Čtení a smrdění

Dnes nákup, už jsem si pořídila tašku na kolečkách, abych nákupy netahala po skále v ruce.
Oběd v údolí, přisedli si turisti z Moravy a jeden člen turistického oddílu smrděl tak, že mi zkazil celý oběd. Chtěla jsem mu při odchodu z hospody říct, že taky existuje pánský deodorant, ale nechtěla jsem ho před partou ztrapnit.
Jistě nečetl knihu pana Doležela.
Jeho škoda.


Aby mě kniha zaujala, musí mít buď strhující děj, strhující styl nebo myšlenky, které mě dráždí a nedají spát. Kombinace všeho vítána.
Poločas rozpadu jsem přečetla za jedinou noc. Nedovedla jsem si představit, že knihu zaklapnu a usnu. Chtěla jsem všechno vědět hned. Je to prozaická prvotina (!) od významného literárního vědce, který ji napsal ve svých 92 letech. Nyní mu je 94.

"Doležel ve své prvotině líčí krok za krokem nemilosrdně pravdivě milostný život fiktivního hrdiny od mládí až do pozdního stáří ..."


Některé postřehy vůbec neznám a nevymyslím, protože nejsem starý muž. Když je čtu, připadám si jako voyer a jsem ráda, že můžu nahlížet a špehovat. Pravdu o starém mužském těle a touze, pravdu o tom, co si muž myslí o ženském stárnutí ...
Ke spoustě věcí se vracím, nejdou mi z hlavy.





16 komentářů:

  1. ..Milá Lucie,zítra půjdu koupit knihu mojí mamince nar.8.5.1922
    Vím,že ji s touto knihou udělám velkou radost.Jak ji znám,přečte ji s takovou rychlostí
    jako vy.Mějte se moc hezky a děkuji za tento příspěvek.
    Stáňa

    OdpovědětVymazat
  2. Díky za tip, tohle mě hodně zajímá! Převtělit se do hlavy starýho chlapa...

    OdpovědětVymazat
  3. Díky za typ. Jen více typů.
    Vlaďka

    OdpovědětVymazat
  4. Tašku na kolečkách mám taky. A vůbec se za ni nestydím, prostě už babka! A díky za tip, kniha a s ní dalších pět ještě večer zakoupena v elektronické podobě. Konečně mám tablet a mohu si číst! Ale ouha... Ještě přijít na to, jak s tím pak zacházet. Jsem vážně nemožná. Už se mi zadařilo z počítače přetáhnout do tabletu, stáhnout čtečku a nyní neumím listovat. Je to porod.Snažila jsem se do čtyř rána. Tablet málem letěl oknem.Doufám, že jsem Tě pobavila,já s tím zase od rána zápasím...ještě nepřečetla ani stránku!

    OdpovědětVymazat
  5. Ráda bych si to přečetla, ale bojím se, že mně to rozloži na cimpr campr..Už teď se mi zdá, že zatímco můj muž mládne a krásní- s každou vráskou je víc a víc sexy...tak u mně zub času z mého pohledu hlodá nezvratně a hnusně. Co když se dozvím, co už stejně trochu tuším, že na nás ženy 40+ nejsou zvědaví už žádní muži- ani naši vlastní..No třeba se smířím a budu chodit vařit bezďákům, aby měl můj život zase jinou dimenzi. Co Vy Lucie- jak stárnete vy a co na to Váš muž? Simi

    OdpovědětVymazat
  6. A taky by Vám mohl odpovědět, že sice smrdí, ale nedostane rakovinu, protože jak snad každý ví jsou tam samý s prominutím hliníkový sra.ky....ale v době roundupů, chemie v kosmetice a jídle, co nás pomalu ale jistě zabíjí,to možná někdo nechce vidět, jen kvůli tomu, aby měl krásnou zahradu, nesmrděl cizím lidem a hlavně se levně najedl. Jinak díky za knižní tipy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale no tak...!;-)
      Bohužel pro spoustu českých chlapů je každodenní sprcha, obyč mýdlo a čisté oblečení stále totální zbytečnost... nebo spíš je lituju, že nemají kolem sebe nikoho, kdo by jim otevřel oči....nebo spíš teda dveře do tý sprchy a řekl: "Mazej"!

      Vymazat
    2. to je totální nesmysl co píšete .....je to jen naučit se o sebe pečovat - některý chlapi si holt myslí, že chlap má smrdět jako kozel..... fůůůůůůůůůůůůůůůůůůj - je to smutné - ve všech deodorantech není hliník - jen se trochu zajímat

      Vymazat
  7. Rozdělím se můj knižní úlovek, moc doporučuji: Dorte Hansenová:STARÝ KRAJ. Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přidávám se k doporučení, také se mi líbila. Nedávno tuto knihu někdo zde u Lucie pod jiným příspěvkem zmiňoval a já si ji pak koupila a četla se mi velice dobře. Teď čtu Jsou světla, která nevidíme - není to veselé čtení, ale strhující. Hanka

      Vymazat
  8. Taky děkuji za tipa, vůbec za všechny ty knížky, filmy a dokumenty co tu zmiňujete. Televizi nesleduji a tak mi lecos unikne, tady se pak dozvídám o zajímavostech co stojí za to.

    OdpovědětVymazat
  9. Taky dekuju za knižní tipy,rada se od Vás inspiruju,Rok perel už mam zakoupeny,Poločas rozpadu objednany:o)tak se nemůžu dočkat až se začtu

    OdpovědětVymazat
  10. Asi si to taky objednám, vypadá to lákavě. O smradech a lidech něco víme a málokterý zapachatel je buhvijakej ekolog. U nás s přehledem kraluje žebříčku smradochu slečna, která se koupe v neděli (pouze). Takže ji objednavame nejdal na úterý, protože takovej čtvrtek v současným počasí se už nedá.Jana

    OdpovědětVymazat
  11. Fůůůj, já to nechápu, to se ti lidi necítí? U nás ve městě dělala u pokladny slečna!!, která fakt hrozně nevoněla, to se mi zvedal kufr.. Jinak díky za tip, musím po knížce mrknout.

    Silva

    OdpovědětVymazat
  12. Děkuji za báječný typ. S chozením do práce přečteno za 3 dny. Velice poučné.
    Mám kamarádky, aktivní a krásné ženy, kde v báječných vztazích to vyhaslo.
    Jedna to dokonce nazvala bačkorovatěním. To nemůže být jen naší svraštělou kůží.
    Mirka

    OdpovědětVymazat