Naši ptáci

V Praze na Hlaváku jsem v Bille ukořistila poslední ředkvičky. Šetřím si je, sním je až před spaním. Někdy mám takovej absťák, že nemůžu usnout, a pak si pro ně jdu do lednice klidně ve tři ráno.

Chci se zeptat, jestli máte podobnou zkušenost jako já s lojovými koulemi pro ptáky ... naši ptáci je totiž nejedí. Sezobnou všechno ostatní, co jim hodím na zahradu, ale na ty koule se tváří jako kdyby tam byly piliny. Už loni to takhle probíhalo. Tak nevím, jestli je máme jen rozmazlený, nebo je fakt chyba v těch síťovkách.

Píšu novej projekt. Baví mě. Moje nadšení ale vždycky spadne na bod mrazu, jakmile dorazí smlouva. Autor je podle ní nikdo. Divná figura bez práv, jen s povinnostmi. Takže chtě (nechtě) přeposílám právničce. 

Dnes jsem si přečetla, že jeden francouzský spisovatel tvrdí, že nelze milovat ženy nad padesát. Docela mě pobavilo, jakou nenávist to vyvolalo. 

Ráno přijede Tobís. Pro něj nejsem nikdo. Hlídám. Hurá!


14 komentářů:

  1. Dobrý den, Lucie, naši ptáci se po lojových koulích můžou utlouct, perou se o ně mezi sebou a jsou díky lojovým koulím taky jako koule. Hezký den přeje pravidelná čtenářka Martina

    OdpovědětVymazat
  2. U nás na Moravě se lojové koule taky osvědčily, mám zavěšené 3 aby se nehádali, pozoruji jak se na ně slétávají a pochutnávají si. A co se týká toho jestli mě může nějaký neznámý spisovatel milovat je mi jedno,hlavně,že mě miluje můj manžel(a já jeho)a moje rodina.kterou miluji.Krásný den Alča

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den Lucie,u nás lojové koule také ptáčkům moc nejedou.Nejvíce jim chutná směs seminek,slunečníce a nasekane ořechy.

    OdpovědětVymazat
  4. Mně ptáci ty koule taky ignorují, už je nekupuji. Stejně jsem z toho měla špatný pocit, že kdo ví, co do toho dávají, iluze si nedělám... Možná, když to někdo vyrobí doma a má kvalitní tuk, tak to ptáci poznají. Kupuji váženou slunečnici, když jsem dávala nějaké semínkové směsi, tak stejně vyzobali slunečnici a zbytek nechali. Hana

    OdpovědětVymazat
  5. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  6. U nás je to podobné .
    Lojové koule ptáci také ingnorují, takže je už nekupuji .
    Nejvíc jde na odbyt v krmítku neloupaná slunečnice .

    OdpovědětVymazat
  7. U nás ve zverimexu mají koule s ořechy, se sušenými červy nebo s bobulemi a letos nově i bez síťky a sýkory berou všechny, sypané zase spíš jen vrabčáci. Jestli to tedy nebude druhy ptáků co u vás přebývají. Hezký den přeji Anna

    OdpovědětVymazat
  8. Dobrý den paní Lucie, zrovna řeším stejný problém s krmením venkovního ptactva. V těchto zimních dnech, kdy se na mé náladě projevuje nedostatek slunce, je nutné si každý den udělat malou radost např. hrnkem silného kakaa, zjištěním, že rozkvetl lopatkovec nebo pozorováním ptáčků na krmítku a očekáváním vzácných úlovků v podobě žluny zelené či strakapouda (nepoznám jestli menšího, prostředního či většího). S lojovými koulemi, které jsou běžně v obchodech, mám stejnou zkušenost jako Vy, připadají mi jak z umělé hmoty. Včera jsem na stránkách České ornitologické společnosti objevila odkaz na zelenou domácnost, kde je velmi široká nabídka krmiva pro venkovní ptactvo včetně lojových koulí a koláčů se zalitými bobulemi, hmyzem, moučnými červy. Nemám s tím prozatím žádnou zkušenost, vyzkouším a budu doufat, že se zlepšená nabídka potravy odrazí na druhové pestrosti návštěvníků mého krmítka. Také jsem objednala granule a konzervu pro ježky, protože jednoho takového podnájemníka mám ubytovaného od prosince v kotci v šopě pod obrovskou hromadou sena. Přeji pěkný den. Věra

    OdpovědětVymazat
  9. U našeho ptactva lojová koule úspěch neměla. Nakonec ji shodili na zem, kde ji objevil náš pes. Ten si na ní pošmáknul. Každý má holt jiné chutě - tak to je i u pana spisovatele. Jana

    OdpovědětVymazat
  10. Paní Věro, ze zelené domácnosti jsem koupila pytel krmítkové směsi. Bohužel ptáčkům moc nejede. Vyzobou slunečnici a zbytek nechají v krmítku. Příště koupím jen slunečnici. Majka

    OdpovědětVymazat
  11. Ten francouzský spisovatel v tom rozhovoru tvrdí, že on sám není schopen milovat padesátileté ženy. Zobecnil to až titulek :)

    Kupované koule nám ptáci taky ignorují. Maminka chodí do řeznictví pro hovězí lůj a po tom jdou jak po uzeným.

    OdpovědětVymazat
  12. Povesila jsem letos koule a mela jsem jsem jednu lonskou zapomenutou,te stare si ani nevsimly,dasa

    OdpovědětVymazat
  13. Kdysi jsem jim dala kouli a nikdo se jí rok netknul.

    Slunečnice nebo ořechy mají rádi.

    Četla jsem před týdnem od ornitologů, že ty koule mají nevýhodu - v síťkách se ptákům zachytávají drápky. A když někdy ze snědené koule spadne síťka na zem, zas ji pozřou psi a to není dobře.
    Tak doporučujou čistej lůj pověšenej nebo smíchanej se semínky a umístěnej v půlce kokosový skořápky. Tou se snad nikdo po dojedení neudáví :- )

    OdpovědětVymazat
  14. Mám dvě stanoviště na krmení, jedno u panelákového zaskleného balkónu, kam sypu každý den slunečnici a zimní směs pro ptactvo. Obsazenost větví sýkorkami v v řádu stovek.
    Druhé stanoviště mám na zahradě u lesa, kde mi již několik týdnů visí takřka netknuté lojové koule. Les je plný kosáků a ke zpracování těchto koulí potřebují několik měsíců, tuším, že to bude asi pěkný hnůj, když to jinak vyhládlé ptactvo ignoruje. Nazrál čas to změnit, zkusím lůj.
    Článek jsem nečetla, odradil mne ten nadpis. Jsem totiž v tomto věku a podobných invektiv jsem poslední dobou četla více, pravda je, že v každém věku to cítíme jinak a já se v tomhle cítím naprosto komfortně, tak jen škoda, že to podobně necítí víc lidí. Ve svém věku jsem se konečně našla.
    Pěkné dny !

    OdpovědětVymazat