Oběd s Irenou O.

 
Dlouho jsme se neviděly. Naposledy před dvěma lety, kdy jsme se letmo setkaly a Irena mi nemohla/nechtěla říct, co píše, ani koho miluje. Bylo to tajné. A to já respektuju. Pak napsala Tajnou knihu a bylo po tajemství. Posléze na ni byl uspořádán hon jako na čarodějnici. Irena se složila rozložila. Pak se znova složila zpátky a v rámci psychoterapie napsala novou knihu, jmenuje se Panoptikum české. Jsem prý v ní malinko i já.
 
A to je přesně Irenin styl. Odjakživa píše o tom, co sama prožívá. Když s ní kamarádíte, jste vystaveni tomu, že i vy se někde ocitnete. Mně to nevadí. Za ty roky jsem totiž nezažila, že by vědomě někomu chtěla ublížit. Zato celkem pravidelně ubližuje sobě. Protože je (někdy až vražedně) upřímná. Ačkoli ji média podezřívají z vypočítavosti, já jsem tenhle rys u ní nikdy nezaznamenala. Fascinuje mě, jak mediální obraz často nemá vůbec nic společného se skutečností.
 
Povídaly jsme si několik hodin, původně narvaná pizzerie se za tu dobu téměř vyprázdnila. Probraly jsme snad všechno.
Hezký to bylo.
 
Ruce spisovatelky.
Nevím proč, ale když mě fotograf fotí k nějakému rozhovoru, chce vždycky vyfotit ruce. Ideálně na klávesnici počítače. Je to už takové klišé. Bagristu s bagrem, spisovatele s počítačem (dříve asi s propiskou).

 

9 komentářů:

  1. Vždycky jsem si říkala, že to nemůže být tak, jak se píše. Jsem ráda, že jsem se nespletla. Moc Vám fandím, Vám oběma.
    Hana

    OdpovědětVymazat
  2. A tak si to my čtenáři...laici... představujeme, vražedně úpřimný spisovatel čerpající z vlastních ran :o) pani O. má důvod k radosti protože je nejen úspěšná spisovatelka ale má také moc šikovnou Bereniku, slýcháme ji v doprovodu pana Viklického, jak jinak na Barování :o)

    OdpovědětVymazat
  3. Irena je pro mne Paní Spisovatelka :-)) a obě její poslední knihy mám v dopise Ježíškovi :-))

    OdpovědětVymazat
  4. Já teda nevim...
    Určité věci by měly být svaté.
    Nějak pořád nechápu,PROČ tu knížku napsala. Z velké lásky k VM? Nebo k sobě? To asi nikdo nerozluští...

    Za mě: Totální fail...

    OdpovědětVymazat
  5. ..k VH, pardon : ).

    OdpovědětVymazat
  6. Přiznávám, že paní IreněO vůbec nerozumím, jenom vím, že o vražednou upřímnost málokdo stojí. Jinak ji přeju všechno dobré...

    OdpovědětVymazat
  7. Paní Irena je moje oblíbená spisovatelka a nejen proto, že její rodina pochází z našeho města. Zrovna mám doma dvě její knihy (tu tajnou a panoptikum) nachystané na přečtení. Líbí se mi její styl psaní, hlavně jak dokáže být upřímná. On je ten život stejně tragikomický a nejlepší náplast na bolístka je se z toho vypsat.

    OdpovědětVymazat
  8. Irenu O. neznám osobně,ale Zrzavce a suitu,včetně disentu,z kterého se mi zvedá žaludek,( po prozření a uvědomění souvisejích ekonomických faktů)přetvářku a lež,prázdné žvásty a jak je dav ovlivnitelný,manipulovatelný,jak se stále točí,bez názoru,jo,p.O je upřímná,to musel být šílený tlak,jak ji strhávali v tisku,ti,co neumí ani vlastní hlavou uvažovat.Ale musí to být strašně zraňující,záplatou mohlo být,že každý kdo odsuzoval,tak si knihu koupil a snad je to dobré zhodnocení v podobě honoráře,ovšem ty pokleslé pudy vypovídají,jak je u nás nastavená společnost a jaký je to marasmus a já se lískám,že jsem prozřela,jak mám dlouhé vedení,seděla jsem v iluzi na obláčku.Jak mohl takový zbabělec,slaboch a impotent sloužit vlasti,starou bačkoru !

    OdpovědětVymazat