Objev

 
Včera jsem cosi hledala v kouzelné krabici, do níž si schovávám různé věci, včetně Steliných starých kreseb. A zůstala jsem v šoku. Mezi jejími kresbami jsem totiž objevila kresbu od Michaela Rittsteina, kterého jsem tu nedávno vzpomínala. V podstatě nevím, co to je zač, vypadá to jako malované vodovkami + originál podpis tužkou (to se hned pozná odborník). Kdybyste věděli, jak se takovému výtvarnému dílu říká, hodně mi pomůžete. Fakt nevím.
 
Přesně si pamatuju na den, kdy Stela přinesla z výtvarného kroužku tohle vysvědčení. Jestli ji něco baví, tak je to právě kreslení, malování, vystřihování, lepení ... leč paní učitelka asi považovala za správné jí snížit z každého předmětu známku. Tenkrát Stela nepřinesla ani dobré vysvědčení ze školy, takže tohle ji docela slušně dorazilo a demotivovalo.
Do kroužku samozřejmě chodit přestala.
 
Že je ovšem lingvistka, o tom není pochyb!
 

 Trochu pomačkaný Rittstein. Stela si asi myslela, že to namalovala ona,
tak si to tam z druhé strany napsala ...
Matně si pamatuju, že jsem asi kresbu kdysi zakoupila na aukru,
ale zapomněla jsem na ni. To jsem celá já! 
 

8 komentářů:

  1. Mám Lucie od mého tatínka -který nebyl akademický malíř,ale maloval nádherně, skicu růží ve sleněné vázičce,podepsanou tužkou a tehdy mi říkal -Ty chceš ten akvarel?Udělám Ti lepší...a je to jediný obrázek,co mám.Stávalo se mi,že jsem někam přišla na návštěvu a od dveří viděla obraz a věděla,že je od mého táty.Takže možná skica je ten název,jako že návrh na obraz.Ale nevím to jistě!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to vlastně předběžný návrh obrazu, který může být jako skica tužkou jenom načrtnutý a nebo technikou akvarel-vodou ředitelné barvy,kde autor zkouší i barvy,které by obraz mohl mít.Ale snad se najde osborník,který Ti tu odpoví.

      Vymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  3. Já se vyjádřím k tomu vysvědčení ze zušky. Mě strašně fascinuje, jak se tyto školy berou hrozně vážně a nechápou, že spousta dětí tam chodí proto, aby rozvíjely své záliby a vůbec jim nejde o to být dokonalé nebo co. Taková známkovaná hudební nauka s pětkami za špatně napsané durové stupnice a kvintový kruh nebo co (ve druhé třídě ZŠ), to je taky pecka. (Možná to píšu nepřesně, protože moje hudební vzdělání končí u křížků a béček.) Dá dost práce dítěti vysvětlit, že si tím nemá kazit radost ze hry na hudební nástroj. A paní ředitelce se mi nepodařilo vysvětlit, že sice chápu i nutnost teorie, ale tak nějak přiměřeně věku a bez pětek... Olga

    OdpovědětVymazat
  4. Vidím, že i v umění se musí "jet" na výkon. Stejně jako ve sportu......bohužel.
    Syn chodil ve škole na judo...už ve školce se těšil na to, že až bude ve škole, bude chodit na judo - naše škola je jím docela proslavená.....3 roky ho to bavilo moc...3 roky kdy se mohl 2x týdně vyřádit, vylítat, něco se naučit z techniky......pak, když už to začalo být jen o výkonech, o bodech, o výkonosti ho to přestalo úplně bavit....sám trenér říkal,že patří k nejlepším, jen je holt pacifista a nemá v sobě tu potřebnou rvavost.
    To samé teď zažíváme na plavání...změnil se provozovatel bazénu a už to není plavání "pro radost", pro vylepšení stylu, pro radost z pohybu....už je to zase o drilu, o křiku trenérky.....a syna už to zase...pomalu, ale jistě, přestává bavit.
    A pro kluky už tu snad není jiná možnost organizovaného sportu než ta, která míří minimálně do reprezentace.... Michaela

    OdpovědětVymazat
  5. Ještě chci napsat , že poklad z kouzelné krabice je opravdu kouzelný a má pro pro vás doma určitě větší cenu než všechny Rittsteinové na světě!Stely obrázky jsou úsměvné a jednou, až je zase vyndáš z té kouzelné krabice a z ní bude šikovná mladá dáma, se jim budete společně smát.A třeba v ní ta nejmenovaná paní učitelka stejně vlohy a talent neudupala!Moc to Stele přeji, aby to ,co jí šlo a bavilo, si k ní zase našlo cestičku.

    OdpovědětVymazat
  6. Velká škoda, že Stela už do výtvarky nechodí ! Nikdy bych svým dětem, co učím nedala špatné známky. Za co proboha, kdo má právo známkovat, že se vyjadřují, tak jak to oni cítí !
    Marcela vystihla vysvětlení skicy dobře. Může to být návrh na obraz, nebo zkrátka jen tak akvarel pro urovnání myšlenek, barev. Krátké vidění autora...
    Miska s ovocem o Stely je úžasná. Hotová "skica" na velkou malbu nebo grafiku :)
    Jéé já bych ji hned podpořila...a vychválila.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéééé,být dítě,mažu hned do třídy,kde učíte!A ráda!

      Vymazat