Kdo jste nemilovali, nečtěte!


O Ireně a její nové knize už jsem TADY psala. Přečetla jsem ji na Mallorce jedním dechem. A tušila jsem, že Irena bude mít problémy. Ovšem, že ji i poměrně seriózní Týden roznese na více jak dvanácti stranách, to mě překvapilo. Je tam s ní hezký rozhovor, i když ji redaktor tlačí ke zdi. V podstatě se teď zkoumá, kdo lže. Jestli dramatik nebo spisovatelka. Irena v rozhovoru řekla krásnou větu, že v její knížce je jen pravda a láska. A doufá, že zvítězí nad lží a nenávistí.
Je mi jedno, jestli onou lásku je nebo není Havel. Ale ta knížka je vážně dobrá. Jestli jste někdy někoho tajně milovali (asi spíš milovaly), tak si ji přečtěte. Je tam spousta postřehů, které jste možná neuměli/y pochopit, natož je pojmenovat. To Irena umí. Co neumí, je (myslím) lhát.

6 komentářů:

  1. Musím říct, že mě ten kolotoč útoků na paní Obermannovou dost překvapil a zarazil. Úplně to ve mě vyvolává otázku, jestli všichni kritici vždy zkoumají, jestli spisovatelé píší pravdu a popisují životy skutečných osob. Ještě se mi líbí teze o tom, že tohle celé udělala jen pro své zviditelnění a reklamu:-)) No jo, nedej bože, aby tady na našem rybníčku byl ještě 1 člověk, který umí napsat knihu, než je M.W. A k tomu to je ženská, takže průser! :-) Ireně držím pěsti! Hlavně, aby jí to nesemlelo a nezdeptalo! A.

    OdpovědětVymazat
  2. Napsala mi místo komentáře krásnej mail, ale je soukromej. To, co prožiješ, ti naštěstí už nikdo nevezme. Pokud si to sama nezačneš ošklivit. Ale proč shazovat to hezký, co v tvým životě bylo, jenom proto, že už to nebude ...

    OdpovědětVymazat
  3. Ale to je přeci normální, že si člověk ošklivý to, co prožil, aby přežil. Protože to,co prožil může být ve vzpomínkách mnohem zdrcující než ve skutečnosti, obzlvášť, když je to celé minulostí. Ono je umění si to nezošklivovat. Mě na té aféře nejvíc mrzí to, že se zase někdo "chytrej" potřebuje na někom udělat! A.

    OdpovědětVymazat
  4. Ono se stává, že si ošklivíš i to, co bylo hezký. Třeba proto, že to bylo nemorální, tak aby ses očistila sama před sebou. Prostě to shodíš. Ale to dělají hlavně chlapi. I ti, do kterejch bys řekla, že se k tomu postaví čelem. A to je celej (smutnej) příběh kolem Ireny a její knihy. Ideální materiál pro supy.

    OdpovědětVymazat
  5. No ale to mi vysvětli, proč každej pátrá po tom, jestli to je pravda? Proč to prostě nevstřebají a nechají být, proč se k tomu musí každej vyjadřovat a pomlouvat? No nic. jsem asi úplně mimo!A.

    OdpovědětVymazat
  6. Protože se živěj psaním o tom, co se děje druhejm. A tohle je tahák! Já bych to dělat nemohla.

    OdpovědětVymazat