Už se to rýsuje

/nestylizovala jsem/

Dnes osm praček a stále plná pračkárna.
Předevčírem nám totiž rupla kondenzační nádoba, zrezivěla. Než jsme to zjistili, bylo v pračkárně plno rezavý vody. Když došly hadry, začala jsem vytahovat ručníky. Do toho si Stela stěžovala, že by taky někdy chtěla mít stejnej povlak na polštář i peřinu, a že máme všechno hrozný. Pravda je, že povlečení a prostěradla u nás jedou takovou rychlostí, že nestíhám prát, takže pak se ze skříně vytahuje, co zrovna je k mání.
Když už jsem byla v úklidu, udělala jsem generálku skříně s ložním prádlem a ručníky, což nesnáším. Strašně nesnáším. A trvá mi to hrozně dlouho, protože si nutně musím jít uvařit kafe, pak kouknout na mejly a taky se mi chce hrozně spát.
Výsledkem je poloprázdná skříň, několik kilo starýho povlečení na hadry a ta plná pračkárna. Protože zahrabaný povlečení, který se krčilo vzadu, znovu peru.
Hned jsem objednala čtyři nový sady.
... no, pěknej příběh. Rozhodně je to hodný zaznamenání.

Taky něco z kultury:
Dlouho jsem neviděla tak dobrej televizní film, jako je Dukla 61. V neděli dávali v ČT 1. díl, tuhle neděli je druhej. Doporučuju. Výbornej Marek Taclík coby havíř a ještě mistrnější Martha Issová jako jeho žena. Opravdu zážitek. Kolegyně zachytila recenzi, kde se kritik divil, že tak dobrej příběh napsali dva scenáristi z Ulice. Už jsme zvyklí, že tyhle reakce mají diváci, ale kritici?! Kdo jen trochu zná naše prostředí, ví, kolik opravdovejch autorů se schovává za pseudonymy a píšou seriály. Protože jednou Duklou hladový krky dlouho nenakrmíš. 

16 komentářů:

  1. Lucie, PROSÍM, nestylizujte! Toho jsem překrmená!!!!!!
    A Dukla byla .....vau....nadšení a strach (z té doby).
    A Oskara tajně miluju už od Pustiny. to je objev jako víno!!!!!
    Ten dozraje tak, že půjdeme do kolen, bude-li mít štěstí na lidi a role.
    A protože je z dvojčat (pamatuju si to dobře,?), mají filmaři výhodu, ne?
    Při větách:"Zavedeme 5idenní prac.týden...." - A TO JIM DÁTE DO ŘITI VRTULE? jsem si říkala, jestli se to taky začlení do zlidovělých hlášek:-))
    Magda

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U nás zase zlidovělo: Daš si kavu?
      Hrozně se mi ta úsečnost líbí.

      Vymazat
    2. No ba.

      Oka oschla, emoce si sedly.
      V dokumentu o Dukle bylo, že chlap o tu páčku u pásu zavadil...ve filmu to použili jako rychlou cestu ke kleci...to byla jako fikce?
      Říkala jsem si, zda Ondříček nechá Hesse "naživu" nebo dá smutnou verzi... prý tam skutečně zahynul táta se synem ale nebyli předlohou pro Taclíka a Hesse.
      Když Hess umíral, bylo fajne, že neproběhla nějaká halucinace s vidinou přítelkyně...
      Smutná tragédie. Také jsem o tom nic nevěděla.
      Magda

      Vymazat
    3. Teď je v Reflexu a možná i v Instinktu, jak to bylo doopravdy. Ten příběh je zkompletovanej z osudů několika lidí. Hezkej rozhovor s Ondříčkem.

      Vymazat
    4. https://www.seznamzpravy.cz/clanek/pesti-nam-nikdo-nedal-hornikum-tekly-slzy-popisuje-reziser-ondricek-reakce-na-film-dukla-61-48527?dop-ab-variant=2&seq-no=1&source=hp

      Vymazat
    5. Magdo, u nás se to s tou vrtulí používá běžně. Jako nespěchej na mě, nemám v řiti vrtulu a tak ;)
      Jinak musím říct, že na mě padla z té doby taková tíseň, už jsme zvyklí na něco jiného.
      Ilona

      Vymazat
  2. Dukla úžasná .... trochu jsem se bála - potom co nám ČT pár nedělí servírovalo .... ale tohle je bomba - moc se těším na neděli

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky se těším, ale můj muž vyhrožuje, že se bude dívat na tenis!

      Vymazat
  3. To je jak u nás!! :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Dukla mě taky dostala a na několik dní rozložila. Z druhého dílu mám strach, když jsem si přečetla jak ta tragédie probíhala..... Každopádně tvůrcům i hercům tleskám!
    Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem zvědavá, jak to zpracovali, třeba to nebude úplně věrné ... no ale asi spíš bude. Už za hodinu!

      Vymazat
  5. Lucie, ta skrina je paradna! Chcela by som sa naucit nemilosrdne sa zbavovat nepotrebnych veci. Chystam sa roky vyhodit pekne tricka, ktore som nemala na sebe (ale mohli by sa hodit na handry). S povlecenim uz som ale dalej - nenechavam ho ani na handry ani na prilezitost "ked-sa-bude-malovat, bude sa hodit na prikrytie". Priznavam, je mi vzdy luto nerecyklacie, ale viem, ze inak sa ich nikdy nezbavim. Vyskusane:-).

    Uzite si pekny vikend,

    Kata

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naprosto chápu, k tomu se člověk asi musí dopracovat. Co takhle trička za babku prodat přes nějaký web? Nevím teda, co máte na Slovensku ...

      Vymazat
  6. Dobrý počin se skříní!
    Zaujalo mě slovo pračkárna, to jsem v životě neslyšela, znám jen prádelna.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aha, já vlastně nevím, ale přišlo mi, že když je tam pračka ... tak je to pračkárna :)

      Vymazat