2013, 81 minut, Distributor: Film EuropePovídkový film o lásce lidí ke koním, lásce koní ke koním i k lidem a vztahu Islanďanů k vlastní krajině. Benedikt Erlingsson natočil úsporný, lakonický a nepodbízivě vtipný portrét krajiny a lidí, kteří v ní žijí. S něžným pobavením před divákem otevírá galerii fotogenických záběrů, osře řezaných tváří a lidských i zvířecích nedokonalostí.

O KUŘATECH A LIDECHRežie: Anders Thomas JensenDNK, DEU 2015, 104 minut, Distributor: Film EuropeGabriel a Elias se u smrtelného lože svého otce dozví, že jsou adoptovaní. Jejich biologickým otcem je Evelio Thanatos, odborník na výzkum kmenových buněk. Po příjezdu na ostrov Ork bratři zjistí, že mají další tři sourozence – velmi neortodoxní sourozence. Jako zkultivovat trio neotesaných buranů, kteří chodí spát se slepicemi a pro ránu nejdou daleko?

POTVORARežie: Christian TafdrupDNK 2017, 86 minut, Distributor: Film EuropeRasmus a Maria se poznají na party a prvotní flirt nabere rychlé grády. Maria se nastěhuje do Rasmusova bytu a po malých krůčcích si podmiňuje jeho životní prostor. Je to nevyrovnaný pár. Maria je cílevědomá, dominantní, Rasmus jako by tápal mezi pubertou a dospělostí. Christian Tafdrup v civilně natočeném dramatu výstižně zachycuje všední vztahové situace.

ŘEZNÍCIRežie: Anders Thomas JensenDNK 2003, 100 minut, Distributor: Film EuropeSvend a Bjarne pracují v malém městečku jako řezníci pod značně nerudným majitelem. Jednoho dne je ale ponižování omrzí a postaví se na vlastní nohy. Jenže v podnikání nemají štěstí. To se změní ve chvíli, kdy jim štěstěna přihraje do ruky maso, které chutná trochu jako kuřecí, ale kuřecí to není. Černá komedie o outsiderech, kteří chtějí obstát za každou cenu.

TAK PRAVIL BŮHRežie: Henrik Ruben GenzDNK 2017, 105 minut, Distributor: Film EuropeJízlivý, sarkastický a dojemný rodinný portrét inspirovaný slavnou biografií dánského dramatika Jense Blendstrupa je zasazený do druhé poloviny 80. let, do doby, kdy explodoval Černobyl. Zachycuje nevšední rodinu, kterou pevnou rukou řídí podivínský psychiatr Uffe, muž mnoha podivných zálib. Nevšední tragikomedie o podivné lásce, odpuštění a polévce ze šnapsu.

VYŠŠÍ MOCRežie: Ruben ÖstlundSWE, FRA, NOR, DNK 2014, 120 minut, Distributor: Film EuropeČtyřčlenná švédská rodina cestuje do francouzských Alp, aby si při lyžovaní oddychla a nerušeně spolu strávila pár vzácných volných dní. Dovolenkovou idylu s hřejivým sluncem a zasněženými velkolepými horami však naruší mohutná lavina, řítící se během oběda na otevřenou restauraci na terase. Rodinu však zavalí úplně jiným způsobem, než si myslíte…

ZABIJÁCI Z MALOMĚSTARežie: Ole BornedalDNK 2017, 90 minut, Distributor: Film EuropeNekorektní dánská komedie o tom, že najmout si ruského vraha vás vyjde levněji než se rozvést. Otázka zní: stojí to za ty následky? Když hledáte fajnové řemeslníky, Iba a Edwarda rozhodně nevolejte. Jsou to totiž flákači a hochštapleři. Přesto si slušně vydělávají. V cestě ke štěstí jim ale stojí otravné manželky? Co s nimi? Ib a Edward mají řešení, které mluví rusky.
[/vc_row]

2 komentáře:

  1. Na Ženu na válečné stezce a Fúsiho určitě jdi. Moc se mi líbily. Zdravím z ostrova, Michala

    OdpovědětVymazat
  2. Moc severských filmů neznám, ale co se mi na nich líbí je, že v nich herci nosí krásné vlněné pletené svetry. Viz foto lákající na přehlídku :-)

    OdpovědětVymazat