Nedělní myšlenky



Kupuju si teď víc knih, než stihnu učíst. Tahle várka je z minulého týdne. Do Madridu jsem se ještě ani nekouknula, zato Provence jako sen jsem jenom zkusmo otevřela a byla nadšená. Napsala ji původem Češka, která se vdala za Francouze a přestěhovali se do Provence. Když jsem zjistila, že bydlí ve vesničce, kde jsme měli před pár lety na deset dní pronajatý dům, přečetla jsem ji jedním dechem. Znám několik lidí, kteří chtěli cestovat po celém světě a taky po něm cestovali, ale když objevili Provence, už nikam jinam jezdit nechtějí a spekulují, jak zařídit, aby tam aspoň částečně mohli žít. Pro mě je to taky ráj světa.

Na knihu Štiavnické interiéry upozornila na svém blogu jeve, hned jsem si ji objednala a jsem tomu moc ráda. Nečekejte vydesignované domy a prostory, čekejte kouzlo minulosti, kde je na každém kroku cítit život.
Např. jeden z komentářů:
"Dům jako by nežil v přítomnosti.
Všechno podstatné zůstalo zakonzervované
v minulosti, ve vzpomínkách.
Žádné nové trendy, ani laciné imitace do domu nepronikly.
I telefon zvoní ospalým tónem z minulého století ..."

Ponožky se mi vyloženě hodí ke kachličkám a vaně.
Knížka mi připomněla časy, kdy jsme s Ivanem jezdili po inzerátech, prolézali staré domy a stavení a kochali se. Tyhle stavby totiž skrývají spoustu tajemství a líbily se nám mnohé. Naštěstí můj muž je stavař a umí odhadnout, co je v našich silách zaplatit a zrekonstruovat, a co už ne. Během manželství jsme takto postavili na nohy několik bytů a domů, ale nikde jsme nevydrželi. Vždycky nás to táhne poznat a vyzkoušet něco nového. Když jsme se minulý týden vraceli z chalupy, tak poznamenal: "Co kdybysme ji prodali a koupili něco jinýho?"
Náš život je pořád otevřený. A to mě na něm baví.

5 komentářů:

  1. Tak to vám fandím, mám pocit, že když neustrneme na místě a pořád se měníme, potřebujeme změnu i kolem sebe. Ať se vám daří:)

    OdpovědětVymazat
  2. Já taky fandím, hezký závěr.

    OdpovědětVymazat
  3. Provence jako sen jsem četla rovněž s velkým nadšením. Provence miluji a už se těším na léto, na výlet do Provence. Za levandulí:-)

    OdpovědětVymazat
  4. Hezké! A díky za ty poslední věty, taky pořád stavíme, zařizujeme, předěláváme, stěhujeme se. Nevím proč, ale lidé blízcí nás většinou odsuzují, nesouhlasí...málokdo pochopí, že máme potřebu jít dál, zkusit něco jiného, udělat změnu. Zjištění, že v tom nejsme sami, je příjemné. Krásný den.

    OdpovědětVymazat
  5. Lucko to je skvele! ja taky miluju zmeny a grtuluju k manzelovi, ktery to ma taky tak. A jsem rada, zes Stiavnickym interierum neodolala, je to krasna knizka...

    OdpovědětVymazat