Reál, 20.08 hod

Než napíšete do scénáře konkrétní scénu, musíte začít tzv. hlavičkou, aby bylo jasné, kde a kdy se příběh odehrává. K následujícím fotkám by popis vypadal takto:

1. OBRAZ
reál - večer - byt
březen, úterý, 20.08 hod
 
Byt vypadá lehce jako po výbuchu. Na sedačce je dětská bunda, kterou si už tři hodiny dcera neuklidila, na zemi boty, rukavice - každá jiná. A  k večeři prefabrikovaná pizza. Pes se dožaduje večerní vycházky, ale otec i dcera pracují na počítači. Matku nevidíme, ale někde v domě je.
 

Zjistila jsem, že největší problém je, aby rekvizitáři opravdu dokázali udělat pořádnej binec - takže se jim to vždycky snažím popsat ve scénáři do detailu. Jenže pak přijde režisér a řekne, že mu úplně stačí dva neumyté talíře, to prý už signalizuje nepořádek. Třeba pan režisér Adamec to takhle má. U něj vždycky uvidíte napulírované byty a když přijde nějaká postava domů a prohlásí, že tam je čurbes - obvykle kamera zabere ty dva neumyté talíře.
Z toho se můžu vzteknout.
Mám ráda realitu, ne kašírku.
 
P.S. Řecké slunce dopsáno a odesláno. Samá realita to tam je.
 
 
 


28 komentářů:

  1. Gratuluji k dopsání slunečného scénáře,třeba vynese scénáristku na výsluní a nejen řecké!Zrovna mám taky reálný binec a to jsem sama-ale nemocná,omluvím si to.Slovy šest hrnků od kafe,nápoj ve sklenici,mezitím knihy,časáky,háčkování.Uklidím až se zklidní zánět žil.Jo ty hrnky mám umyté,jen se suší!Od rána.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ou!!! Zánět žil! To jsem měla jen jednou v ruce - ze psaní a bylo to strašně bolestivý. Tak přeju hodně brzký uzdravení a nic nemyj!

      Vymazat
  2. Kdybyste někdy potřebovala fotku bordelu v pokoji čerstvé vysokoškolačky, tak stačí říct. :D Jinak jsem chtěla napsat, že se mi Váš blog strašně líbí a ráda si počtu o seriálech a filmech z druhé strany. :-)
    Aneta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! Až budu potřebovat, napíšu. Ale myslím, že si to dovedu představit. :-)

      Vymazat
  3. A přitom by stačilo pozvat pár dětí a hned by byl autentický binec. :) Já teda u filmů rostů z takových maličkostí jako, že herečka jde do postele nebo ráno z postele nálíčená a nejvtipnější jsou vášnivé scény a sex, kdy se žena převalí někam a jsou jí vidět kalhotky až k pupku :-) Že by režírující neměli lepší fantazií nebo jsou herečky větší stydlivky. PS: Jak to dopadlo s Ententýky? Je něco nového, třeba že se nakonec bude znovu točit?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, nebo jde spát a mám pod noční košilí spodní prádlo. Taky z toho šílím. Ad Ententýky - ČT se tváří, že nikdy neexistovaly. Tak asi tak.

      Vymazat
    2. Prádlo pod noční košilí mě taky "bere"...

      Vymazat
  4. Tak teda pardon.....ale umyté hrnky za binec nepovažuju :-)
    Dva neumyté talíře rovněž ne. To by pro mě stále platil status "uklizeno" :-)
    Čurbesu (chtělo se mi říci bordelu) zdar!

    OdpovědětVymazat
  5. U nas se rika " mrdas " ( nad d je hacek ) JInak teda doufam, ze to bude az to bude online jako Ententyky. My ze zamori se taky rady podivame ( samo ze zenske ... y )
    Drzim palce at tentokrat dobry.
    Stela ma bajecnou pizzu od Ristorante, ze? Moje nej.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem se zasmála tomu mrďasu! Ano, Ristorante - záchrana našich večeří.

      Vymazat
  6. Lucie, moc gratuluji a těším se!!! Jinak mně vadí v TV filmech zase nereálné ticho v hospodách...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vida, to je fakt! Mohli bysme sepsat seznam, co nám vadí. Jenže vím, že by to bylo úplně k ničemu.

      Vymazat
  7. Lucko ja taky moc gratuluju a fakt se na to tesim. Hrozne se mi libi veta "ze scenare" ... " matku nevidime, ale nekde v dome je".... to me teda fakt rozesmalo az se tu kuckam lososem. A ten zaber na dva talire je teda typickej. Mne zase rozcilovalo, kdyz jsem byla tocit Ordinaci, jak mely setry a doktori totalne vyzehleny plaste, jmenovku jenom se jmenem, bez fotky, zadny barevny rozliseni jestli je to doktor (cervena) nebo sestra (modra) ... a hlavne! nemeli v kapse ani jednu tuzku a doktori nemeli kapsy od plaste nabouchany k prasknuti. To mi fakt vadilo, v kontrastu s tim, jak meli autenticke stoly a veci na nich, nastenky a podobne, ty postavy vypadaly neverohodne. Rikala jsem to rekvizitarum, rekli, ze to je super pripominka, ale nikdy se stejne nic nezmenilo, hrajou tak porad dal...:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No přesně! Víš, kolikrát my jsme říkali, že je to hrozně instantní. Ani jako autora tě neposlechnou, tak pak už koho ...
      Zdravím tebe i lososa!

      Vymazat
  8. Gratuluju k dopsání scénáře. Na reálný "bordel" jsou naše děti mistři, možná bych je mohla nabídnout jak rekvizitáře. Také mě rozčilují ty naklizené byty ve filmech. A hlavní hrdinky, načančané na kanapi s časopisem či knihou v ruce!

    OdpovědětVymazat
  9. A jak se točí jídlo a stolování? Slyšela jsem, že snad Svěrák u jednoho filmu natočil scén s jídlem minimum, aby se to pořád nemuselo pamatovat na klapky nebo tak nějak :-) Jak to je, když se točí scéna např. se svíčkovou, rodinný nedělní oběd a herec to zvrtá... a točí se znova. Dostane zas nášup knedlíků? Jakože se začíná teprve jíst? Nají se herci, když hrají přímo na place? Myslím, že i úplné maličkosti dělají film nebo seriál lepším.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejhorší je dlouhá obědová scéna, opravdu se točí klidně desetkrát a herci znovu jedí a jedí, i když je to už studený a hnusný. Většinou se na place herci ale nenají, ovšem rekvizitáři si to pak v kanclu ohřejou a sežerou, co zbylo!

      Vymazat
    2. Jsou to teda chudáci, pakse nedivme, že si radši dojdou navařit do Prostřena ... :))))) Já se fakt bavím.

      Vymazat
  10. Takže rekvizitáři s tím počítají a koupí dvakrát víc knedlíků? Proto se asi často ve filmech nevidí svíčková, když je hovězí drahé. Nebo musí mít pro jistotu pět celých bábovek? :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ve filmu toho musejí mít mnohokrát víc, bábovek třeba deset, oblečení, které se polije polévkou musí být taky několikrát. Ale v levném seriálu si třeba herci nesmí do chlebíčku ani kousnout, protože i na tom se šetří.

      Vymazat
    2. No já si už několikrát všimla když v seriálu příjde hladovej táta z práce a pak se v tom rejpá jak nevim co:D Soustíčka ukrajuje a šetří si to na dvacátou třetí klapku! A ve VYprávěj jim někdy ani to kafe do hrnku nedaj:)

      Vymazat
    3. a pak se v tom rejpá ... taky vtipný, i když tuhle větu ynám a není pro mě taková bomba jako "matka někde je,i když není vidět"... tak stejně. Přijde hladovej a pakse v tom rejpá je taky dobrý...

      Vymazat
  11. Nechtějte abych přidala foto našeho obýváku při večerním krmení, po koupání, všude hračky (nejen Antonína) Ťapina má totiž asi pět balónků, tři medvědy, na stole rozdělaná šicí dílna...... atd.
    A mrďas je slabý slovo, taky jsem slyšela verzi "mrdník" a ten u nás je!Gratuluji ke slunci Lucie!
    PS. Dva talíře to jistí!

    OdpovědětVymazat
  12. JO!
    U nás obvykle jedna Ristorante čtyři sýry, druhá s Mozarellou. Aktuálně mrdník, mrďas, bordel jako v tanku - dle vkusu každého soudruha. Matku nevidět, ale někde v domě je :-)
    Fakt mě bavíte....
    Zdeňka

    OdpovědětVymazat
  13. já se musela vrátit a znova sipřečíst to o té matce, kterou nevidíme, ale je někde v domě. To je tak vtipný, že z toho nemůžu ... :)

    OdpovědětVymazat
  14. Moje maminka používá "mrdník"! A k té autenticitě- nejvíc mě baví jak ve filmech (nejčastěji akčních) hrdina projde pouští, naběhá u toho tak deset km, postřílí pár padouchů a nakonec když se dostane do civilizace má pořád perfektní účes a čisté tričko. I když to s tím úplně nesouvisí onehdá mě pobavil rozhovor s naší reprezentatntkou ve skocích na trampolíně, který vyšel v jednom nejmenovaném "ženském" magazínu. Dotazovali se jí, jestli nosí na soutěže nějaký make-up. "No víte, já se po prvních pár skocích tak zpotím, že by mi to všechno steklo. Ale za to vám můžu doporučit, který je nejlepší antiperspirant"
    A taky mě zaráří jaké je ve filmu vždycky světlo když se zhasne, to je ale předpokládám kvůli kameře, ne?

    OdpovědětVymazat