Putovní MATKY

Včera jsem se dívala na přímý přenos z vyhlášení cen Magnesia Litera a moc se mi to líbilo. Líbili se mi hlavně autoři. Stejně, ti co píší literaturu, poezii nebo překládají, jsou úplně jiná sorta lidí. Intelektuálně noblesní, někdy podivínská ... jsou zkrátka hrozně zajímaví. Jestli znáte nějakého spisovatele, tak víte, že není takzvaně úplně normální. A to myslím jen v dobrém slova smyslu. V tom nejlepším!
 
Potěšilo mě, že spoustu nominovaných knih už jsem znala, ale nepotěšilo mě, že většina oceněných knih se mi čtenářsky nelíbila. Mám na to teď jednoduché osobní měřítko - jakmile mě kniha uvede do deprese a nikoli do příjemného melancholického stavu, v němž se tak báječně přemýšlí o životě, tak ji zavrhuju. Neberte si ze mě příklad, prostě mám období, kdy si nechci četbou přivádět deprese. Někdo to ale má rád, pro něj to je třeba dobrý výchozí bod. K čemukoliv. Anebo v něm kniha vyvolá úplně jiné pocity, zcela nepodobné těm mým (to nejčastěji).
 
Potěšilo mě, že Kateřina Tučková dostala cenu čtenářů, přestože její Žitkovské bohyně do soutěže nezařadili, neb prý jsou (komerčně) úspěšné i bez ocenění. Co to je za logiku? Vypadá to spíš jako trest za to, že někdo dokázal čtenáře masivně zaujmout. I bez výhry a reklamy.
 

 
Dnes nabízím k putování knihu Jana Koubka Matky, na kterou jsem četla spoustu zajímavých recenzí. Často velmi oslavných. Akorát v Respektu (tuším, že tam) byla spíš taková průměrná, že prý kniha nepřináší nic nového. Ale kdyby nestála za řeč, tak ji tam nerecenzují.
Váhám, jestli napsat pravdu, protože mě ta kniha taky neoslovila - a už si připadám hloupě, protože kromě Emila Hakla a jeho Skutečné události se mi nic dalšího pod kůži nevrylo. V poslední době.
 
Pokud bude zájem, rozhodla jsem se tentokrát výherce vylosovat. Podmínky jsou jednoduché: až přečtete, zmíníte se o této knize na svém blogu a pošlete ji dál tomu, kdo bude mít zájem. Připadá mi to jako docela fajn pí ár literatury, příště pošlu něco, co není tak úplně známé nebo se o tom aspoň tak masivně nepíše.
 
Tak hurá do čtení!
 
 
 

9 komentářů:

  1. Já si snad kvůli Vám založím blog! :-) Resp. kdysi jsem ho vedla a vcelku se líbil (tehdy se ještě tolik neblogovalo), ale pak mi začlo vadit, že si o mně každý může přečíst spoustu věcí, i když nic kór osobního jsem tam nevypisovala. No například jsem šla na výběrové řízení a tam už mě skrz blog měli proklepnutou - bylo mi to nepříjemné, ale vzali mě. Pravda, poslední dobou jsem párkrát přemýšlela, že bych zase psala, jen nevím o čem. Že děti jsou dnes zlatíčka nebo že děti dnes zlobí? ;-) Nůůůdááá.
    Veronika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mi povídejte o těch úskalích veřejnýho blogu! Chápu. Ale já bych ráda, aby ty knížky opravdu putovaly, a aby k nim každej napsal aspoň pár slov do éteru ... moc zdravím!

      Vymazat
  2. První komentář mi částečně mluví z duše. Já tedy blog mám, ale zamčený jen pro známé a kamarády a spíš si ho píšu pro sebe, co jsme dělali s dětmi apod. Kdyby zamčený nebyl, vadila by mi ta "autocenzura", co je vhodné poslat do éteru a čím škodím sobě nebo ostatním členům rodiny. A jelikož jsem "veřejně činná osoba", učitelka matematiky na vesnici, tak by si spousta lidí určitě "vybrala" podle svého. Tak jestli stačí komentář na zamknutém blogu nebo na facebookovém profilu, tak se hlásím do soutěže :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Samozřejmě, že platí i uzavřené blogy, to chápu. Ovšem učitelka matematiky na vesnici mě hrozně zajímá! Vezmete mě do kruhu?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, kdyby vás zajímala učitelka matematiky na vesici, ráda detailněji popíšu v mailu. Ale do kruhu vás, nezlobte se, asi nevemu. Už se vidím, jak by mě svazovalo, že blog čte taková slavná osobnost a u všeho bych zvažovala, jestli to není moc banální a je to dostatečně intelektuální :-) Ne, já nevím, popisuju běžné akce naší rodinky se třemi dětmi, spíše deníkově než s kdovíjakou myšlenkou, tak si nepřipadám nijak zajímavá...
      Olga

      Vymazat
    2. Jasně! Kdybyste se měla kvůli mně přetvařovat, tak to je hodně blbý. To bych nerada. Tak až budu potřebovat jako studijní materiál něco z vesnický školy, tak se na vás obrátím. Snad mi nedáte košem. :-)

      Vymazat
  4. Tohle je dobrej nápad, i já tu mám pár knih, které jsem dovezla sem a mohla bych je poslat do světa!Tak jestli nevadí, nápad odeberu na můj blog.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jasně, jen houšť! Chtěla jsem se k tobě přihlásit, ale nešlo mi to přes můj profil, budu to musel vyzkoumat.

      Vymazat
  5. Milá Lucie, také se hlásím. Moc se mi přístup 3P - přečtu, popřemýšlím, předám dál líbí. Blog mám:-) Ester

    OdpovědětVymazat