Ikea live

Zjistila jsem, že to, co mě nejvíc baví na Ikea (pořád lavíruju, jestli to slovo skloňovat či ne) jsou její časopisy. Hrozně se mi líbí skutečné byty, ve kterých je Ikea využitá a zkombinovaná s jinými druhy nábytku. A nejvíc mě zajímají osudy lidí z těch bytů. A navíc je to pozitivně napsané, což je v dnešní době hrozně potřeba. Úplně mě to hladí.
 
"Judith a Robert spolu žijí, pracují a mají společné velké sny.
Před devíti lety na procházce u řeky Oise narazili na opuštěnou továrnu.
Modernistický skvost dosud plný laboratoří, zkumavek, šanonů a nábytku,
jako by se zaměstnanci jednoho dne prostě sebrali a šli pryč.
Judith a Robert se rozhodli zachránit továrnu před zkázou."
 

... pokračování pohádky v IKEA LIVE podzim 2012
 

Co je ale poměrně pravidelnou hrůzou, jsou fotky z českých či slovenských domácností, které zřejmě zaslali do Ikea sami čtenáři. Kvalita těch fotek je špatná, profík by to určitě nafotil snesitelněji, a použití nábytku je většinou taky tristní. Neumíme to. (Nejsou to ty fotky dole). To tady občas kritizuji a sklízím vlnu nevole, ale stejně si to myslím pořád dál. Je to i střelba do vlastních řad, neboť třeba pokoje mých dětí jsou částečně z Ikea a moc jsme je teda nevymazlili. Je to spíš sklad. Něco s tím udělám (až se Kryštof vyjádří, jestli s námi bude bydlet dál nebo ne). :-)
 


23 komentářů:

  1. No já se nechci nikoho zastávat,ale mám pocit, že skoro každý jde do Ikea s vizí krásně zařízeného bytu, pokoje či doma, ale pak u tý kasy zjistí, že spoustu toho vybavení bude muset koupit později a pak se to tak nějak zvrtne, protože prozatímně vybavený a "vyladěný" pokoje je třeba 5,10 let. Ikea sice patří mezi ty lacinější - i když jak co, ale pořád je to drahé. Si myslím.Takže vlastně chápu, že ty české domácnosti jsou takové slabší:-)A.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jenže ono jde o to, že si něco koupíš a co pak s tím provedeš doma, když víš, že 90% nábytku je odjinud. Obvyklá cesta je postupně to starý nahrazovat ikeou, až dosáhneš opačnýho poměru. Jenže v některejch těch cizích bytech je právě vidět, jak to lze úžasně nakombinovat ... když to ovšem umíš. A to mě strašně baví.

      Vymazat
  2. Hm, to se ale Ikea musí kombinovat s nákladnějšími tedy designovějšími kusy. já jsem teda neviděla nakombinovanou Ikeu se starou komodou po rodičích. Po babičce by to bylo lepší:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neříkej mi, že zrovna ty nemáš fantazii! Kdo už potom, proboha?!

      Vymazat
  3. Mám ikeu nakombinovanou s nábytkem pro babičce v obýváku. Do toho designovej moderní lustr. Jde to. Spíš to Češi nedotahujou do konce. Koupí sedačku, stolek a stolek pod televizi a diví se, že to není stejný jako v obchoďáku. Jde i o ten deteail - textilie, doplňky, obrazy.

    OdpovědětVymazat
  4. Ikea live mě taky moc baví, právě i kvůli tomu jak jsou příběhy napsané. Zajímavé interiéry, zajímaví lidé a normální život. Vystihla jsi to přesně, hladí to:-) S věcmi z Ikea se to musí taky umět a kombinování různých stylů není lehká disciplína...o bydlení je potřeba přemýšlet, dělat ho pro sebe-pak je to autentické a zajímavé. Hlavně nekupovat a neskladovat zbytečnosti, zakrámovanej prostor je největší hrůza. U nás se ta tradice dobrého bydlení přerušila a asi to chvíli bude trvat...Krásný večer:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dnes jsem si uvědomila, že nejvíc nápadů jsem uskutečnila, když jsme neměli vůbec žádný prachy. Pak je totiž fantazie bežbřehá ... no ne, že bych se k tomuhle stavu chtěla zase úplně dopracovat. Taky hezkej večer!

      Vymazat
  5. Mně příde, že v sobě prostě nemáme takovou tu útulnost, kterou bysme dokázali vtisknout do "tetris" okolí. Takový to dánský "hygelik". Jako bychom měli menší hravost, jako bychom spíš potřebovali řešit ty "velký" věci... Fuj, skoro to vypadá až jako nějakej zvláštní druh nelásky a nevnímavosti ku sobě samotným, k radosti z detailů, z hry barev (i třeba jen valérů bílé), z doteku látek... SPíš je to takovej funkcionalismus (hlavně že to funguje) střihnutej pragmatismem (místo válendy si koupíme postel, tak válendu prsknem do prvního "vhodnýho" kouta) políbenej sentimentalismem (tuhle naftovou sošku mám od kolegyň k padesátinám, tak ji tu vystavim). A přitom skloubenina funkc. s prakt. a sent. by mohla být tak úžasná. Jo, taky to neumim - nejtěžší je pro mě naslouchat sám sobě a nebát se. A je fakt podivný, že nejútulnější jsou Seveřani, zatímco jiné zpracování interiéru napříč světem mě zpravidla zatím nikde jinde tak neokouzlilo. Nápady třeba dobrý, ale spíš "dílčí". Ale k Seveřanům bych se nastěhovala raz dva.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je přímo báječná slohová práce! S mnohým souzním. :-)

      Vymazat
  6. Taky sem si ve čtvrtek Ikea Live vzala a musím uznat, že tohle číslo se fakt povedlo nebo mi prostě sedlo do toho co teď řeším, snad žádný sem nehltala od začátku až do konce jako tohle. Pěkně mě to v dobrém nakoplo.
    A u nás je myslím nejhorší kombinace: nemožnost/neochota investovat do bydlení spolu s nevkusem.

    OdpovědětVymazat
  7. IKEA miluju (a hlavně ty příběhy z opravdových domů), ale kde teď hlavn+ beru inspiraci je tahle stránka: http://www.freundevonfreunden.com/interviews/sandra-juto-johan-pergenius/.
    Myslím, že se bude líbit ;).

    OdpovědětVymazat
  8. Dobrý den, zrovna to doma řešíme, po rekonstrukci bytu a nákupu nového si říkáme, že již dost IKEA ....přes všechny naše sympatie, jak také jinak vždyť je to naše sousedka.... chceme se pustit do kombinace nového nábytku s takovým...dejme tomu co má duši, nápad. Dnes jsme se zrovna za tímto účelem vydali do bazaru s nábytkem ale zatím jsme neuspěli. Přivítam každý dobrý typ na bazar, kde by byla k mání komoda a také staré dřevěné rádio do kterého chci zabudovat všechny ty moderní modemy a přehrávače.
    Jinak mě v poslední době IKEA štve jídelnou. Bývá to moje záchrana mezi třema nočníma když není chuť vařit...nějak se to ale přestává dát jíst...rozhodně si nedávejte BIO burgry s kaší ...je příšerná....tácy minimálně mokré když už ne upatlané od zbytků jídla. Nechci zjednodušovat ani hledat chybu v personálu, který česky nepromluví, ukrajinka rovnající ubrousky rukou nadává lidem, že je vytáhli....prostě se mi zdá, že moje milovaná sousedka je o minimálně jeden level níž.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Aranel, moje pocity jsou podobné, dřív jsem utáhla svého muže na ikeu jen díky tomu, že se tam půjde najíst. Výtečný zůstal jen studený marinovaný losos a jídla v podobném duchu. Teplá kuchyně se zhoršila velmi. Většinou nedojíme ...
      Tip na super nábytek mám jedinečný a vyzkoušený - aukro, sekce starožitnosti. Jinak je úžasný nábytek v Loděnicích u Berouna Snel http://www.snel.cz/, ale to už je za větší prašule.

      Vymazat
    2. A kafe maj cca 2 roky taky hnusný, od tý doby co s velkou slávou přešli na fair trade (nic proti FT) a tím, že zrušili malý lžičky, protože jim je prý zákazníci kradli...no pardon teda...nesnášim si míchat kafe dřevěnou špachtlí a jíst dort vidličkou nebo polívkovou lžící :o/ Taky se dřív dal přemluvit na jídlo, hlavně ta kachna se zelím a knedlíkama mu chutnala.

      Vymazat
    3. Opravdu se ty lžičky hrozně kradly. Pracovala jsem v Ikea cca 1 rok a zrovna se to v té době řešilo. U nás v zaměstnanecký jídelně vždycky vzali lžičky pro zákazníky. No až jim došla trpělivost. Ikea je hodně vstřícná k zákazníkům, ale u lžiček to už nevydrželi :) Tohle se jim ve Švédsku nikdy nestalo. Pak to odnášejí ti slušní a kafe musí míchat dřevem. Člověk by řekl - holt Češi, ale asi by se to nemělo takhle automaticky přecházet a vymlouvat se - že jsme Češi, tak prostě krademe lžičky, je to fakt ostuda. Radka

      Vymazat
  9. Zdravím Lucie, vidím , že téma Ikea je velké...my máte taky hodně Ikea kousků doma a musím říct , že pokud člověk nemá nic a stěhuje se do většího prostoru a navíc pracuje a tím pádem nemá čas obíhat bazary...Ikea je ideální řešení jak vybavit bydlení téměř během jednoho večera ... ale je pravda že tady u nás to lidi tak nějak neřeší jak se jim bydlí...určitě ne všichni, ale mnoha lidem je to jedno, hlavně aby byl gauč,mega TV, kuchyň...často se ani neřeší jídelní stůl!!! Je to škoda, já mám teda úchylku dělat si bydlení podle svých představ od dětství...ale ani si nejsem moc jistá jestli poděděnou :-)...ohledně stolování bych řekla , že to ani tak není chyba v Ikea a v personálu, ale v tom, na co jsme my jako zákazníci navyklí a co požadujem...a akceptujem...znám člověka, který byl schopen říct manželce, že tam nejede, protože by musel jíst v tý nóbl restauraci...co dodat...

    OdpovědětVymazat
  10. och jé... Proti IKEA (neskloňuju :)) v principu nic nemám, ale jinak bych řekla že Češi moc bydlet neumí. Znám hodně lidí, co bydlí pěkně, to ano, ale tak nějak plošně je to naprd. Mě v tomhle ohledu napadají dvě věci - většina lidí málo a nebo naopak přehnaně řeší doplňky. Příklad kuchyň - mají krásnou novou kuchyň, ale na dřezu se jim válí hnusná ušmudlananá houbička, miliony lahviček s nápisama, doplňky každej pes jiná ves ... a celý dojem je pak v čudu. A nebo naopak, pořídí si novou kuychyň, třeba hnědou, a všechny doplňky se pořídí v jablečný zeleni. Komplet, od ubrousků po květník a svícínek a vlastně se nakupuje všechno, co se vidí, jen když je to jablečně zelený. Pak se to vystaví nejlépe naaranžované do pravého úhlu, nechá se na tom ideálně samolepka výrobce, aby bylo vidět že je to značkový, vyfotí se to a pak se čaká na ty smajlíky a áchání "jak ty to máš holka krásně všechno sladěný" a "sháním přesně tuhle mističku, taky jsem se rozhodla pro tuhle barvičku" ... Zlatá střední cesta moc neexistuje. A málo se řeší svítidla a textilie, přitom to je nejvíc efektu a není potřeba kvůli tomu vykrást banku. A raději se koupí plasma TV přes celou zeď (a z každý strany dáme jablečnou vázičku) místo aby se žilo z toho co mám a nechala jsem si (za peníze, proboha !!!) poradit od interiérového designéra nebo stylisty. Platit za služby u nás taky není uplně běžný.

    OdpovědětVymazat
  11. Excellent blog here! Also your web site a lot up fast!
    What web host are you the use of? Can I get your associate link in your host?
    I wish my site loaded up as quickly as yours lol

    Feel free to surf to my page new cellulite treatment

    OdpovědětVymazat
  12. art treatment tennis elbow

    Stop by my site ... homeopathic remedy for tennis elbow

    OdpovědětVymazat
  13. Zdravím Vás Lucie, kupodivu mi tento blog byl ,,zamlčen" i přesto, že Marianne bydlení odebírám už roky. Jsem z něj nadšena...popravdě jsem nestihla vše přečíst, ale Vaše fotografie (hlavně co se týče designu) mám už okouknuté. Toto téma mě nadzvedlo ze židle a to v dobrém slova smyslu. Již dlouho se sestrou (žije v USA) řešíme, jak si lidé v ČR zařizuji bydlení podle katalogu Ikea. Výsledný efekt je většinou vždy stejný. Ten nejlevnější nábytek, pověčinou v obýváku - sedačka, stolek pod televizi a pár poliček. Na nich jsou vázičky, obrázky a sošky opět z Ikea. To všechno se potom nafotí a vystaví na nejrůznějších rodinných diskuzích či diskuzích o bydlení. Sama mám Ikea ráda a nakupuji v ní různé doplňky nebo solitery, které se snažím začlenit mezi ostatní nábytek. Je to nejdostupnější možnost jak rychle a levně zařídit bydlení. Poslední dobou však ulitávám na domovech známých osobností. Abych to upřesnila. Umělci a hlavně ,,stará garda" žije v prostředí, které zaplňují staré kusy nábytku, všudypřítomné knihy a obrazy. Jsou to domovy s dlouhou historii a plné vzpomínek. Proto ráda sleduji různé dokumenty o slavných osobách, které nám tak dají nahlédnout do těchto skvostných interiérů. Myslím, že není nutné mít hned vše a komplet, ale postupně a s citem k tomu dojít... S pozdravem Zuzana M. ;)

    OdpovědětVymazat