Ozdoby

Každý rok si udělám malou radost a vydražím si na aukru pár starých vánočních ozdob. Oproti jiným nákupům navíc ani nemám pocit, že vyhazuju peníze, ale naopak, že je ukládám. Protože ceny ozdob neustále stoupají. A navíc recykluju (což se určitě bude líbit jeve).
:-)
 
Jenom bych strašně potřebovala sehnat knihu, ve které bych se dočetla, z které doby přesně jednotlivé ozdoby pocházejí, z které země a tak. Ještě se mi nepodařilo na podobnou příručku narazit. Kdybyste o něčem věděli, sem s tím. Odměna vás nemine. Strašně by mě bavilo si o tom číst. Čeština není podmínkou.
 
Letos jsem vydražila tyto ozdoby přímo od starožitníka. Jsou mezi nimi i takové chudé, z tvrzeného papíru, ty se mi vlastně líbí nejvíc. Ta šištička! Ta hruštička! (Vidíte, dojalo mě to až ke zdrobnělinám).
 

 

14 komentářů:

  1. Na českém rozhlase 3 bylo o vánočních ozdobách povídání a mluvila tam rakušanka ,že je sbírá a teď někde v Česku je i výstava její sbírky.Mimo jiné mluvila o tom,že české vánoční ozboby se dobře kupují ve Vídni.Podrobnosti jsem už zapoměla,musíte trochu pátrat.Máte určitě moc pěkně ozdobený stromek.zubajda01

    OdpovědětVymazat
  2. Ta ovečička :-)
    Kateřina

    OdpovědětVymazat
  3. No predposledni clanek " Den blbec " a ted se clovek raduje s tebou ( muzu tykat ). Bejvavalo u babicek na stromku taky. Me se desne styska po tom plechovem stromecku se svickama, ktere teplem roztacely maly kolotoc. Pry ho zase nekdo vyrabi, ale podruhe uz to neni to prave, orechove.
    KLidny zbytek tydne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky a tykej. Já mám ten starý točící stromeček od táty, jinak se dá sehnat v bazarech a na aukru. Ten starý pravý autentický.

      Vymazat
  4. Luci, jsou nádherné, já bych brala tu "ovečku", ta je nejkrásnější .......Marki

    OdpovědětVymazat
  5. ta poslední fotka...podobnost čistě náhodná?
    mě se moc líbí ty korálkové ozdoby
    ty z doby mojí babičky jsou nenávratně pryč,vizuální záchranu mi poskytuje moje milá mother in law, má všechny na které si lze jen vzpomenout, taky hračky z dětství mého muže
    dnes je moderní koupit dítku hračku a za pár měsíců ji poslat dál, je to jako rozprodávat dětství
    fandím Vám Lucie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to spíš vlk a ovečka.
      Já taky něco schovávám po dětech, ale málo. Většinu taky rozdáme, protože dnešní děti toho fakt mají haldy a bohužel spousta hraček není "trvanlivá" jako dřív.

      Vymazat
  6. Lucie, není to tématické, ale musím - je mi čím dál víc líto, že Ententýky už budou končit. Včera jsem si to zase tak užila! Je to momentálně jediný seriál, který neuráží inteligenci diváka. A jestli vás to potěší, tak to není jen můj názor, v okolí mám víc kamarádek, které jsou z blížícího se konce smutné.
    Ozdoby jsou krásné, papírové jsme nikdy neměli, ale ty korálkové - to na mě dýchlo dětství :o)) LenkaK

    OdpovědětVymazat
  7. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  8. Já musím víc než souhlasit s Lenkou K., také si myslím, že je seriál díl od dílu lepší :-)
    Všechny herečky jsou výborné a ještě lepší jsou mužští ;-)
    Dokonce už ani u něj nežehlím a užívám si ho s dcerou.
    Já vím, že to není ve Vaší moci, ale třeba Vás to alespoň potěší!
    Na korálkové ozdoby si pamatuji z dětství u babičky, dokonce měla stojan, který se točil a hrál melodii.
    Bohužel nevím, kam se ozdobičky poděly, já mám jen z dob mého dětství světýlka- lampionky.

    OdpovědětVymazat
  9. Nám se seriál taky líbí, a to vůbec nejsme seriáloví a Ententýky sledujeme jen díky tomuto blogu. Snad nejvíc se vydařily role pro K. Hrachovcovou a P. Čtvrtníčka :). a.l

    OdpovědětVymazat