Obsese

... kniha, kvůli které jsem vystála v sobotu dopoledne skoro hodinovou frontu na poště.
Nutno dodat, že Česká pošta v kombinaci s Neoloxurem je námět na román. Raději podporuju menší knihkupectví a vydavatelství, ale kombinaci dvou knih, které jsem chtěla, nikde jinde neměli.

Ada aneb Žár vyšla loni poprvé v češtině (pokud se nemýlím). Několikrát jsem se setkala s tím, že prý je zajímavější než Lolita. Anotace slibuje svrchované intelektuální dobrodružství. Na více jak pěti stech stranách. To si nechám líbit. Ale schovám si ho až na dovolenou. I když se obávám, že neliterárního dobrodružství budu mít tentokrát víc, než jsem schopna unést.

Obsese ... pro mě neskutečná radost, objev.
Nahlíží do 20-ti ateliérů výtvarníků se snahou přiblížit umělce, jeho prostředí a vnější inspiraci. Tenhle projekt vytvořil (a ptal se) Vladimír 518, fotil Tomáš Souček. Nesmírně poutavé, chytré a emotivní. Už dlouho jsem se takhle netetelila blahem. Měla jsem dělat, abych všech dvacet rozhovorů nespolkla naráz a trochu si knihu šetřila. Stejně mám pocit, že příští týden už ji budu znát nazpaměť.
Mají tu i jiné úžasné knihy (nejen) o umění.





















8 komentářů:

  1. Obscese...už som sa mrkla aj u nás v Martinuse.sk...nemajú ju...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lucka, až v noci mi doklaplo, že som spojila dve slová: absces a obsese a vytvorila :
      obscese ...au !
      Ináč po dlhom- predlhom čase som sa zviezla pri narodeninových knihách dcéry a objednala si aj ja : Annu Bolavú, niečo o autistovi a ničo o schizofrenikovi ...ak to bude dobré, dám vedieť...ak sa dostanem k čítaniu za svetla, v komore totiž svetlo na čítanie nemám. Ale ,,obsese,, bych brala aj do večernej, nedostatočne osvetlenej kutice !

      Vymazat
  2. Au...proč já jsem tady a ne tam? Minulý týden jsem si koupila na dálku sedm knih. Nechala poslat kamarádce, ta je pošle za mnou. Každá kniha tím pádem finančně nakyne o další poštovné...ale tohle to je... tak snad příští měsíc ještě budou, obě...Díky za info...

    OdpovědětVymazat
  3. To je krásná náhoda!Nabokova dostal muž k Vánocům a Obsese...naprosto se shoduji a jsem z ní nadšená, už dlouho jsem neviděla tak povedenou knihu a strašně mě baví!
    Těším se na Vás postřeh,Lucie, až prectete Adu a Žár... tak hlavně aspoň trošku klidnou dovolenou;-)
    Jitka

    OdpovědětVymazat
  4. Obsesi (nebo Obsese - nevím, jestli je v názvu jednotné nebo množné číslo) mám objednanou a strašně se těším! Snad v pondělí...

    OdpovědětVymazat
  5. Jste pro mě velký zdroj kulturní inspirace. Ve středu jedu do Prahy, tak se na ní do Luxoru těším. Děkuji za tip.

    OdpovědětVymazat
  6. Adu jsem dostala k vánocům, mám ji v seznamu:-)

    OdpovědětVymazat
  7. Moc děkuji za knižní tipy :) Od Nabokova mi doma sice už leží dvě nepřečtená díla, ale to neznamená, že se do řady k přečtení nemůžu zařadit i toho. Obě knihy vypadají moc zajímavě.

    OdpovědětVymazat