Můžeme vést dobře špatný život?

Občas si koupím knihu nebo noviny, na které inteligenčně nestačím. A není jich málo. Dnes jsem si do vlaku koupila A2. Pokud ádvojku neznáte a chcete vyzkoušet, jestli ještě dokážete číst i text, který vám novinář nepředkousal, tohle je ideální volba. Původně jsem si ji koupila kvůli článku, který mám v nadpisu. Ten jsem ale vůbec nezvládla. Jelikož stále nevlastním chytrý telefon, nemohla jsem si vygooglit slova jako "prekarita" a "ontologický", které se hned v prvním odstavci objevily několikrát. A bez nich mi to jaksi nedávalo smysl.
 
Co mi ale smysl dalo, byl úžasný článek (s tím sprostým názvem) o nesmyslnosti některých zaměstnání, o tom, jak se v nich lidé cítí zbyteční a frustrovaní. Shodou okolností jsme na podobné téma dnes zabrousily i s Iri při společném obědě (úžasné švestkové knedlíky).
 
"Korporace klidně mohou drasticky snižovat stavy,
ale veškeré negativní důsledky neomylně dopadají
pouze na lidi, kteří něco skutečně vyrábějí, stěhují,
opravují či udržují. Působením nějaké podivné alchymie,
kterou nikdo nedovede úplně vysvětlit,
se počet placených posunovačů papíru viditelně stále rozrůstá
a čím dál víc zaměstnanců zjišťuje,
že oficiálně sice pracují 40 nebo 50 hodin týdně,
ale jejich skutečné pracovní vytížení se blíží 15 hodinám.
Zbytek času jim zabere organizování motivačních seminářů či účast na nich,
aktualizování facebookových profilů nebo stahování filmů ..."
 
 
 
 

 
Jdu spát. Zítra mám budík na pět. Musím začít psaní jednou velkou scénou, která se mi dnes nepodařila uspokojivě napsat. A mám takovej zvláštní pocit, že by takhle brzo po ránu mohla přijít na návštěvu inspirace.
 
 


4 komentáře:

  1. Tak Ti přeji , aby ta očekávaná ranní návštěva přišla a Tvá práce "nebyla na h...." ! Já se psaním stále pokračuji, ještě i nyní, v této pozdní hodině a chvílemi si také připadám jako jen posunovač papíru. A tak jsem přišla na to (podle haldy roztrhaných vytištěných papírů na koberci ležících u levé nohy) a pouze pěti složek snad již hotových projektů, že spousta té mé práce asi na h.... byla. Ale chybama se učím a učit stále budu, takže inspiraci přivítej v pět ráno šálkem té nové kávy podzimní chutě a já jdu pokračovat.

    OdpovědětVymazat
  2. Díky za nápad na čtení.. zkusím přelouskat :-) Ty články se zdají být výborné. Dívala jsem se i na www stránky A2 a tam mě zas zaujal článek Chvála lenosti. No, ale nebudu líná, a půjdu upravit svůj článek do odborného časopisu. A také si říkám, že to asi nemá valný smysl, ale k zápočtu ho potřebuju :-) Myslím, že články na mém blogu za těch pár měsíců přečetlo několikrát víc lidí (a podle komentářů jim občas i k něčemu jsou :-)) než přečte ten článek v časopise, na kterém jsem se podílela já, redaktoři, recenzenti, můj školitel. :-) A strávila jsem na něm neuvěřitelně času. Posunovači papíru, také dobré. Kolikrát jsem si už říkala, že nechápu, proč některé opravdu užitečné činnosti (třeba stavba domu) jsou honorované méně než třeba virtuální hrátky s čísly (v bankách?) :-) A to proti matice fakt nic nemám, maturovala jsem z ní za 1 (i když jsem si tedy, přiznávám, některé věci počítala na prstech Potajmu. Když teď paní učitelka na rodičáku vyprávěla, jak bude prvňáčky učit sčítat přes desítku, protože v dalších třídách už to pak nezvládají, tak jsem se jen potutelně usmívala :-)))) Jo a už Komenský psal o tom, jak zbytečné práce lidi vykonávají (úryvek z jeho Labyrintu jsem publikovala u sebe http://zitjak.wordpress.com/2013/07/25/komensky-o-mysli-zvyku-pokrytectvi-urednicich-a-jinych-nepravostech/). Ne, já pořád říkám, že svět se mění k lepšímu :-))))))) Ale jsou to asi hodně nepatrné krůčečky....

    OdpovědětVymazat
  3. Ahá, A2 mě míjelo. Konečně vím, co si koupit před nastoupením do vlaku nebo autobusu, když si zapomenu knihu. Několikrát jsem marně hledala tiskovinu, co by mě zaujala. A z komentáře od "Žít je umění" se dovídám, že existuje i internetová verze, asi jen s některými články. Skvělé.

    A jak to bylo s ranní inspirací, ještě jede doteď?

    OdpovědětVymazat
  4. Lucie, k tématu ještě tenhle příspěvek... http://www.finmag.cz/cs/finmag/ekonomika/chvala-prace-nahovno/
    Je to na hodiny diskuzí, díky, že jste to tady vytáhla! A ať jde psaní o kláves ;)

    OdpovědětVymazat