Jak vybrat správné dítě

Sestřenice Stela a Nela
 
Veronika mi před pár dny napsala, jestli bych se nemohla blíž rozepsat o tom, jak se vybírají dětští herci. Ráda.
Je dost velký rozdíl, jestli se vybírá dítě pro film nebo pro nízkorozpočtový seriál. Filmaři si mohou dovolit chodit po školkách, školách, tipech od kolegů, nechat si poslat kartotéku dětí z různých castingových agentur apod. Když dítě vyberou, mají čas s ním scény nazkoušet a i při natáčení je dost času všechny záběry mnohokrát opakovat, dokud režisér nemá pocit, že jsou dokonalé.
U seriálu je situace úplně jiná. Už při psaní scénáře se počítá s tím, že děti při natáčení zdržují a překážejí. Takže se píší jen doplňkově, často sedí a kreslí si, kopou do balónu a neřeknou ani slovo. Či jejich seriálový otec nebo matka prozradí jiné seriálové osobě, že "děti už šly spát".
 
V Ententýkách hrajeme s dětmi hodně. Je to velmi náročné. Nejdřív jsme na casting pozvali i děti bez herecké zkušenosti, ale ukázalo se, že v našem natáčecím presu s nimi není možné pracovat, to znamená všechno je učit od začátku. Takže jsme oslovili castingovou agenturu, která se specializuje na děti a ta nám poslala děti s hereckou zkušeností. A i z těch své role zvládly jen výjimky.
Roli školkového dítěte žádné školkové dítě neuhrálo, nakonec jsme vzali nejmenšího školáka Jonáše Zimu do role Dana a jeho sestru Agátu do role Natálky. Obě děti hrají už delší dobu a jejich rodiče jsou herci, takže se předpokládalo, že s nimi nebude taková práce. Jsou strašně talentovaní, ale musím uznat, že mají tak těžké role, že někdy to prostě nejsou schopni zvládnout. Už jenom technicky - hrát svou roli a ještě dbát technických pokynů, do které kamery se mají dívat, kolik kroků můžou udělat, kam se otočit ... je to velmi náročné. Já sama bych to nezvládla, takže k nim mám bezmezný obdiv.
 
Stela by si možná ráda zahrála, ale nejsem z matek, které své děti někam cpou. A ani Stela neprojevila tak velký zájem, abych pro to něco udělala. Pokud by přece jen chtěla, asi bych ji anonymně nechala zapsat do nějaké dětské castingové agentury. Pokud byste měli zájem o takový kontakt, dejte vědět a já vám ho seženu.
 

 

9 komentářů:

  1. Děkuju :).
    Je fakt, že se děti v seriálech vyskytujou sporadicky, nebo jalově - doteď jsme si to pořádně neuvědomila. Je vůbec teď nějaká dětská hvězda, jako byla třeba Žaneta Fuchsová, nebo plejáda dětí z My všichni školou ..., jako Tomáš Holý...? Co se tak u dítěte vlastně musí sejít, aby zazářilo? Sebevědomí, kázeň, nebo naopak trocha hravé lehkomyslnosti, co odbourá stud... Páni, je to stejně alchymie, to herectví. A léta dumám, jaké to JE, žít s hercem. Jestli bych mu věřila opravdovost prožitku, když umí být profesionálně smutný/nadšeý/zamilovaný... : ) To už jsem ale udělala velkou odbočku. Za odpověď děkuju! A pro mě určitě kontakty potřeba nejsou, nějak bych si s tím nevěděla rady. Zatím s pidilidma objevujeme pařezy, a to vystačí na veškerý volný čas mezi lipánkem a večerníčkem. Pařezy a vyprávění o jídle.

    Přeju hodně prima miniherců a jen příjemně ambiciozní maminky : ).

    OdpovědětVymazat
  2. Lucie a když teda školkové dítě neuhrálo svou roli, neuvažovala jsi o tom, že bys jeho roli přepsala na prvňáčka? Spousta situací by byla stejně stejná a dala by se použít. Takhle mi to tam přijde strašně umělé a šroubované, protože ten Dan prostě školkové dítě už není. Zprvu mě to hodně zarazilo a působilo to na mě jako technická chyba. Když Jitka říkala, žiju se svým tchánem od narození Dana, je to už šest let... A Dan jde do školky. Ale počkám, jak se to celé rozjede.
    A vyskytují se cca čtyřletá, pětiletá dítka jako herci?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To už se nedá přepsat - jsou vybrané exteriéry a interiéry (např. školka a podepsaná smlouva s ní), je to daleko větší mašinérie, než si dovedeš představit. Ale to, že jde Dan do školky v pěti a šest let už Jitka žije s tchánem, je správně. Rozešla se s Viktorem, když byla ještě těhotná - takže to vychází. Tam mělo být zdůrazněno, že Dan je předškolní dítě, což buď ještě někde zazní nebo to vypadlo.
      I malí herci vyskytují, ale je to zázrak.

      Vymazat
  3. Berta od Macháčka byla docela maličká, když hrála v Medvídkovi.

    OdpovědětVymazat
  4. No jo, jak je to s dětma "profláklých" herců? Je na ně "monopol":-)? Nebo jsou k mání "pro všechny"?

    Teď mě napadlo, vznikají vůbec ještě filmy/seriály s dětma a pro děti? Něco jako Přijela pouť, Bylo nás pět, a tak dál...?

    Lucie, ještě přeju VŠECHNO NEJLEPŠÍ k narozeninám!
    Jste prostě božská.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! Ale božský je jenom Karel. :-)
      Hrají jen některé děti herců a většinou ty geny se tam tak hrnou ven, že i když to jejich rodiče nechtějí, tak to stejně neovlivní. Pro děti toho vzniká hrozně málo. Ale mělo by být líp s novým - dětským programem na ČT.
      Bohužel, jak se ukázalo, filmy, které bavily mou generaci (Přijela k nám pouť, filmy od Plívové-Šimkové atd.) dnešní děti už nebaví vůbec. Takže je potřeba psát a točit moderně. Já bych si třeba na to vůbec netroufla, když vidím, na co kouká Stela.

      Vymazat
    2. Bohužel s knížkama je to stejné. U syna jsem neuspěla s Foglarem a u dcery s milovanou Gabrou a Málinkou.Tolik jsem se těšila, že si to všechno s nimi přečtu znovu. Dnes je člověk rád, když děti vůbec knihu otevřou. Současná dětská literatura mi připadá (až na vyjímky spočitatelné na prstech ruky) dost hrozná. Co ráda čte Stela ? Nemáš nějaké tipy?
      J.

      Vymazat
    3. Gábra a Málinka byla skvělá. Četla jsem to celé dětství a moc se mi líbilo, že to mělo tolik dílů. Taky si pamatuju, jak jsem čekala, až vyjdou poslední dva díly. Krása. Že bych si to přečetla znovu? :-) A zahraniční knížka mého dětství byly Děti z Bulerbynu. Dlouho jsem jim odolávala, až mě to na jedněch prázdninách strhlo. Pak jsem je četla ještě mockrát.
      Lucie, nevíte, kdy půjde druhý díl Ententýku? :-) Bude zase na ivysílání?

      Vymazat
    4. Stela čte proti mně v její věku velmi málo. Já nečetla, já hltala. Přečetla jsem celou libereckou knihovnu, dodnes si mě paní knihovnice pamatují. To bylo tak krásný! Stela čte Upíří deníky a nějaké dětské detektivky. Většinu krásných knížek (třeba z Baobabu), které jí koupím, nakonec čtu já. A líbily se jí Lichožrouti.
      Druhý díl Ent půjde příští středu a pak by měl být hned na i-vysílání.

      Vymazat