4/5 Vernazza - Nebojte se zabloudit!

V Ligurii uhodily vedra, surfaři odjeli, protože žádná velká vlna už není v dohledu. A my máme každý den uklizený pokoj. Koupila jsem si svítivě oranžové něco jako žabky. Budou mi tuhle krásnou dovolenou připomínat. Kdybych byla bohatší, koupím si i jiné věci, třeba lněné oblečení tady mají moc hezké. Jenže ... nejsem bohatší.


Vernazza má jen jednu hlavní ulici, která vede od nádraží do přístavu. Tohle městečko je z celé pětice nejpravdivější, protože se nejmíň nabízí turistům. Město je hodně zchátralé, ale začíná se velmi vehementně opravovat. Dělníkům tady fakt nezávidím, protože všechno musejí tahat v rukou. Padesát schodů nahoru, padesát schodů dolů - žádná míra.
Když nechodíte po turistických značkách a prostě zahnete do nejbližší úzké uličky, která navazuje na druhou, třetí a další ... zaručeně zabloudíte. Chodíte těsně vedle oken místních, nakukujete jim do soukromí a oni místo toho, aby vás hnali, tak ještě často pozdraví jako první: Buongiorno! Lidi tu jsou zvyklí na fyzickou blízkost, neb kvůli slunci v létě a větru v zimě jsou jejich byty na sebe i vedle sebe naskládané jako v nějaké pohádkové knížce. Občas fakt nechápu, jak tak úzkou uličkou protáhnou pračku nebo sporák!









3 komentáře:

  1. To je náááádherný!Doslova hltám tvoje stránky a dokola si prohlížím fotky z cest. tak piš a foť! :-DD A.

    OdpovědětVymazat
  2. Ježiši! Já Vám tak závidím.. Bože. Vezměte mě příště s sebou, prosím.

    OdpovědětVymazat
  3. Na podzim minulého roku se přehnala přes Vernazzu povodeň. Vše vyplaveno, od jara pilně odstraňují následky. http://www.youtube.com/watch?v=jRipOulR2hE. Absolutní zkáza.
    Tuto informaci jsem našla naprostou náhodou, hledala jsem ubytování v Ligurii..

    OdpovědětVymazat