Miláno - co a za kolik

Dnes na vaše přání trochu informací:
Vyplatí se koupit celodenní jízdenku, která stojí 4,50 euro a můžete s ní jezdit 24 hodin veškerou mhd. To je dobrá cena, protože samostatná jízdenka na 90 minut stojí 1,50 euro. Nejvýhodnější je asi třídenní, ale to my bysme nevyužili. Hodně chodíme pěšky. Dnes 25 000 kroků. Podél kanálů jsou trhy, prodávají tu ale hroznou veteš, takže ani já, stará vetešnice, jsem si nic nevybrala. 

Všude jsou prima hospůdky a restaurace, snažíme se chodit do těch, kde jsou i místní štamgasti. To je vždycky záruka dobrýho jídla a solidních cen. S cenami je to tady trochu loterie, ne všude je mají napsané, takže už se mi stalo, že za jedno martini jsem zaplatila stejnou cenu jako v podobné hospodě za vodku, pivo, vodu a brambůrky! (Vypadá to, že vymetáme jenom putyky ... vlastně trochu jo:)
Co na Itálii opravdu milujeme, je káva, ve většině běžných kaváren je pořád za euro. Malé espresso, které si spolu s Italy dáte ráno na stojáka u pultu. Výborná, silná, malá káva. 

Chrám Duomo jsme viděli akorát zvenku, na prohlídku se stojí hrozná fronta. Včera navíc sprchlo, takže jsme se ukryli do Musea moderního umění, které je hned naproti a chrám je z něj krásně vidět (vstup 5 euro). Výstava mě ale nenadchla, jsem barbar, který není na klasiku. Zaujalo mě jen jedno patro, kde jsou nejnovější věci a už se trochu experimentuje. Jakmile je na obraze realisticky zobrazená žena, muž a zapřaženej vůl v poli, neumím se do toho výjevu zamilovat. Nicméně výhledy z prosklených skel galerie jsou nádherné!

A ještě počasí: místní chodí v bundách i čepicích, ale nám tu od začátku připadá teplo. Dneska dokonce pražilo slunce, takže jsme byli venku jen v tričku, a po pár minutách už jsem hledala stín. Já prostě nesnesu, aby na mě svítilo! Mám z toho deprese (asi jsem jediná na světě). Přehřívá se mi úplně všechno v těle. Na slunce mi úplně stačí koukat z terasy kavárny.


























3 komentáře:

  1. Lucie, uz dlouho jsem se tak nezasmala, jako u čtení vasich dvou posledních clanku z blogu:)) mmch. me ceka v cervnu muj uplne prvni zivotni let (trochu bojím), do Barcelony, zrovna s Ryanairem..tak to abych uz zacala hubnout;)))

    OdpovědětVymazat
  2. Já si, milá Lucie, z Milána nejvíc pamatuju tři věci:
    1. problém najít WC
    2. potkali jsme super obchod s anglickými a skotskými pánskými obleky, deštníky a pod.
    3. při procházce nějakým velkým parkem se tam střílelo a policajti honili nějakého člověka, mladá paní s kočárkem a taky my jsme zdrhali - co to dalo, dodnes nevím, o co šlo
    pa Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  3. Lucie, nejste jediná!
    Navíc mi těžkne v létě noha.
    Levá.
    (Možná zatím.)

    OdpovědětVymazat