Madrid/ Město pouličních umělců


Čím začít? Určitě počasím. Zatímco v Čechách byly třicítky, my měli o dvacet stupňů méně. A průběžně lilo. Takže jsme neviděli ani jeden z parků, ale zato jsme poznali spoustu kaváren a barů. Tipla bych si, že ze tří set fotek se polovina váže k tomuto tématu. Je totiž náš oblíbený. Ale tomu se budu věnovat zítra, v samostatném příspěvku. Připravte si ke čtení svačiny!

První, co vždycky v hotelovém pokoji mimoděk udělám, je to, že zkoumám, jestli bych tam mohla psát. Nezáleží ani tak na tom, jestli tam je přímo psací stůl, ale jde o atmosféru. Tady bych mohla.

Hodně jsme jezdili metrem, zvykla bych si hned. Je proti českému takové menší, sevřenější, intimnější. Některé chodby neměly výšku ani dvou metrů, takže tam Ivan chodil předkloněný. A téměř pokaždé byl ve vlaku nějaký umělec na volné noze (resp. obou), někdo hrál na nástroje, někdo dokonce kouzlil a samozřejmě všichni za to vybírali peníze. Jsme turisti, platili jsme. Mám ráda, když se lidi snaží a nejenom žebrají s nataženou rukou. Když něco předvedou. Co bych asi tak v nouzi předvedla já?



 Kvůli dešti jsme dva dny cestovali po městě vyhlídkovým autobusem, kde se nám to líbilo, tam jsme vystoupili a pak zase nastoupili ... ideální v tomhle počasí.





Po příjezdu jsme hladoví vlezli hned do první restaurace, kterou jsme měli za rohem. Trefa. Žádní turisté, místní vyhlášená hospoda (jak jsme zjistili později). Jídelní list jen ve španělštině (umíme čtyři slova). Ale nějak jsme to uhráli a nakonec to byl jeden z nejpříjemnějších gurmánských zážitků. I přesto, že jsme vůbec netušili, co nám přinesou. S číšníkem byla legrace, pomáhal nám i soused od vedlejšího stolu, Němec, který už žije spokojeně padesát let v Madridu. Všechno je to o lidech, pořád to říkám.


8 komentářů:

  1. úžasné fotky, hlavně to okno.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vy mě vždycky potěšíte. Co pro vás můžu udělat já?

      Vymazat
  2. "Všechno je to o lidech", taky souhlasím, akorát se mi zdá, že se na to dneska dost zapomíná :-(. A když to někdo připomene, tak schytá nálepku socialisty, komunisty, apod. Těším se na další madridské dojmy. Eva

    OdpovědětVymazat
  3. Vaše články mi chyběly. Fotky jsou dokonalé! Vítejte zpět :).

    OdpovědětVymazat
  4. Děkuji všem, ty pochvaly se tak hezky čtou!!!

    OdpovědětVymazat
  5. Já zase všude zkoumám "výhledy", takže moc děkuji za ten krásný výhled z okna. A co jste si dali bych nepoznala ani podle obrázků, natož k tomu mít španělštinu...identifikovala jsem akorát olivy a bagety :o)) Tož ale stačilo by mi to, mám ráda jednoduché, dobré chutě. Je to o lidech a o surovinách z jakých jsou vyrobeni, ať už lidi nebo pokrmy.
    Těším se na další příspěvek ke kterému s chutí zakousnu velkou svačinu :o)

    OdpovědětVymazat
  6. Lucko, díky za krásný výlet do Madridu... už chystám svačinu, ale nevím jestli budu moc dospat :-)
    mějte bezva večer Věrka

    OdpovědětVymazat
  7. Na Váš Madrid se těším jako na inspiraci na příští cestu, fotky vypadají zajímavě. My jsme se dnes vrátili z Barcelony, sice nepršelo, ale taky tam byla zima :-)
    HanaF

    OdpovědětVymazat