30

Image result for manželství foto
zdroj: archiv V. Renčína

Září je v naší rodině měsícem oslav, protože máme narozeniny, svátky, výročí a tak. Díky fb jsem zjistila, že i spousta mých kolegů je narozena v září. Když jsem studovala na famu, byli jsme tam zářioví tři ze čtyř. 

Šest dní po svejch 19. narozeninách jsem se vdávala. Už od 17 jsme totiž s I. bydleli spolu u našich, a rodiče se báli, abych nepřišla do řečí. Ohoho, tak už jen z tohoto pohledu je to hlubokej pravěk. Dnes jsme 30 let spolu. Slavili jsme to před 5 lety ve velkým s kamarády a rodinou zde, ale dnes se nám nechce. Šla bych leda tak do kina. 
Kdybyste se chtěli zeptat, jestli má člověk po 30 letech nějakou partnerskou jistotu, tak nemá. Jistý je, že jsme mnohem línější vyhledávat jakýkoli dobrodružství, kterejma jsme si taky prošli. Ne, že ne. 

Jistá změna tu ale je. Jakmile vám odrostou děti, ukáže se, jestli jste spolu rádi a dobrovolně. Pokud ne, je ideální čas se přátelsky rozejít a nemyslet si, že to s ní/ním už prostě nějak doklepu. Máme jenom jeden život, tak proč si ho nezařídit po svým, když rodičovský povinnosti jsme si splnili. Proto jsem ráda za každej hezkej den, nemusí to totiž bejt navždy.

Jsme s I. naprosto odlišní, máme každý své zájmy, svoje přátele, jen pár společných. Můj muž je kliďas, má v sobě nadhled a neuvěřitelnou velkorysost. Jo, a je vtipnej. I doma!
Naposledy jsme se pohádali ... no nevzpomenu si. Ale pár let to bude určitě. V tom jsme úplně stejní. Nesnášíme konflikty. Občas se musíme spiknout proti vlastním dětem, aby nás nevysály zaživa. Rádi cestujeme. A co je důležitý: máme shodu v emocích. Smutek, strach, radost ... úplná červená knihovna!

O problémech zas někdy jindy, dneska si nechám ten růžovej lak.
Kdy jindy, než v takovej krásnej den!



11 komentářů:

  1. Gratulace...….. je super, koukat na svět střízlivě, nedělat si iluze..... my po předchozích manželstvích spolu byli 13 let, a nebýt manželovy operace, jsme tak dál, ale měl obavy, tak jsme se vzali....taky máme stejné myšlenky, nápady, a hádáme fakt výjimečně, taky nemáme konflikty rádi....stačí, co přinese život sám - sousedy si nevybíráme.
    Přeji, aby vám to spolu vydrželo....."a pokud neumřeli, žijí spolu dodnes....." Z Jizerek zdraví Olina

    OdpovědětVymazat
  2. Gratuluju k zasloužené spolutvořené partnerské pohodě!

    OdpovědětVymazat
  3. Gratuluji.Přeji.Mě se to nepodařilo a mrzí mě to.Mám jiného muže,jiný život..Třicet let už spolu asi nestihneme být.Hádáme se.Nicméně stejně jsem s ním ráda.Ještě jednou Vám moc přeji lásku a možnost spiknutí😇.JP

    OdpovědětVymazat
  4. Já si na toho kliďase s nadhledem , velkorysostí a vtipem musela počkat, ale o to intenzivněji možná doceňuju. Skvělé, že jsi ho našla na první dobrou.

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj Lucko, obrovská gratulace (i dodatečně k narozeninám)! Moc hezký čtení, tak trochu se v tom vidím - já taky našla kliďase s nadhledem už před 30 lety. Pořád je to fajn,ale přesně jak píšeš, nemusí to bejt navždy...taky mě tohle napadá. Proto si važme každýho společnýho dne, růžovej lak občas nevadí ;-) .

    OdpovědětVymazat
  6. Lucie, krásný vyznání. Přeju vám to a snad dospějem k tomu samému i my dva. V květnu to bylo 20 let, máme tři děti, sem tam bouřka, sem tam potopa, ale pořád je na čem stavět, čemu se smát a čemu věřit :-) Neměnila bych. Přeju spoustu energie pro nás ženy i pro ty naše MUŽE! :-) Tereza

    OdpovědětVymazat
  7. Tak díky moc, trochu jste mě vytrhla z hlubokého splínu...Dnes mi moje 20ti letá dcera oznámila, že si za týden vezme svého 19ti letého přítele..jen oni sami a 2 svědci...prý "jenom tak"..nechápu. Moje chytrá, krásná, vtipná dcera, ve všem vždy nejlepší, premiantka...a teĎ hodí vše za hlavu a tradáá- svatba, to je teda "ze života". Všechny matky zdravím! Šťastná svatební Matka! p.s. veselé svatební příhody vítány!

    OdpovědětVymazat
  8. Velká gratulace, pohled na partnerství/partnera Vám lze jen závidět - ne ne raději nezávidět, ale inspirovat se. Já se vdávala v 18 a bude to 3. 11. už 28 let.

    OdpovědětVymazat
  9. Ja mam doma dva zarijove, a kdyz jsem pracovala v advokatce,tak tam bylo taky vetsina lidi narozenych v zari...no kdyz vzpomenu na obdobi,kdy jsme pocali zarijovou dveru, tak rikam,ze to jsou ty.dlouhé vanocni vecery;)gratuluji k narozeninám a jeste uprimneji k vyroci, pac to uz stoji kus vlastního usili..my "teprve" 20 let.

    OdpovědětVymazat
  10. Moc gratuluji :) Já jsem s mužem 25 let, brali jsme se dost mladí a teď si už nějakou dobu říkám, zda to má dál smysl...to doklepat. Poslední dobou to vidím čím dál černěji...

    OdpovědětVymazat
  11. To se pěkně čte a přeji Vám, aby partnerské souznění trvalo i nadále :-) za mě je nejdůležitější respekt, naslouchání, komunikace, společné zážitky a asi bych přišla na spoustu dalších věcí :-) s manželem jsme spolu 15 let, z toho 8 manželé a i přes nějaké ty neshody si myslím, že žijeme pěkně. Snažíme si dělat radost i maličkostmi, řešíme spolu, jak oslavit výročí svatby , kam pojedeme na dovolenou a co nového pořídíme nebo vybudujeme doma. Prostě a jednoduše komunikujeme.

    OdpovědětVymazat