Co se stane s ženským mozkem na mateřské dovolené

Dnes jsem se stala členkou Společnosti odporu proti zdrobnělinám.
O těch jsem tu už několikrát psala. Kdybych studovala psychologii, zvolila bych si jako téma diplomky Co se stane s ženským mozkem na mateřské dovolené. 


A nemyslím to pejorativně. 
Kupříkladu moje kamarádka lékařka na každé MD složila jednu atestaci (tři děti, tři atestace). Jiná kamarádka začala podnikat, další se stala biomatkou, státní úřednice napsala knihu, některým se zvláštně srovnaly priority, jedna flegmatička začala příšerně žárlit, hubená ztloustla dvacet kilo, kyprá začala cvičit fittness aerobic a dotáhla to až do celostátní soutěže, a pár blízkých propadlo chatování na mimibazaru. Když jsem nedávno byla svědkem toho, jak právnička na MD zahajuje den obskurní stránkou plnou hrubek a smajlíků Co dnes vaříte? a ponořuje se do světa podivných karbanátků, polévek s kapáním (kde nejdelší diskuze se vede o tom, co to vlastně kapání je), byla jsem hodně překvapená. 
Když to shrnu, NIKDO jsme nezůstal stejný jako před mateřstvím.
To dá rozum.
Ale jak to s námi zamává, to se asi předem vůbec nedá odhadnout.
Já třeba dřív vůbec netušila, co je hysterie ...

... jo a v tý diplomce by rozhodně nechyběla kapitola:
A co na to naši muži?


20 komentářů:

  1. :-D Naštěstí je ta MD časově omezená.

    OdpovědětVymazat
  2. Je, tak zdrobneliny taky nesnasim. Vadilo mi, i kdyz mi mamka rikala Petrusko jako male. A polevce rikam odjakziva poleva, protoze i to mi prijde jako zdrobnelina:)) A i kdyz jsem na MD, tak na Mimibazaru jsem nikdy v zadny diskuzi nebyla - staci mi to videt takhle zprostredkovane. Ony i ty stranky maji priserny design. I kdyz, asi 2x jsem si tam neco koupila, protoze to jinde nebylo. Ale hysterka jsem prikladna, uz od prirozeni (vtip). To bych mohla vyucovat.

    OdpovědětVymazat
  3. Předpokládám že členem Společnosti jste i s Ozzákem :-) Nezapomenu na díl, kdy se ve vánočním čase potýkal s odporem ke zdobnělinám typu rohlíčky, stromeček, chlebíčky. A nakonec pěl krásnou koledu Rolníci, rolníci, kdopak vám dal hlas?
    Na MD jsem byla deset let a zamávalo to se mnou teda pěkně, i když kvůli dětem stejně nelituju.

    OdpovědětVymazat
  4. ...a k MMB "komentíčkům holčulky" ještě přidám odstavec k diplomce na téma mykání......jak jsme vyrostli a jak nás bolelo bříšulko...nemělo by se to cenzurovat???? MD mám za sebou......a recepty čtu z kuchařky po babičce ( měla bych napsat po babi ).
    Jana

    OdpovědětVymazat
  5. Lucie, možná to schytám, ale mám pocit, že se poslední roky kolem dětí a rození a mateřství dělá velký povyk. Dítě tě změní, to je jasný...šišlat, mykat a mluvit ve zdrobnělinách je směšné. Je to takové divadýlko, trapné, zbytečné. Byla jsem s dětmi doma hodně dlouho, hodně sama, na zdrobněliny a tlachání o všem nemožném jsem neměla čas. Naučila jsem se být sama a samostatná. Myslím, že bez újmy na duši i na těle:-)

    OdpovědětVymazat
  6. Souhlasím s předešlým komentářem, mám už vnoučata. Když tak bokem pozoruji dění kolem rození a mateřství, tak nechápu, teda vlastně chápu, je to i velký byznys. Vím, že odbočím od tématu, ale mám takovou zkušenost, že čím lepší podmínky dětem vybudujete, tím horší službu jim poskytnete a za nejdůležitější považuji vychovávat děti k samostatnosti. MD byla pro mě šťastným obdobím, ale to se dozvíte až po letech, a nezměnila mě, aspoň o tom nevím. Přeji hezký den. Iva

    OdpovědětVymazat
  7. No popravdě řečeno, když jsem byla na mateřský, tak jsem byla ráda, když jsem vůbec vařit nemusela a mám to tak vlastně dodnes :-) Naštěstí už si děti umí uvařit samy a občas na nás rodiče něco zbyde :-D

    OdpovědětVymazat
  8. Pre mna bola MD jeden velky oddych. Bola som prikladna matka - dieta zaspavalo samotne, cele dni vonku, v piesku, blate, mlakach, v potoku....pitny rezim voda, jedlo zelenina - no strasne, co som sa napocuvala od mojej mami, ze jej ani keksik nedovolim, ani sladky caj nedoprajem, a preco je taka spinava....a najhorsie - musi posluchat :o Ale tiez ma zmenila - uvedomila som si, ze som velmi silna a samostatna a zvladnem vsetko sama - mala som vtedy manzela rok mimo a bola som sama s dvoma detmi(6 a 1 rok)

    OdpovědětVymazat
  9. Já na mateřské začala číst blogy :-).
    A nastoupila do nekonečného vlaku kurzu sebepoznání a sebezkušeností.
    A začala si užívat chvíle tady a teď.

    A pak je tu ještě pohled okolí, které by k tomu přidalo další poznatek : ).

    OdpovědětVymazat
  10. Zdrobněliny bohužel nejsou výsadou žen na mateřské. U nás ve firmě jsou odbornice na zdrobněliny mladé holky, které děti nemají. Jsou schopny zdrobňovat i název firmy. Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A bohužel také nejen žen. Není to tak dávno, co jsem na ČT (!) shlédla předpověď počasí, ve které mladý moderátor použil frázi "... a teď se podíváme na MAPIČKU s předpovědí na následující dny". Umřela jsem smíchy. Tím spíš, že byla mapa přes celou obrazovku :-).
      Mně osobně nepřipadají všechny zdrobněliny jako peklo, ale dávkuji je podle situace - tedy velikosti dané osoby/předmětu. Rozdíl mezi pavoučkem a pavoukem je pro mě dost podstatný :-)
      Irena

      Vymazat
  11. Už jen ta představa mě děsí :)) Ráda bych zůstala taková jaká jsem, asi trochu sobecku ty děti oddalujeme. Market

    OdpovědětVymazat
  12. Já na MD dopíšu disertační práci! Stihnu to do 1. narozenin mého ještě nenarozeného dítěte... Důvod? Finanční odměna za splnění termínu, zachování si duševního zdraví a pocit, že dokud to dítě bude více či méně "jenom" spát, tak třeba i něco udělám... ehm, ehm... Rodím srpen / září, tak zatím v mé plány doufám...
    Jinak doporučuji: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=861987993866597&id=567935003271899&fref=nf&pnref=story

    OdpovědětVymazat
  13. ....ja som pri tych zdrobnelinach a kasickach davala taky pozor,ze som prisla na to ,ze moje hyperaktivne,nedostihnutelne,nespavajuce a nadpriemerne inteligentne dieta ,ktore na serbli listovalo encykolopedie rastlin,mineralov,chrobakov....je dieta ,ktore sa inac neurologicky a psychicky vyvija,a teda aj vychovava !....a potom sa to zacalo...a bola som na to sama....neboli blogy a ani odbornici nechyrovali- neslychali o tom...velakrat som bola len ta co nemiluje a nevie vychovavat....k tomu este zopar deti,tiez nie jednoduchych na vychovu....A BOLO TO TREBA USTAT A ZIT !...a velakrat to bolo, aj je, psycho,takze dobry stitok...ale nebola by som proti, keby ostalo len pri tych zdrobnelinach....

    OdpovědětVymazat
  14. Já jsem také na mateřské a snažím se si zachovat zdraví rozum, nešišlat, nezdrobňovat, ale přistihuji se, že občas mi to ujede ;-)
    Taky u zvířat, věcí mi hned naskakují jejich zvuky místo názvu :-D
    Naštěstí jsou prý změny vratné !

    OdpovědětVymazat
  15. Jen malé info - Lucii (na fotce) nejde na klávesnici Y, takže chibi jsou záměrné :-)

    OdpovědětVymazat
  16. Já už byla po MD, ale kamarádka zrovna na ní a vzájemně jsme si dodaly odvahu a začaly podnikat! Obě nás vždy bavily návrhy interiérů, ale až mateřská dovolená nám umožnila s tím něco dělat!

    OdpovědětVymazat
  17. nevím jak zdrobněliny, ale nejhorší slovo na podobných diskuzích je MANŽA.....z tohoto slova zvracím...... čau Zuza

    OdpovědětVymazat
  18. :-))), tak já jsem taky aktuální adept na průzkum . Zrovna včera jsem psala na blogu o lesních jahodách a musela jsem se zarazit, protože pod slovem jahoda si představím velkou a šťavnatou (no asi tu co na nás koukájí v obchďaku a s chutí jahod nemá nic společného) tak jsem se donutila napsat jahůdky, ale moc mi to nejde. Ale na druhou stranu, já bych do se členkou nestala, já myslím, že někdy jsou zdrobněliny na místě, ale asi tak jako se vším...nic se nemá přehánět. Mám známou, bezdětnou a už od puberty všechny oslovuje zdrobněle, případně "kočičko" , tady by možná byla nějaká léčba na místě :-))). Ale co používám i když nechci a asi to používám dost často je mykání, prostě to ze mně padá nějak samo, když se někdo zeptá na Maxe, tak už máme 4 zuby , už lezeme, papáme to a to ... A změna která přišla s dětmi je asi největší v tom, že mám mnohem větší vnitřní obavu o všechny blízké a osebe, jak dojde na nápad že něco podnikneme, hned mi naskakují katastrofické scénáře, zatím se mi je daří zahánět a ani se je neodvažuju nahlas vyslovit, ale před dětmi jsem to neměla.... A věřím, že ženy na MD se často pustí do věcí na které předtím neměly odvahu, to že zvládnou starost o dítě mnohým z nás dost zvedne sebevědomí, hlavně pokud do té doby nebyly schopny postarat se, aby neuschla každá pokojová rostlina která se u nich objeví (třeba můj případ :-)). Krásné dny!

    OdpovědětVymazat