Copyright aneb najdi pět rozdílů

Už jsem tu KDYSI psala o nekalém přístupu časopisu Bydlení, který se rozhodl otevřeně kopírovat Marianne bydlení.
Dnes jsem uviděla u novinového stánku známou obálku a časopis si koupila. Jasně, hádáte správně, místo MB jsem si koupila B. Myslím, že takhle nalítne spousta čtenářů. Vždycky to odnesou jenom lidi. Na jedné straně podvedení čtěnáři, na straně druhé redaktoři, kteří jistě tuhle zhovadilost sami nevymysleli (aspoň tomu věřím) a jen poslouchají nařízení svého vydavatelství, které otevřeně parazituje.
 
Ale i  kdyby obsah Bydlení byl miliónový, radost mi to neudělá. Už jenom kvůli tomu, že celoročně svoji advokátku zaměstnávám bojem o má vlastní autorská práva. A je to pořádná fuška.
 
Na první pohled - které bydlení je čí?
Pokud začnete zkoumat, originál v lepší kvalitě poznáte.
 


17 komentářů:

  1. Ale Lucieeeee (to jako že Vás napomínám), Marianne-bydlení vychází až kolem pátého! :)
    Anonymní Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vážně? Tak to je pro mě objev. Já na ty čísla moc nejsem. Zřejmě bude nejjednodušší stát se předplatitelkou.

      Vymazat
  2. A můžete mi říci, jak to bylo na začátku?? Časopis Bydlení je starší než Marianne bydlení a musím říct, že když začalo vycházet Marianne-bydlení, kde slovo Marianne bylo malým písmem na obálce a Bydlení velkým, přišlo mi to tehdy divné. Matoucí a využívající názvu zavedeného časopisu.

    Upozorňuji, že již nějaký pátek tyhle časopisy nekupuji a vůbec nevím nic o jejich kvalitě, jenom zmiňuji jak jsem to vnímala v době, kdy Marianne-bydlení začalo vycházet.

    Hezký večer s jakýmkoli časopisem :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bydlení tady existuje, myslím, od sedmdesátých let - jsem sběratelkou starých časopisů, takže mám téměř všechny čísla. To byla nějaká kvalita! Mám i první čísla Marianne bydlení a pokud si vzpomínám, tak to bylo naopak, že Marianne bylo velkým písmenem a bydlení malým, ale můžu se plést. V té době vycházelo Bydlení v úplně jiném formátu, dost neforemném a kvalita velmi kolísavá. Absolutně jiný časopis hned na první pohled. Slovo "bydlení" mají v názvu asi jiné časopisy, ale ty zase nekupuju já. Ale s ničím se mi nepletou. Zdravím!

      Vymazat
    2. První číslo MB vyšlo v dubnu (takže v březnu) roku 2004 jako neprodejná příloha časopisu Marianne - Marianne bylo malé, Bydlení velké. (V té době jsem pracovala v interiérové firmě, takže nás redakce obcházely a půjčovaly si nábytek na focení nebo alespoň diáky.) Pavlína Blahotová měla krátký vlasy, z proměňovacího týmu do dnes vydržela jen Zuzana Bernasovská a na zadní straně byl rozhovor s Vladimírem Franzem - zajímavá smyčka. Časopis sem si našla v šanonu, pamatuju si ledasjaké blbosti, ale tak fenomenální paměť nemám. Co si pamatuju je, že bylo jaro roku 2004, já čekala dvojčata a uvnitř byla reportáž s velmi velmi kreativní angličankou, zapřísahala jsem své kolegy, že jestli mne uvidí jak pletu a háčkuju podobné muffiny, donaty a koblihy, ať mě šupem pošlou do rachoty nebo do Bohnic!
      Další číslo bylo již samostatně prodejné za 39,- Kč. Čím se tento časopis odlišoval hned od začátku od ostatních na trhu byly jeho proměny reálných interiérů za účasti reálných lidí, fotky před a po, komentáře všech zůčastněných, kontakty kde co za kolik a jak... Nevím jestli to v současné době dělá ještě někdo, tedy mimo Bydlení od loňského roku, tolik českou scénu zase nesleduju.

      Vymazat
  3. Pěkně jste mě vyhecovaly. Konečně je můj archív něco platný! MB mám od prvního čísla a vězte, že marianne je tam napsáno dost nenápadně, zato bydlení pěkně zeširoka.
    Ovšem doteď mě nenapadlo o tom přemýšlet, protože obsah mě tenkrát tak nadchnul, že kupuji dodnes.
    Mívala jsem i předplaceno, ale časopis chodil do schránky o pár dní později než do trafiky. A já už měla absťák. Proto vím, že až kolem pátého. Párkrát bylo i dvojčíslo, ó ta hrůza!
    :)
    Zdravím vás, A. Eva

    OdpovědětVymazat
  4. Úžasně přesný vzpomínky + neuvěřitelnej pořádek v šanonech. Nemám ani jedno. Pobavily jste mě!

    OdpovědětVymazat
  5. Ty vyfocené dvoustrany "Dům v jejich stylu" a "Retro nálada" mají být důkazem, že jeden časopis kopíruje druhý? Mně to tak nepřipadá: takovéhle stylové koláže z obrázků a cenovek přece najdete v každém časopise (i v těch o vaření nebo o módě). A okolo názvu bych se taky nerozčilovala, holt časopis o bydlení musí pracovat se slovy "dům", "byt", "design",... nebo "bydlení", s tím nic nenaděláte.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, od lednového čísla má Marianne Bydlení pozměněný design, takže obálka i rubriky, které od nás okopírovalo Bydlení (v jejich stylu, nejlepší nákupy, finance apod.) teď vypadají nově a mají, doufám, i větší šťávu. Na fotkách výše už právě vidíte rozdíl. Mějte se pěkně.

      Karolína Hůlová
      Marianne Bydlení

      Vymazat
    2. Dobrý večer,
      tak to mě mrzí, že jsem takovej laik a stejně jsem se spletla. Dám si příště pozor!

      Vymazat
    3. Jestli to není právě proto, že teď vypadáme jemně jinak a Bydlení tak, jako my do prosince. Ale nakoplo nás to!

      Karolína

      Vymazat
    4. Já jsem o tom pak ještě přemýšlela - a asi je to tak, jak píšete. Že člověk sáhne automaticky po něčem, co zná a rozdíl zjistí až doma. Nechtěla jsem rozvířit nějaké negativní emoce, jen mě to štve, protože autorský práva se v Čechách vůbec nedodržují. Všechno je všech. Zvlášť nápady (jak si myslí i lidi v komentářích). To mi vadí.

      Vymazat
  6. Myslím, že v dnešní době internetu už o originalitě nemůže být řeč takřka v ničem. A taky trendy v grafice jdou ruku v ruce s dobou, takže je jasný, že bydlení nebude zaostávat. Jinak poslední dobou mi vadí na MB, že je většina proměn na jedno brdo, fototapety Zuzany B., neustálé odkazování na tisíc nezbytností co nutně všichni potřebujeme, protože jsou designové............A pak, to mi na těhhle časopisech vadí nejvíce, že budí dojem, že nesmíte mít doma žádné věci, ke kterým máte osobní pouto (nepočítám umění a fotky). Jako dobře prázdná knihovna s vázou sice vypadá dobře, ale do knihovny se dávaj knihy ne?
    A tady jeden link pro doplnění
    http://www.mediaguru.cz/2012/11/bydleni-reaguje-proc-kopirovat-nekoho-kdo-vznikl-24-let-po-nas/#.UQdraB2ZSW8

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tady si zrovna myslím, že odvolávat se na tradici je troufalost. Tenkrát představovalo Bydlení svojí kvalitou vrchol pro všechny, kdo chtěli dobře a zajímavě bydlet. Dnes je to pel mel "listovacího" časopisu do vlaku, bez zanechání jakéhokoli zářezu. Ale ze stejného důvodu jsem přestala kupovat i jiné čaopisy - Instinkt, Týden ...

      Vymazat
  7. Díky za zajímavé odkazy, jen musím říct, že po včerejším prolistování B už se nespletu. Tam teda rozhodně ty prázdný vázy a knihovny bez knih jsou. Já si vozím z cest nejčastěji 20 Wohnprivate Wohntraume, tam jsou zajímavý byty a domy - protože v nich evidentně bydlí zajímavý lidi. U nás je jich asi nedostatek. Nezaškodilo by je intenzivně hledat.

    OdpovědětVymazat
  8. Já už si od jistých dob MB B ani jiný o bydlení nekupuju, přítel si přdplatil něco architektonického a já sleduju blogy a Pinterest.
    Mám chuť si jít natrhat takovou tu luční kytku, víte jakou, takovej ten mix co první den hezky vypadá, pak začne opadávat a smrdět, ale člověku je líto jí vyhodit, protože to tak pěkně zútulní "ten"stůl........si ještě počkám no!
    Hezký den všem!

    OdpovědětVymazat
  9. Ahoj Lucko, hrozně ráda sleduji tvůj blog, včera navečer jsem ho studovala skoro dvě hodiny, hledala jsem tvůj odkaz na kopírování MB. Máte moc krásný dům a zahradu. Už se těším jak tu svoji taky nechám zarůst travou, keřem a spoustu trvalek.
    Znám časopis Bydlení ještě od 8O let, ale vůbec mě nenapadlo si ho zaměnit s MB. Jen jsem si říkala, že se konečně zlepšili!! Měli i minulý rok pěkné přilohy o zahradách i souhr zajímavých bydlení.

    Nadšená jsem byla z Marianne, dnes už ji nekupuju, občas když mě zaujme tak neodolám. Ale byla lepší! Nebo my jsme už zmlsané internetem, Pinterestem atd. Asi je to těžké dělat dnes časopis pro normální ženskou.

    MB si taky nekupuju pravidelně, na mě je tam moc moderny. Občas si koupím 25 beutifall homies, nebo jak se to píše, sic to stojí 250 Kč, ale to je inspirace. Ze zahraničí taháme taky časopisy o bydlení, je to moje celoživotní postižení - domeček a zahrada.

    Těším se na další tvoje přispěvky a na jaro!!! Díky Martina

    OdpovědětVymazat