Čtu

Naprostým objevem je pro mě kniha Raději zešílet v divočině, kterou jsem koupila tátovi k narozeninám, ale nedokázala jsem ji nejdřív nepřečíst. Úplně mě spolkla. Miluju knihy o podivínech, jejich jiném způsobu života, přemýšlení a názorech. Utekli před panelákem, životem mezi lidmi, životem ve městě, kolikrát se protloukají, jak se dá (i jak se nedá), bydlí v maringotkách, starých domech, chatách a jejich společným znakem je potřeba samoty a svobody. Tak obrovská, že se za ní přestěhovali do hvozdů Šumavy, kam kolikrát nevede jediná kloudná cesta a obydlí, v němž přebývají, nemá ani nárok na číslo popisné.
Nejsou to většinou žádní zkrachovanci, jak by si člověk představoval, ale lidi vzdělaní, chytří, bystří, empatičtí, ovšem svérázní. Takoví, s nimiž dnešní marketingový svět nepočítá, a jim je to srdečně jedno.  
Skvěle s nimi rozprávěl Aleš Palán a fotky jsou od Jana Šibíka.
No nezamiluj se do nich!

Nejradši mám otázky, které se týkají svobody jednotlivce. Nároku na tu svobodu. Skoro všichni potvrzují, že si ji nosíme sami v sobě, že to není souhra životních náhod nebo cizích rozhodnutí, ale naše vlastní přesvědčení. A když se k tomu ještě přidá potřeba téměř absolutní samoty, pak holt nezbývá, než vyrazit pryč ... někam jinam ...

Je tu osm portrétů samotářů, z nichž jsou dvě ženy.
Hodně jim rozumím.












10 komentářů:

  1. Moc ráda bych si knihu přečetla- dost mě zajímá takový život , jak lidi vše opustí a žijí si po svém spokojeně, umí si vytvořit jiný domov než je běžné. ....Já bych to ale nedokázala.
    Začnu se po knize pídit. Díky za přiblížení....H.

    OdpovědětVymazat
  2. mám jí, prostě musthave, během jednovo velikonočního dne jsem jí přečetla, je to jak terapie

    OdpovědětVymazat
  3. ...Lucie, už ji třímám v ruce, voda na kafe se vaří, papíry o Myyny jsem právě vyzvedla...také to bude dárek pro blízkého....tak ať je nám v květnu podobně hezky :-)
    ráda vás čtu, bavíte mně moc
    jarka

    OdpovědětVymazat
  4. koupila jsem ji k svátku bráchovi a k narozeninám manželovi..
    těším se, až se ke mně dostane...

    OdpovědětVymazat
  5. Už ji mám pár dnů doma, pro dceru k narozeninám. Do té doby ji snad stihnu přečíst.

    OdpovědětVymazat
  6. To chápu, že se čte rychle, je to strhující. Jako vždycky když někdo mluví o svých důležitých věcech. Bez toho civilizačního balastu.

    OdpovědětVymazat
  7. Diky za tip! Pokud budete mit cestu do Tabora, tak By Myyna u nas v Duhovce bude mit od 9.května do 31.května prodejní výstavu společně s Košilelou...

    OdpovědětVymazat
  8. Jakmile jsem se dozvěděla že vychází,věděla jsem ze ji musim mit..a i mě úplně spolkla,četla jsem téměř bez přestávky. Taky ve mně asi někde třímá ta neukojená touha po svobodě.

    OdpovědětVymazat
  9. Dobrý den, znám podobné příběhy z BBC earth - série s Benem Voglem -Život mimo civilizaci..moc dobře zpracováno.

    OdpovědětVymazat
  10. zkuste libuši jarcovjákovou- demiurgové, nvm, zda něco vyšlo, ale nějaké fotky jsou.

    OdpovědětVymazat