Nejsem hrdinka


Dnes pro změnu pár vět o tvorbě neboli o práci (jak se to vezme). Týdeník TELEVIZE zveřejnil reportáž z natáčení Ententýků, viz fotky výše. Příští týden budou producenti prezentovat natočený 1. díl vedení ČT a mělo by se rozhodnout, jestli budeme v psaní pokračovat. Docela ráda bych se ke svým postavám vrátila. Stejně na ně často myslím. Jako by skutečně žily někde blízko mě. Akorát že nemám jejich telefonní číslo, nemůžu jim jen tak brnknout nebo se s nimi sejít na kafe. To je zvláštní. Jejich životy jsou takové, jaké jim je s Magdalénou vymyslíme. Ta svoboda tvorby je naprosto opojná. Zároveň ale zodpovědná, protože nechcete zradit herce tím, že jim budete  psát efektní nesmysly. Jako, že pořád s někým souložej. Ideálně pořád s někým jiným. Že spadnou z okna nebo jim z něj spadne aspoň dítě. Že zjistěj, že mají na druhém konci světa nemanželské dítě. Že jejich sousedka je ve skutečnosti jejich matka, která se jich kdysi zřekla. Fuj.
Tohle všechno ovšem můžete NEPSAT jen v případě, že dostanete právě tu svobodu. A důvěru. Jakmile se zapojíte do seriálové mašinérie komerčních televizí, může se vám stát, že budete muset oženit dědečka s jeho psem. Všechno jde. Kolikrát se divím, co všechno český divák unese. Že neřve. Že si pustí další díl. Jenže on chce vědět, jestli děda se psem už mají štěňata.
Kolikrát já při psaní řvala vzteky, že tohle už ne!
Jenomže ... za komerci se dobře platí.
Nejsem hrdinka.

3 komentáře:

  1. Máte úplnou pravdu. Z mnoha filmů nebo seriálů klišé doslova trčí - nemanželské dítě, biologická matka na druhém konci města, úraz nebo neuvěřitelná takřka smrtící choroba :-) A úplně nejlepší je, když kvůli změně směru a přívalu nových postav začnou dosavadní postavy jednat v rozporu s tím, kým jsou nebo kým dosud byly. Divák zapomene hodně, ale ne všechno. Musím se smát, když jsem v dospívání párkrát snídala u nějaké ptákoviny typu Tak jde čas a šup najednou tam hrála trochu jiná blondýna tutéž postavu. Tenkrát jsem na to koukala jako puk :-)
    Anouk

    OdpovědětVymazat
  2. Mimochodem nechcete napsat, jak si představujete diváky Ententýků, když víme, jak si představujete samotné postavy Ent.?
    A jaké české seriály máte z odborného hlediska ráda a proč? I když uznávám, je to klišé otázka :-))) Tak nemusíte odpovídat :-)
    Anouk

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Netykaly my jsme si už? Diváci ... no zrovna jsem dnes říkala svým rodičům, že jim se Ent asi líbit nebudou. Myslím, že nebudou rozumět postavám, tudíž se s nimi nemůžou ztotožnit, fandit jim. Je to spíš obráceno na mladší ... takové bylo i zadání z ČT. Ale jinak jsem vděčná za každého, kdo si to zapne. :-) Z českých seriálů mám jediného favorita: Okresní přebor. A z kdysi dávných první řadu Nemocnice od Dietla. Podle ní by se dala vyučovat scenáristika.
      Čau!

      Vymazat