O toleranci

V pátek jsem byla na poště. Fronta jako blázen, lidi naštvaní, nervózní, nadávali na dámy za přepážkou, které makaly jako divé. Chyba nebude zjevně v nich, proč to pořád odmítáme pochopit?
Pak tam přišla stará paní o holi, stoupla si na konec jedné fronty a hned se k ní přitočila nějaká známá. "Jak se máte?" zeptala se jí. A paní, místo aby si začala stěžovat, tak spustila: "Moc dobře. Víte, narodilo se mi teď první pravnouče, to je vám krása, ten malej drobeček. A teď v tom nádherným předvánočním čase ..."
Miluju tyhle okamžiky. Paní se stala hrdinkou fronty, pošty i celého dne.
To mi připomnělo, že minulý týden, když jsem si šla pro atb na orl, tak se mě doktor taky ptal, jak se mám, a já, že krásně. On zvedl hlavu a říká: "Tak to jste dneska první." A sestřička zakroutila hlavou a říká: "První jo, ale tenhle týden."

 
Co tím chci říct?
Že je venku nádherně bílo.
Mám nakoupeny skoro všechny dárky a kupovala jsem je s láskou.
A že znám jen málo lidí, kteří se opravdu objektivně mají zle.
Proč jsme takoví pesimisti?
 
To mi připomnělo, že jsem se dívala na diskuzi pod i-vysíláním Ententýků.
Lidi se tam mezi sebou zdraví z Itálie, Francie, Švédska, Austrálie, Kanady, Walesu, Německa ... píší, že se rádi dívají.
Do toho český divák - jaká, že je to slátanina.
A moralita ze Slovenska:
"Ten seriál pozerám cez net, keď sa nudím, ale nie je z neho radosť. Nepresvedčivé herecké výkony, niekedy až násilný humor, v úvodných častiach veľmi veľa zbytočného sexu, prehnané dialógy, umelina. Ale zas, kto chcel vidieť Zedníčkovej bradavky a aj tej milionárovej, bude spokojný. Stačí vidieť úvodné časti. Od ČT by som očakával aspoň štipku osvety, morálky, dôraz na rodinu a nie že nevery bude pribúdať, mladá strčí do úst jazyk hasičovi svojej matky a ten drží, matka chce interupciu, potom tam máme blbca ktorý sa stará o cudzie decká a už už to vypadalo, že aj bude. ČT ako mienkotvorné médium by malo reprezentovať cnosti, vyššie ciele, nepodporovať pre spoločnosť negatívne správanie. Dúfam že interupcia nebude, UTE sa dá dokopy s bývalým, ukážu že má zmysel bojovať o rodinu, odpustiť. Ale Návštevníci z toho nebudú."

Tak se mějme rádi a ještě radši.
Krásný druhý advent!
:-)
 

9 komentářů:

  1. Zdravím Lucie, to mám hrozně ráda, když někdo na otázku jak se máte odpoví pozitivně, taky to dělám a to i v práci a lidi tady na to nejsou zvyklí, často následuje trapné ticho...ale je pravda, že když se nad tím člověk zamyslí tak já a vštšina lidí kolem mě se má opravdu moc dobře!
    Ententýky se mi líbí a přijde mi to opravdu ze života , ale asi to opravdu není seriál pro "českou " TV :-))) Jo a z toho, že je venku nádherně bílo mám taky radost...velkou...i přes to, že si nejsem jistá jestli od nás zítra vyjedu :-) Krásné předvánoční dny!

    OdpovědětVymazat
  2. Milá Lucie, nám se Ententýky líbí - divala jsem se na stejný seriál ako tá paní?? - ale já vím, že máme menšinový vkus, tak už se ničemu nedivím :)). Díky za Váš optimismus! A.l

    OdpovědětVymazat
  3. Lucie, letosni prvni zimu nekleju, nehudruju, nestezuji si a zivot je hned krasnejsi. Mam za sebou docela drsnou zivotni zkusenost a nemuzu si dovolit byt nastvana ci smutna. Vzdyt snih patri k zime ... a tak vsechno.
    Nam za hranicemi asi prijde zivot hezci a jsme vdecni za krasny cesky serial.
    Hezky tyden. Misa z kopcu

    OdpovědětVymazat
  4. Lucie, souhlasím s Vámi. Jen ta provázanost - cizinci seriál kvitují s povděkem a našinci jen brblají - ta se mi moc nepozdává. Asi to nejde takhle zjednodušit, ne?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Samozřejmě, že to nechci zjednodušit, je tam spousta krásných reakcí, ale zrovna tady, kde cizinci trumfují jeden druhého, odkud se dívají, tak tam vpadne Čech a Slovák s negativní reakcí ... to mně na tom přišlo symptomatický. Jinak jsem ráda za jakoukoli reakci, i z kritik se ráda poučím, ale pokud na nás jen někdo plivne, tak chce pouze ublížit.

      Vymazat
  5. ...líbí se mi...ač nesouhlasím s moralitou...., že diváci ze slovenska nejsou považováni za cizince.
    Naštvanost či uštvanost mě opouští věkem. A radost s prababičkou sdílím i přesto, že jsem pouhá babička a to nově narozené Elen...je to vnouče číslo 6 :o)

    A děkuji za odpověď k mému dotazu týkajíci se Nikol a její báječné zalíbení v úklidu. Pravda ze švýcka by to bylo daleko ale přesto nabídka trvá :oD Jinak mým nejoblíbenější figurou je Břéťa..mám švanďáckého F.Čapku moc ráda.

    OdpovědětVymazat
  6. Celý listopad jsem prakticky trávila v Austrálii... Prodavači v obchodě se vás při pozdravu zeptají jak se máte. Vždy jsem odpověděla, že se mám fajn. Mnoho prodavačů to zaujalo a ptalo se proč... CO jsem jim mohla říct? Že jsem šťastná, že listopadové chmury zaháním australským sluncem, nebo, že jsem šťastná, že mi je teplo? Bylo mi prostě fajn...

    A teď si se zimou moc nerozumím, ale jednou týdně si zajdu do solárka a do sauny a je mi fajn zase...

    Z lidí si nic nedělejte, hudrovat máme v povaze...

    Eliška

    OdpovědětVymazat
  7. A kvůli takovým příspěvkům jako tento Váš blog tak ráda čtu! Toho pozitivního si dáváme vzájemně čím dál míň. Tak si k vám chodím pro trošku obyčejné každodenní radosti.
    Lucie díky a ještě krásnější předvánoční čas!

    OdpovědětVymazat
  8. To nie je moralizmus zo Slovenska to je porucha osobnosti zo Slovenska !

    OdpovědětVymazat