Zn. do trouby i bez



Mám doma půllitr borůvek a dvě mlsné slečny.
Nějaký jednoduchý rychlý vyzkoušený recept - nebyl by?
Ideálně do dortové formy nebo něčeho menšího, a aby se to prý peklo.
Ale není podmínkou.
Děkuji velice!


8 komentářů:

  1. Milá Lucie, posílám vyzkoušený recepis na koláč:)
    1 hrnek hrubé mouky, prdopeč, 1 vejce, 1 hrnek polohrubé mouky (já nahradila hrubou, páč jinou jsem minulý týden doma prostě neměla a bylo to dobré, křupavé), 1 hrnek cukru, 1 hrnek mléka, 1/2 hrnku oleje. Vše smíchat, nalít na pekáček vyložený pečícím papírem, naházet borůvky (nebo jiné ovoce co je po ruce), navrch drobenku a péct v troubě na cca 160°C asi 30 minut (prostě do křupava).
    Jinak Vás moc zdravím, náhodou jsem na blog narazila před nějakým časem a protože jsem byla nadšená seriálem Ententýky, který mám už dvakrát zkouknutý v archivu čt, čtu teď Váš blog úplně od samého začátku jako knížku. Zrovna jsem v roce 2012/říjen, kde se právě dovídám,že pokračování nebude- achjo, proč všechno co je fajn a fajnější tak není jaksi vhodné, chtěné...
    Přeji Vám krásné léto, hodně inspirace a chutě do psaní, plno zážitků, borůvek,..... :)) Za sebe DíKY, Andrea.

    OdpovědětVymazat
  2. Milá Lucia, posielam môj obľúbený borievkový koláč - je rýchly:
    250 g polohrubá múka
    125 g práš.cukor
    125 g másla (Hera)
    špetka soli
    1 vajce
    lyžica strúhanky
    na žmolenku: máslo,krupicový cukor,hrubá múka
    Múku + cukor + soľ + nakrájané máslo + celé vajce prohneteme rukou v miske. Ked sa spojí tuk s mukou a vajcom,vzniknutú zmes zapracujeme do gule.Ide to lahko, ako každé tukové cesto.Na chvílu do ladničky(nemusíme).Koláčovú formu vymažeme tukom a vysypeme múkou.Cesto dlaňou vytlačíme do formy a okraje trocha zdvihneme.Popicháme vidličkou.Zľahka posypať strúhankou.Borievky nasypeme na cesto a posypeme žmolenkou (kolko masla,tolko cukru,tolko muky - od oka).Pečieme na 180 stupňov cca 30 min.Že je koláč hotový prezradí zlatá barva žmolenky a okraje koláča - ale hlavne neodolatelná vôňa.Doporučujem trocha schladnúť, bude sa ľahšie krájať. Najlepšie sa to robí vtakej forne níykej gulatej so zdvihnutým vlnitým okrajom, no dá sa aj v tortovej forme. Cukor môže byť aj hnedý. Dobrú chuť!!!

    OdpovědětVymazat
  3. Minulý týden jsme dělali borůvkový s drobenkou podle obdobného receptu z prvního příspěvku a byl mňam, a pak taky zmrzlinu (rozmixované borůvky se smetanou a dvěma žloutky vyšlehanými s cukrem), tu před chvílí dojedla naše maličká, fialová až za ušima.
    Nám jsou borůvky vzácné, tu nerostou, takže se po nich můžem utlouct.

    OdpovědětVymazat
  4. Koukni ke mně na příspěvek koláč s třešněmi. Je rychlý jako facka a surovin minimum. Marcela

    OdpovědětVymazat
  5. Dobrý večer, asi už máte upečeno :), ale i tak "hodím jeden do placu" : 2 malé bílé jogurty, 2 kelímky hladké mouky, 1 vejce, 1 prášek do pečiva, 1 kelímek cukru. Ovoce a posypat žmolenkou. Koláč je hned hotový, nám moc chutná,je vláčný - nepráší se od huby(není suchý). Moc zdraví čtenářka Lada :)

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj Lu, tak já bych to nasypala klidně do dortové formy, aby to lépe vypadalo a pak bych to sežrala! Mouka, cukr, olej - všechno zbytečný! Tak napiš jak jsi s borůvkami naložila a jak to holkám chutnalo? Adéla

    OdpovědětVymazat
  7. Také píši, i když je již asi pozdě... ale o víkendu jsem se dozvěděla recept na piškot od mojí babičky, výborný, jednoduchý. 2 vejce, 150 gr krystal cukr, 150 gr polohrubé mouky, 4 lžíce vařící vody. Vejce s cukrem zamíchat, přidat vařící vodu, poté metličkou našlehat (jde to rychle, díky té horké vodě), přidat mouku. Do vymazaného a vysypaného pekáčku, navrch ovoce. Je možno ještě přidat drobenku. Moc zdravím, Marcela

    OdpovědětVymazat
  8. Lucie, sjela jsem Váš celý blog, od archivu až po poslední příspěvek, tak nevím, kde přesně jste to psala, ale jsem ta, co si Váš blog nějakým záhadným proklikáním sama našla. Žasnu nad tím, že někdo s tak krásným domem, vkusem, chalupou, může být z ČR. Ta plechová skříňka s ozdobami, píchačky, singrovka v ložnici a spousta, spousta dalšího. Nádhera, užívejte! T.

    OdpovědětVymazat