Utíkám


Před dvěma roky jsem napsala scénář o domácím násilí - pro cyklus filmů o ženách, které dokázaly překonat nějaký životní handicap (nemoc, násilí, drogy ...). Dva roky bojovala producentka KO o to, aby tenhle cyklus byl v ČT natočen. V pondělí ho definitivně programová rada zašlápla. Místo toho půjdou v neděli místo skutečné televizní dramatiky série kriminálek. Ty dělají televizím nejlepší čísla (rozuměj sledovanost).
Mrzí mě to hodně, protože to je už druhý můj scénář o domácím násilí, který se nedostane na obrazovku. Napsání takového příběhu vždy předchází velká příprava a píše se hodně verzí. Navíc by ho přijela z Francie režírovat Andrea Sedláčková. 
Vždycky, když mám pocit, že má smysl nějaký příběh vyprávět a trápit se s jeho psaním, tak nakonec není natočen. Je úplně jiný, než jak se stereotypně násilí v rodině zobrazuje. Měl se odehrávat v Ostravě. Škoda ho. Fakt škoda.
Kdybyste měli zbytečný nějaký milion a chtěli zainvestovat, tak mi dejte vědět. Kupodivu natáčení nemá vůbec velký rozpočet.
Je to cíleně film televizní, nikoli do kin, aby měl co největší dosah.



16 komentářů:

  1. Luci, a jiná televizní stanice by to od vás nevzala? Tohle téma je přece dost zajímavé, byť ne příjemné, ale o to víc důležitější a dostat to do podvědomí lidí je třeba.
    Miliony neoplývám, ale držím pěsti, aby se pro vás našly a pomohly vaši práci dojít ke zdárnému konci.

    OdpovědětVymazat
  2. Nechcem ani pomyslieť čo by bolo s nami, keby nevznikol ten náš...
    Nesmierne si preto vážim pani Vaškovičovú ( nadácia Krištáľové krídlo ), ktorá na neho významne prispela. A pritom sedemročná práca a ešte k tomu o autizme.

    OdpovědětVymazat
  3. Lucie , dnes jsem vsadila sportku a když to vyjde, tak Vám nějaký zbytečný milion pošlu. Přiznám se, že mi čt delší dobu leze krkem....úroveň vysílání je čím dál tím horší...
    Martina

    OdpovědětVymazat
  4. Tak to mne namíchlo!!! Je mi líto i vaší vynaložené práce. Poslední dobou u nás televize prakticky se nepouští, jen samé kriminálky, to nás fakt nebaví, na všech programech. Neumí se nic jiného vysílat. Myslím si že násilí a hrůz a neštěstí je všude kolem nás dost. Celá rodina milujeme Přístav, to se večer aspoň nasmějem....příjemná večerní oddychovka Zdraví Alena a přeji hodně sil.

    OdpovědětVymazat
  5. To mě tedy velmi mrzí!Nechápu,jak mohou kriminálky vykazovat tak velkou sledovanost!Mám ráda dokumenty různého druhu, ať už se jedná o cestopisy,nebo právě dokumenty ze života lidí, jako byl třeba pořad "Jak se žije...",a nejen tento.Když nahlédnu do programu , všude jsou samé kriminálky,naše nebo cizí. Jsem z toho dost nešťastná a televizi vypínám.Jako by neexistoval jiný žánr!!Samé násilí,to opravdu v dnešní době vůůůůbec netoužím vidět!!!
    Přeji klidné svátky,nenechte se prosím ničím otrávit :-)
    Jana

    OdpovědětVymazat
  6. Nie je to tak dávno, čo RTVS natočila seriál na podobnú tému - Tajné životy. Myslím si, že mal úspech. Mne osobne sa veľmi páčil.
    http://www.rtvs.sk/televizia/program/7603/55922

    OdpovědětVymazat
  7. Kriminálky jsou na jedno brdo a nudný - pokud to není něco speciálního s osobitým koloritem nebo osobitým prostředím, kostýmy - jakoje Hercule Poirot :)

    První, co mě napadlo - ten název "Utíkám" už implikuje happy end, dává najevo, že ty ženy už něco překonaly; protože týrané ženy hned tak neutíkají, bohužel, bývá to typ, který leze do velkého rizika a nerozpozná ho. Takže závan happy endu a naděje a taky možná toho, že předtím utíkají od zodpovědnosti - v době, kdy ještě neutečou s dětmi od partnera... takže mě to zaujalo!

    Je to výborné a potřebné téma - i když si opět bohužel myslím, že to lidem vystaveným domácímu násilí výrazně pomoct nemůže; leda až posléze, až když utíkají. Že by je to rozhoupalo dřív, pochybuju. Jinak by se na nich žádné násilí nedělo - prchli by při prvním náznaku jako běžně to děláme my.

    OdpovědětVymazat
  8. dobrý den Luci, proč se měl odehrávat zrovna v Ostravě? Jsem Ostravačka a musím říct, že mě dost štve, jak prezentují Ostravu stále v médiích, když je nějaký film o cikánech, sociálních vyvrhelích, tak je to vždy situováno do Ostravy. Jako kdyby tady nežili úplně normální lidé, ale jen samé asociální případy. Také v některých rádoby zábavných pořadech parodují ostravštinu, kterou se zde mluvilo snad před padesáti lety, takhle extrémně krátce se tu opravdu už nemluví. Není to nic proti Vám, jen takové povzdechnutí, protože mě to fakt štve. Přitom Ostrava se fakt hodně změnila a je to myslím dobré místo pro žití. Když občas projíždím některými částmi Čech, tak je to proti našemu kraji fakt hrůza. Tak asi tak... jsem se nějak rozepsala :-), ale jinak s tím pořadem je to smůla, protože tohle je fakt potřeba do tv dávat, může to hodně ženám pomoct, přeji hezké velikonoce Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možná to milá Lenko, bude tentokrát docela obyčejně proto, že producentka K.O. je z ostravské televize

      Vymazat
    2. Ano, je to tak, točilo by se to v jejich produkci, ale taky se nám Ostrava strašně líbila vizuálně. A hlavní hrdinové nejsou žádný asociálové, ale normální vzdělaní lidé, do kterých by právě nikdo neřekl, co se u nich doma odehrává.

      Vymazat
  9. Milá Lucie, je mi líto, že Váš scénář je zatím v šuplíku. Téma by se mělo připomínat, připomínat a ještě jednou připomínat. Dost mě na naší společnosti štve, že se o věcech, které nejsou zrovna příjemné prostě nemluví ...
    Dnes přišlo synovi nové Ábíčko. Na stáncích bude od úterý. Předpatitelé už ho mají doma. Právě jsem v něm listovala a našla Vaši dcerku ve článku o Utuberingu. Hezký den, Jindra

    OdpovědětVymazat
  10. Série kriminálek Miami, New York,LA a zejména kriminálka Istanbul je přehlídkou výstřihů a slunečních brýlí se zaměřením na dobře namaskovanou mrtvolu s viditelně tepajícími krčními tepnami.Děsím se, že přijde Kriminálka Ulánbátar.To Columbo, to je jiná třída, od první chvíle víte, kdo je vrah. Potom už jen přemýšlíte (zbylých 120 minut), které oko měl Peter Falk skleněné.
    Je smutné, že kvalitní práce končí v šuplíku. Poslední dobou zjišťuji, že chtít být dobrý nebo dokonce být dobrý v tom, co dělám, je brzda. Vždycky se najde nějakej blb, který, protože sám je tady jenom aby byl, hodí ochotně klacík pod nohy komukoliv, i kdyby to byl autor plánu na celosvětový mír.
    P.S.Poslední tři Vaše příspěvky mě rozesmutnily,ale ono jaksi juchat nelze. Přejme si lepší časy. Jana & comp.

    OdpovědětVymazat
  11. Co zkusit nějaký crowdfunding?

    OdpovědětVymazat
  12. Objevte eToro, největší sociální investiční síť na světě, kde miliony klientů vydělávají kopírováním obchodních rozhodnutí našich nejlepších obchodníků.

    Výměna kdekoli Váš čas je peníze. Obchodujte na počítači, tabletu a mobilu

    Otevřené obchody na eToro: 227,651,647

    OdpovědětVymazat
  13. My na klasické televizní vysílání také nekoukáme, protože z těch programů se prostě nedá vybrat. Je to strašné, co tam dávají. Žádný "normální" film. S manželem investujeme do digitální televize , protože jinak to fakt nejde :-D . Jsou to sice nějaké peníze navíc, ale nestojí to svět. A když se chceme večer na něco podívat, tak alespoň víme, že si budeme mít z čeho vybrat :-) .

    OdpovědětVymazat