Zemřela Věra Chytilová


Pro mě obrovská osobnost, nezaměnitelná, nezastupitelná, nekompromisní. Miluju většinu z jejích filmů. Pokud jste neviděli dokument o ní Cesta, určitě si k němu najděte cestu.
Když jsem před pár lety jednala o svém projektu v ČT, tehdejší programová ředitelka chvíli přede mnou mluvila právě s touto výjimečnou paní režisérkou a vysmívala se jí, že stále stojí o to natočit film o Boženě Němcové. Že je to prý bůhvíproč její filmařský cíl. Nedošla tam. Mrzí mě to. Zatímco o konci programových ředitelek nikdo nikdy nebude vědět, Božena Němcová a Věra Chytilová jsou navždy zásadní ženy české kultury.
ČT jí sice nedala nikdy dostatek práce, ale dnes jí aspoň věnuje celý večer na ČT1. Faunovo velmi pozdní odpoledne patří do mého filmového žebříku TOP 10.
Nádherná žena.


6 komentářů:

  1. Jem z toho taky smutná. Její filmy jsou jedinečné a tak si duši pohladím sledováním pořadu na ČT1. Hezké dny Vám přeje Magda.

    OdpovědětVymazat
  2. Nezklamala jste me! Byla jsem si naprosto jista, ze se zastavite u vyjimecne zeny a reziserky pani Chytilove. A diky Vam za to. Jen je smutne, ze musi vzdy nekdo zemrit, aby byl v tv kvalitni program...Lucka

    OdpovědětVymazat
  3. Pro mě odešla další z výjimečných osobností, která kvalitně i morálně reprezentovala české umění. I když je to logický sled života, její smrt mě zaskočila. Jaké máme však štěstí, že nám své dědictví zanechala na filmovém pásku!

    OdpovědětVymazat
  4. ...a dnes PAN Brousek.. profesně jsem ho nezažila, ale lidsky ano.
    Měl u nás nad Rožmitálem chatu, a když jsem ho několikrát potkala u nás v obchoďáku, usmíval se na lidi, sem tam odpověděl, co mu čas dovolil...pan herec, elegán a sympaťák...
    Věruško, buďte tam na něj nahoře hodná....
    Magda

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Při pátku je mozek KO, profesně jsem myslela naživo, jinak z TV ho samozřejmě znám.
      Magda (vím, že se bez té informace lidstvo obejde, ale já nesnáším brouka v hlavě:-))

      Vymazat