Daruj hračku

Nevím jak vy, ale já se skoro každý den dozvídám o někom, kdo krachuje a je mi to nesmírně líto. Bohužel už se to netýká jen kultury a restaurací, ale i různých řemesel, menších výrobců, provozovatelů služeb a celkově drobných podnikatelů. Připadá mi, že vláda svojí podporou - nepodporou úplně zlikviduje střední třídu a zejména ty, kteří se o sebe doteď dokázali postarat sami. Neznám téměř nikoho, kdo dosáhl na podzimní kompenzační bonus, ale těch, kteří nadoraz žijí ze svých úspor nebo půjček je opravdu hodně. A to proto, že museli úplně nebo částečně utlumit podnikání, či jsou ve vleku těch, co nemůžou momentálně podnikat. Narážky, že se můžou přece nechat zaměstnat v továrně nebo tescu, přesně svědčí o úrovni znalostí těch, co tyhle chytrosti pronášejí. Bohužel někteří z nich sedí i ve vysokých funkcích. Rozhovor s Radůzou, která vydává novou desku a říká, že půjde na rekvalifikaci, protože se neuživí, mě dost bolel. 

Takhle by to přece nemělo dopadnout. 

Co vím ze svého okolí, tak skoro všichni to letos vidí na trochu jiné Vánoce. Skromnější, pokornější. U nás dostane dárky zase jen Tobias a něco málo Stela, ale i v tom našem rodinném nedávání vidím ještě větší útlum než obvykle. Není důležité se obdarovávat věcmi, spíš je potřeba se semknout a držet ty, kteří začínají mít chandru. Není to jednoduché. Proto by mě zajímalo, jak letošní Vánoce vidíte a cítíte vy. Jestli bude všechno při starém, nebo se něco změnilo. 

Nicméně jako každý rok přicházím s tipem na charitu pro ty nejpotřebnější z potřebných, kterými jsou děti z dětských domovů. Jedna z organizací, kterou stojí za to podpořit (respektive díky ní konkrétní děti) se jmenuje Daruj hračku. Koukněte na seznam, jsou tam přání dětí, některá i velice skromná. Jsou prostě místa, kam Ježíšek bez nás netrefí.

To je asi tak všechno, co jsem měla dnes na srdci.

P.S. Cherry je operaci a může se zbláznit z plastového límce kolem krku. Ale bez něj být nemůže, protože by si rozdrápala stehy.

19 komentářů:

  1. Díky za tip....už jsem dárek zarezervovala a odpoledne půjdeme s dcerou koupit. Myslím, že je to i výchovný prvek....představa, že někdo někde nedostane nic a ona může udělat radost. Pavla

    OdpovědětVymazat
  2. V mém okolí 90% známých jsou zaměstnanci , navíc v našem kraji jsou zaměstnaní lidé v odvětvích, které až tak corona nezasáhla. A v oboru, kde já se pohybuju ( stavebnictví, rekonstrukce) tam to jede corona necorona. Ale i když neznám osobně nikoho, kdo zkrachoval, tak mi je jasné, že jsem v určité sociální bublině , která neukazuje skutečný stav společnosti. My letos předvánočně stejně. Moc to nehrotíme s dárky. Každý dostane jeden větší dárek a vždycky ještě nějaké překvapení.

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den. Také to tak cítím, že v mnoha ohledech by nám tahle doba mohla pomoci vrátit vánoční svátky tam, kde by měly být - totiž klid, usebrání , rozjímání, setkávání a rodinná sounáležitost. "Dárkování" bych nejraději odbourala úplně, až na děti a i tam by podle mne stačila jedna hračka a knížka. Nicméně je mi líto těch, kteří mají svůj hlavní výdělek právě při adventních a vánočních trzích. Zdá se mi, že cílem státu je zničit malé a možná i střední podnikání, pak už tady budeme mít jen burešův gigant, některé další giganty na něž je i bureš krátký a čínský šunt v supermarketech. Je to řečeno trochu s nadsázkou, přirozeně, ale zanikne spousta malých zajímavých a užitečných provozoven a kam ti lidé půjdou? Většina asi skončí na pracovním úřadu, protože na co se budou rekvalifikovat?
    Chtěla jsem ještě napsat jednu věc a za tu mne asi budete kritizovat, ale: nemyslím, že děti z dětských domů jsou ty nejpotřebnější. Rozhodně ne v oblasti hraček. Dcera mé kamarádky před časem pracovala v dětském domově a když jsem chtěla na takovouto iniciativu přispět, upozornila mne, že děti tam jsou mnohem lépe materiálně zabezpečeny než ty moje vlastní. Myslím, že mnohem lepší by bylo poohlédnout se po iniciativě, která přináší dárky seniorům v domovech důchodců a sociálních zařízeních - jestli se nemýlím tak třeba projekt Ježíškova vnoučata.
    Hezký den všem, Marie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nekritizuju ani náhodou! Ježíškova vnoučata jsou velmi potřebná a kdokoli bude mít ještě další tip, ráda to sem dám. S těmi dětskými domovy je asi tak, že někteří ředitelé seženou dostatek sponzorů a jiní ne. Určitě je dobré si to když tak pogooglit.

      Vymazat
    2. Dobrý večer, Lucie! Pod Váš příspěvek bych se podepsala... V naší větší rodině se třemi dospělými dětmi a vnoučaty, a dalšími členy, budeme rádi, když se během svátků sejdeme, pobavíme a potěšíme menšími dárky, pozornostmi.
      Ve své profesi jsem pracovala a pracuji se seniory i s klienty mentálně znevýhodněnými, i s dětmi v dětském domově. Znám tedy projekt Daruj hračku spoustu let, a trošku z druhé strany...jak se k němu přistupuje, co vše si klienti navymýšlejí, často i pod tlakem ostatních, a jak za chvilku dárky končí. Za mě jednoznačně vede projekt Ježíškova vnoučata, ten mě dojímá každým rokem. Zde převažují zážitkové dárky, setkání s někým, výlet na známé místo, tradiční akce ( pravá vesnická zabijačka apod.) a to je to úžasný!
      Samozřejmě publikuji svůj názor, případnou kritiku snesu.
      Přeji klidné podzimní dny všem, Martina

      Vymazat
    3. Dobrý večer,mám stejný postřeh jako paní .Pracuji téměř 23 let od školy v soc.službách.Konktétně s mentálně postiženými.A jejich přání za ty roky jsou pohlazení,kosmetika,klubíčka a pocit že na ně někdo myslí a formou ,,Stromu splněného přání ,,se jim to vyplní.A v dětském domově jsem byla pouze jednou jako brigádník a ty dárky co si přejí těch mají závěje.Pokud dostanou obuv a není značková letí do koše a podobně je to s mobily apod.Nepoužívají běžné věci ale věci z reklam,se kterými po vánocích kšeftují ve škole a prodají je za cigarety apod.Je to představa lidí jak je vnímá okolí,ale realita je úplnně jinde.Pokud chce někdo udělat opravdu radost at jde ve svém městě do Domovů seniorů a ptá se na konkrétní dárky.....a zjisí,že třeba pán kterého potkávají má minimální důchod a přál by si třeba křížovky.Já mám ráda opravdové věci a pokud můžu udělat radost, dělám ji tímto způsobem.A co opravdu bude jiné jsou tyto vánoce,přeji si aby je každý prožil s tím na kom mu záleží....

      Vymazat
  4. Moje děti ve věku 17,19, 21 svorně považují za smysluplný dar k Vánocům 2020 jedině lahev vaječňáku, rumové kuličky a poukaz k psychologovi (je to změna, loni to tak nebylo:).

    OdpovědětVymazat
  5. V mém okolí jsou taky převážně zaměstnanci, státní zaměstnanci nebo lidi, kterých se covid nedotkl. U nás budou Vánoce jako obykle. Děti dostanou nějaké hračky, knížky a oblečení, které potřebuji. Drahé dárky se u nás nikdy nevedly. Hodně dáváme jedlé dárky, mnohdy takové, které jsou pro spoustu lidí běžné, ale já je beru jako luxus, třeba musli od Mixit. Jinak děláme u nas ve farnosti Jeden dárek navíc se sbirkou pro děti z misii a z charitativních projektů se mi líbí Krabice od bot. Podporuje děti ze sociálně slabých rodin.

    OdpovědětVymazat
  6. a my zase pokud nám to finanční situace dovolí, kupujeme jídlo do zvířecího útulku....a nebo prostě kamkoli na zvířátka......každý máme něco :-)

    OdpovědětVymazat
  7. a my zase pokud nám to finanční situace dovolí, kupujeme jídlo do zvířecího útulku....a nebo prostě kamkoli na zvířátka......každý máme něco :-)

    OdpovědětVymazat
  8. Prave chystame varku hracek pro azylovy dum. Pouzitych, ale i nase deti “dedi”. A kdyz to pujde, tak jeste ;

    www.krabiceodbot.cz

    Ps: naopak po dlouhe dobe darky kupuju. Hlavne v zavrenych obchodech. Lina huba... znate to.

    OdpovědětVymazat
  9. Přeji krásný den Vám všem,
    adventní a vánoční čas se ponese v duchu dávných časů,klidný,rozjímavý a dá-li bůh tak i se svými nejbližšími o tom tyhle svátky jsou,dárky budou určitě taky,tak aby potěšily všechny obdarované a jedno jaké bude množství.,.cukroví napečeme stejně jako každý rok(nějaký druh ubereme,jiný přidáme). Co se přispívání týká už několik let posílám nějaký obnos na úmun,jsou to lidé malující nohy nebo ústy a za to mi posílají krásné pohlednice a holky nás přece nějaký kovid nenaštve je přece rodu mužského a stěma to umíme dobře zvládat...Alča

    OdpovědětVymazat
  10. Sice to není charita, ale přijde mi to jako skvělý nápad: www.darujemeceskevanoce.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že teď jste klepla hřebík na hlavičku. Pojďme si slíbit, že nakoupíme u lokálních výrobců ( jistě je všichni známe z předchozích let kdy se adventní i velikonoční trhy směly konat) a místních malých obchodníků. Vynechejme supermarkety a nákupní galerie. Ony o nás nákup nezchudnou, ale možná umožníme někomu přežít.
      A já bych se opravdu velice nerada dožila světa, v němž by bylo jen jídlo od nejmenovaného politika a vše ostatní z Číny.
      A ještě k dětským domovům a charitě na chudé děti vůbec. Představa rozzářených dětských očí pod vánočním stromečem je opravdu moc hezká. Ale: Prakticky neustále jsme bombardováni prosbami a žádostmi o přispění na to či ono - pro chudé či nemocné děti. Nejsem necitelná, ale někdy mne napadá, kolik je těch chudých děti a jak jsou v době GDPR zmapovány. Jsem přesvědčená, že některé věci by měl mít zcela ve své kompetenci stát. Dětské domovy například. Tam by měl zajistit vše potřebné a případnou nadstavbu mohou zajistit místní podnikatelé. Úplně jiná situace je v domovech seniorů (a dalších zařízení tohoto typu) - tam se totiž od klientů vyžadují poplatky a mnohdy pak těm lidem nezbývá na jakoukoli životní malou radost. Ne všichni mají děti, které by je s láskou a dárky navštěvovaly. Další oblast, kam bych viděla jakýkoli příspěvek smysluplný, jsou hospice. Ty opravdu žijí z darů. Ale pravda, to nevypadá tak půvabně pod vánočním stromečkem. Marie

      Vymazat
    2. Naprosto s vámi souhlasím,Hospic a Domovy důchodců žijí opravdu z darů.....

      Vymazat
    3. Díky za zkušenosti, jsem ráda, že to sem píšete.

      Vymazat
  11. My si dárky dáváme celá rodina, děti i dospělí, nic velkého, ale dáváme. Píšeme si Ježíškovi, takže se většinou strefí. :-) Letos jsme si řekli, že si budeme přát pokud možno česky, od malých firem, nejlépe přímo z jejich vlastních e-shopů. Lněné povlečení (Snový svět, e-len), náušnice (nerezové šperky Intimity), noční košile (Košilela), hrnek a svícen (Ema Mamisu), hruškovice, meruňkovice, kdoulovice (Žufánek), repasované hodinky Prim (ProstěPrim), výtvarné potřeby a skicáky (Výtvarky Soukenická), moje maminka si najde stříbrné náušnice od některého ze svých oblíbených šperkařů na Fleru, vánoční přání od českých tvůrců (my letos budeme posílat přání od Jany Kloučkové Kudrnové - Z lesa), od Mikuláše (toho dětem taky ještě držíme, byť už jen nechá balíček za oknem) si holky přejí müsli od Mixit. A knížky, ty pod stromečkem musí být - letos víc než jindy kupujeme přímo z e-shopů vydavatelství nebo od menších knihkupců (u dětských knížek nedáme dopustit na brněnské knihkupectví Dlouhá punčocha). Myslím, že každý si už dlouho myslíme na nějakou pěknou věc od českého výrobce, letos je nejlepší doba udělat si radost, pokud sami máme z čeho, a malým firmám trochu pomoct v přežití. Snad nevadí, že jsem napsala pár konkrétních tipů... Stoprocentně se nám to ale nepodaří - holky jsou ve věku, kdy jim Ježíšek neudělá radost ručně pleteným svetrem (mně by udělal!), chtějí nosit oblečení, které vidí v řetězcích, tak co nadělám. :-)
    A je hezké darovat něco nebo poslat peníze i těm, kdo to nejvíc potřebují - a nemusíme se dohadovat, kdo to je úplně nej nej nejvíc. Když dá každý ze svého trochu tomu, u koho to sám nejvíc cítí za potřebné (děti v dětských domovech, osamělí senioři, opuštěná zvířata, rodiny samoživitelů a samoživitelek, Dobrý anděl, hospic, děti v Africe...), určitě neudělá špatnou věc.
    Kl.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za skvělé tipy, myslím, že touhle cestou jde letos hodně Ježíšků a to je fajn.

      Vymazat
  12. Dobrý den,chtěla bych reagovat na vaši podporu pomoci dětem v dětských domovech dárkem na vánoce.Připojím se k jednomu příspěvku výše a je pravda,že o dárky oni nouzy nemají,mluvila jsem s jednou vychovatelkou a ona říkala,že takové dárky co dostávají, její děti nikdy nedostaly.Nemyslím to vůbec zle,vím,že těm dětem chybí úplně něco jiného. Ivana

    OdpovědětVymazat