Ententýky, stokrát díky

Tohle je home záznam z výročí fan clubu Chinaski, kde Ententýky zpívali poprvé ... asi.
Jinak už existuje na youtube i klip, ale ten mi nešel stáhnout.
 

Jedu na víkend. A těším se. Moc. Akorát jsem zapomněla, že jsem slíbila napsat příspěvek do Ona Dnes, tak na něj musím začít myslet a sepsat ho v neděli. To mi připomíná, že tento týden jsem udělala zásadní rozhodnutí svého života a po letech odhlásila MFDnes.
 
Tento týden jsme se taky dozvěděli, že Ententýky se dál natáčet nebudou. Čekala jsem to. Co jsem ale nečekala, je hrůzostrašné jednání s ČT, které je takové od samého počátku. A to já jsem toho přítomna jen okrajově, většinu slíznou producenti. A co jsem ještě nečekala, to jsou osobní útoky. Žila jsem v domnění, že divák se řídí osvědčeným líbí/zapnu, nelíbí/vypnu. Ale zřejmě je spousta masochistů, kteří s odporem dokoukají každý díl a pak mi poradí, co a jak bych měla psát.
A ptají se mě, kdy naposled jsem měla chlapa (to je aspoň vtipný). Ti, co urážejí a plivou ... no, musela jsem si trochu zvyknout. Ale jako nová zkušenost je to k nezaplacení.
 
Pomocí Ententýků jsme chtěli trochu rozvířit vody českého seriálu a nabídnout alternativu těm, které nebaví stokrát stejné příběhy a kulisy zejména v komerčních tv. Věděli jsme, že vzbudíme velkou diskuzi, ale kamenování jsme nečekali. Doufali jsme, že zaujmeme víc diváků, to se nepodařilo. Hodně jich máme přes internet, jsme druhým nejstahovanějším pořadem ČT.
Jenže to se do sledovanosti, sharu a ratingu nepočítá.
Takže ode dneška bouráme ateliér.
Bohužel je to špatná zpráva i pro mé kolegy, kteří mi říkají, že se teď radši do žádného experimentu  pouštět nebudou a radši dokola budou psát osvědčené miluju tě/nemiluju tě. Taky mě to čeká.
Ale to je zkrátka život.
A ten mě pořád baví!
 

31 komentářů:

  1. V mém okolí si na sebe Ententýky nabalují s každým dílem nové diváky. Je to poprvé v životě jediný seriál, o kterém jsem se bavila s chlapama(!) v práci. Kolika maily musíme zasypat ČT?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Oni tam hlavně píší právě ti nespokojení. Stačí se podívat třeba na http://www.ceskatelevize.cz/specialy/ententyky/diskuse.php, tam já už radši ani nechodím! :-) Ale to jsou jen ty veřejné ohlasy, jinak je diváci posílají celé ČT od ochranky po ředitele. Ty záporné, samozřejmě.

      Vymazat
    2. Lucie nevěšte hlavu.My se bavíme u sledování seriálu 3 generace. Za nás máte Jedničku s hvězdičkou. Bohužel zvolený vysílací čas (a možnost sledování z archivu ČT) nahrává konkurenčním TV :-( Přesto si myslím,že to chce ještě chvíli čas. Nám se seriál moc líbí,takže díííky moc

      Dáša

      Vymazat
  2. Přesně, můj muž se ve středu - koukal poprvé - tak smál, div se mu nevyvalila pupeční kýla!!! A to on normálně sleduje jen černobílé kino na čt2. Odvedla jste výbornou práci, dialogy jsou reálně vtipné, třeba hláška "... tak se mezitím musím jít aspoň napít ...", báječné!!!

    OdpovědětVymazat
  3. Taky se divím, že to nemá sledovanost, můj muž se nekoukal, ale po třetím díle, si to pustil zpětně na internetu.

    OdpovědětVymazat
  4. sakra, my jsme (oba) ty případy, co se koukají přes internet.
    a moc se nám to líbí!

    OdpovědětVymazat
  5. Lucie, týjo, to mě mrzí. V čem je takovej problém...? Na diskuzi jsem teď koukla... Jaká je vaše reakce...? Udělala byste teď něco jinak? Každopádně držím palce, ať to všechno rychle odplyne a vy ať se vyřádíte na řeckém kusu :-).

    OdpovědětVymazat
  6. Je mi 23 a ačkoliv se v seriálu prozatím neobjevila žádná z postav věkově mi blízká, seriál mě skutečně baví a ráda si ho pouštím a kolikrát se u toho taky pořádně tlemím:). Takže za mě je to škoda.

    OdpovědětVymazat
  7. No, zrovna po dlouhé době jsem si řekla, že se mrknu na nějaký seriál, neviděla jsem všechny, ale to co jsem viděla se mi líbilo. To mě mrzí, zrovna jsem chtěla přehodnotit názor na seriály a ten Váš vzít za vlastní.

    OdpovědětVymazat
  8. Zrovna jsem se chystala napsat chválu, to mě mrzí. Tuto středu se vydržel dívat i můj můž, zarytý odpůrce seriálů. Chválil herecké obsazení, vydržel až do konce. Já sama nejsem televizní divák, ale ve středu jsem si u televize hezky odpočinula, díky Vám.
    Je smutné na jakých principech dnešní doba funguje. Místy mě to až děsí. Snad bude jednou lépe.

    OdpovědětVymazat
  9. Hmmm, takže budeme mít recyklované Bakaláře pětkrát v týdnu... Kateřina

    OdpovědětVymazat
  10. Sledovanost na internetu je pochopitelná po nesmyslném přesunutí z 20 hod za srdceryvnou Poštu pro tebe. Z jejich diváků (kouká na to moje maminka, takže asi dámy důchodového věku) se moc diváků Ententýků rekrutovat nebude. Ostatní - pokud chtějí trávit večer u televize - se ve 20 hodin začnou dívat na něco na jiném programu a pak si pustí seriál na internetu nebo patří k věkové kategorii, která nesedí večer u televize a pak si pustí seriál na internetu...
    Chápu, že to hodně mrzí, ale snad vás čekají další projekty a radosti.
    Myslím, že mladí lidé a sem si dovoluji zahrnou i naši věkovou kategorii moc TV nesledují. Většinu těch serálových hrůz absolvuji právě při návštěvě maminky. Z Vyprávěj mě naskakuje husí kůže, pak byl ještě nějaký děsuplný seriál o domově důchodců - to také napjatě sledovala. Ententýky jsem s ní neabsolvovala, ale dle ukázek myslím, že to pro ní (a okruh jejích kamarádek), které vychovávali své děti - nás - za hlubokého socialismu, byl asi nestravitelný pořad.Tak snad zkusit napsat něco z kroužku klubu přátel žehu nebo tak...
    Reakcemi na internetové diskusi se netrapte. To je přece známá věc, že do nich píší především frustrovaní a zakomplexovaní jedinci.Nejlépe si poručit a vůbec to nečíst a nekazit si den. Odhlášení MF tak trochu chápu, i když zrovna včera mi tam z duše promluvila paní Bendová (Dejme si všichni přes ústa) - právě na téma úrovně internetových diskutérů.

    OdpovědětVymazat
  11. Mila Lucie (prominte, ze Vas oslovuji krestnim jmenem),
    moc me mrzi, ze se Ententyky setkavaji tak negativni odezvou jak z rad vedeni CT, tak i divacke obce. Nevim, co je na serialu ,,tak hrozneho", mne se libi (mozna je to tim, ze se na nej divam jako ,,prosty konzument ceske serialove tvorby" a nikoliv jako clovek zainteresovany v konkurencnim prostredi ceskych televizi).
    Prvni dva dily mely trochu pomalejsi rozjezd, ale treti dil byl dobry. Z postav mi snad vadi pouze Arnostka, jejiz dikce pri vyslovovani terminu ,,manza", ,,tulenicko" apod.(ano, vim, ze se tyto a jine straslive terminy na ceskem webu skutecne vyskytuji) mi nepripada zcela uveritelna, ale to je detail. Naopak ,,zeru" Ute, Brouka a rozvadejici se manzele Meliskovy.
    Zkratka bych Vas chtela pochvalit. Bohuzel Vam muj divacky zajem nezvedne rating, protoze Entenyky sleduji od minuleho tydne on-line. Ale dobra zprava je, ze Vam je pridaji moje matka i tchyne, ktere pravidelne zapinaji ve stredu vecer TV.

    Mejte se krasne a nenechte se otravit.

    Radka

    P.S. Jeste mala poznamka na zaver - pan reditel Petr Dvorak by mel zvazit nejaky kurs na zlepseni propagace vlastni firmy. Nemyslim si, ze dela dobry dojem, pokud se reditel verejne vyjadruje tak negativne o jednom z vlastnich ,,produktu".

    OdpovědětVymazat
  12. Hezký den, nejsem moc velký konzument seriálů a mám ráda náročnější tvorbu, ale na Ententýky jsem se těšila a nezklamaly mě. Jsem totiž už celou věčnost na mateřské a na seroš o dětech mi koukat nevadí. Některé scény se Vám opravdu povedly a jsou velmi, velmi reálné jako ze života. Např. se mi líbila asi v 2. či 3. dílu jak se Břéťa opije a v hospodě nakecá nějakým holkám že je zvukař kapely - to je ze života. Seriálu fandím, ráda se na něj dívám, jen škoda, že další díly nebudou. A ještě jedna perla, nevím proč, ale hlavně se mi líbí oblečení jaké nosí Ute, hlavně ten kabát ten jí závidím. Hodně štěstí a nápadů do dalšího psaní. Lucie.

    OdpovědětVymazat
  13. Musím se také připojit. Ententýky se mi fakt líbí! Dokonce jsem ochotná počkat i do těch devíti, ačkoliv jindy touto dobou už usínám :). Manžel se taky po očku dívá a směje se. Seriál je to, ve srovnání s ostatními, opravdu nadprůměrný a nejde mi do hlavy, že to ostatní nevidí.. Souhlasím s krásným oblečením Ute :). Moc Vám držím palce, Lucie a nenechte se prosím otrávit. Myslím, že ve skupině, pro kterou jste seriál psala, má opravdu úspěch. Hodně štěstí. Lucka

    OdpovědětVymazat
  14. Já Ententýky miluju, pořádně jsem jim přišla nachuť až od třetího dílu, ale teď je žeru - Ute, Brouka, Melíška a Natálku...je to dobrej seriál a pokračování by si zasloužil!

    T.

    OdpovědětVymazat
  15. Doprčic, tak to mě docela mrzí:-(. Taky jsem ale z těch, co víceméně všechno sledují přes net, ve chvíli, kdy se to mě hodí.

    OdpovědětVymazat
  16. Ja se tedy taky pridam se svoji troskou do mlyna.

    I mne se serial libi, sleduju taky online (ze zahranici ani jinak nejde). Libi se mi hlavne dialogy a jednotlive situace, ty se fakt povedly, jsou uveritelne, svizne a vtipne! Trochu se mi jen zda, ze jednotlivym dilum chybi vzdy nejaky jeden konkretni hlavni pribeh, ale treba je to jen otazka tech prvnich dilu. Ale i tak je to vysoky nadprumer mezi ceskymi serialy, aspon pokud mohu soudit z toho, co jsem videla u rodicu.

    A mysim si, ze procenta sledovanosti jeste nedelaji dobry/spatny serial. Muj ze vsech serialu nejoblibenejsi je uplny serialovy outsider, nezna jej nikdo a neni ani mozne si jej nekde prehrat nebo koupit (nebo jsem tu moznost jeste neobjevila). Je to francouzsky serial Les Invincibles, ja videla jeho necelou druhou reprizu nahodou v televizi, davali vzdy dva (!!) dily po sobe od jedenacti v noci do jedne. Proste uplnej prime time :-D A pritom je to zcela genialni a vtipny serial.

    Ad obleceni: imho je to Desigual (product placement?), souhlasim, ze Ute hrozne slusi.

    E.

    OdpovědětVymazat
  17. To je vážně v pytli.... u třetího dílu jsem se tak upřímně musela smát! díky za to :-)
    To, že se sledování TV přes internet nepočítá do průzkumu sledovanosti je neskutečně zpátečnické! Kdo dnes z mladší generace skutečně sleduje televizi? Takových lidí mnoho neznám...

    Přeji hodně sil do dalších projektů!

    OdpovědětVymazat
  18. Pokud si vedení ČT nedokáže spojit velkou sledovanost na internetu s úspěšností pořadu, tak jsou totální trotli.Taky sleduju na webu.
    Samozřejmě koukám mimoděk i na interiéry . Krásný nábytkový mišmaš a bordel u Arnoštky. Velmi dobré dialogy i to, co se Ute honí hlavou. Naprostý souhlas už s několikrát zmiňovaným postřehem, že situace jsou hodně ze života.
    Dnes píšu ne vedení.Tady asi pan ředitel nezabrousí.

    OdpovědětVymazat
  19. Milá Lucie, velmi mě to mrzí!!! Jsem na mateřské a u seriálu jsem často souhlasně pokyvovala hlavou nad některými dialogy, říkala jsem si konečně něco fakt ze života :-) Česká televize mě tímto velmi zklamala...

    OdpovědětVymazat
  20. Lucie, tak to mě moc mrzí. Mě se seriál moc líbí jen mě trošku zklamal ten přesun času - poštu fakt nemusím, ale zase takhle už děti spí - takže kávička, sklenička a zábava.
    mějte se fajn a hlavu vzhůru

    OdpovědětVymazat
  21. Zdravím Lucie, tak jsem konečně skoukla všechny prozatím 4 díly...no taky na netu...ale je velká škoda, že nebudou pokračovat...myslím, že tenhle seriál přece musí oslovit velkou spoustu diváků mojí generace (tedy "husákových dětí"), kteří se zrovna dnes a denně nachází ve velmi podobných situacích a navíc mě to vážně baví a už teď se těším na středu...je to fakt definitivní? Přeji i tak krásné dny!

    OdpovědětVymazat
  22. Přidávám se k ostatním, je mi to líto za nás diváky, ale hlavně za Vás, že ta Vaše radost nad psaním pokračování se nekoná. Právě jsem se dodívala na 4. díl na netu, ale jinak se dívám na televizi. Seriál se mi líbí díl od dílu víc, vyloženě si chvilkama "rochním" v situacích, dialozích. A taky když jsem viděla, kolikrát byly díly na internetu stáhnuté, tak to teda fakt nechápu!!!!! Jsou to hlupáci a mě už je teď zle z toho, čím nás budou dál krmit!!!! LenkaK

    OdpovědětVymazat
  23. Lucie, pro mě jsou Ententýky jediným seriálem který skleduji pro svou realitu vtipnost a skvěle napsané dialody Ute a Brouka, ještě zajímavost, přítel pracuje externě pro čt v dokumentu, a také se stávalo a stává,že po vysílání příchází kometáře velmi podobné těm vašim k seriálu, tak přítel přes známého IT zjistil, že ty komentáře chodí ze stejných IP adres....a ostatní si domyslete. A řecký projekt si užijte se vším všudy .M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To už jsem taky slyšela, bohužel "co je psáno, to je dáno", na to se zřetel nebere. Díky!

      Vymazat
  24. Dobrý den Lucie,
    tak to mně opravdu mrzí. Jsem jedním z internetových sledovatelů seriálu (když prcek poobědě usne) a po dlouhé době jsem se tak začala dívat na současný seriál.

    OdpovědětVymazat
  25. Taky jsem případ, který sleduje seriál přes net (tedy až na první díl, ten jsem stihla v telce)... a přestože nejsem televizní konzument, tak po dlooohéé době (naposledy jsem snad viděla pár dílů Redakce) jsem viděla víc jak dva díly po sobě jdoucí ... a jak píšou lidi nade mnou... baví mne postavy, dialogy, které jsou ze života a kabát Ute mne taky hned zaujal... :-))
    Lucko, hlavu nahoru... budou další projekty a snad slušnější zadavatelé :-))

    OdpovědětVymazat
  26. To je mi fakt líto, seriál se mi líbí. Strašně mě baví Arnoštka a Břéťa, hlavně že konečně někdo ukázal, že chlap opravdu potřebuje sex a když ho nemá, tak zlobí ...
    Jo a držím palce Ute, aby byla šťastná a i když je Viktor hezkej chlap (Filip Blažek aaaach :)), tak ji za to prostě nestojí.
    No a nejlepší je Brouk.
    Prostě fakt se bavím a nepříjde mi, že to je nějaký experiment, spíš je to normální seriál, který není prvoplánový.

    OdpovědětVymazat
  27. Ach jo...a to už je konečný verdikt? Vždyť je seriál sotva v půlce, ještě může nastat boom, nejen ten baby.)

    OdpovědětVymazat
  28. Opět jsme koukala na Ententýky a prostě nemůžu si pomoct přijde mi to jak z mého života a moc se mi to líbí doufám,že časem něco přitočej :-)

    OdpovědětVymazat