Retro zima za socíku

Dnes poslány poslední knihy a časopisy. Těšte se. Akorát tu čeká Nebezpečná láska na Veroniku, která se mi asi neozvala, nebo mi někam zapadla. Prosím, napište mi.

V Tančícím domě skvělá výstava.
Pokud chcete navštívit domácnost a Vánoce za socíku, běžte tam. V tom, co vypadá jako kulisy, my bydleli. I když já osobně teda ne, protože rodiče si nikdy nepořídili obývací stěnu ani typizovaný umakartový židle a stůl. Dokonce ani oranžovou linku Asta jsme neměli! Což jsem jim celý dětství vyčítala. Připadalo mi, že jsme nemoderní rodina. My měli (teda naši ještě mají) dřevěnej stůl, židle se srdíčkem a lavici, k tomu malovanou truhlu a plechovej krb, kterej jsem po jeho nahrazení krbovými kamny prodala na aukru. Jak se kupující radoval! Nicméně můj muž má na výstavě svůj dětský pokoj včetně rákosového obložení stěny. Vzali jsme na výstavu i babičku a ta si povzdychla, že některý ty retro věci jsou modernější, než ona má doma. 















 




 



 

20 komentářů:

  1. Tak ty krabice s baňkami a elektrický svíčkový řetěz (rok 64) mám po babičce taky a vytahuji každý rok. Řetěz funguje po celou dobu a doufám, že nepřestanou vyrábět ty náhradní svíčky a nenahradí vše ledkami!!! ;) myslím, že je to super retro, jen letos jsem si koupila pár ozdobiček z Poniklé, takže je možná trochu zastíní ;)

    OdpovědětVymazat
  2. NÁHODOU, NĚKTERÝ VĚCI FAKT NEBYLY ŠPATNÝ...A TU LINKU JSME MĚLI TAKY - ČERVENOU...….A TY PANENKY MĚLY KRÁSNÉ OBLIČEJE, NE JAKO TY VYZÁBLOTINY DNES...…. ZE ZASNĚŽENÝCH JIZEREK PŘEJE PRIMA DNY Olina

    OdpovědětVymazat
  3. Úplně mě rozložil ty fotky u stromečku.
    Jarka

    OdpovědětVymazat
  4. Pro mě krásná vzpomínka. Ještě že tatínek byl elektrotechnik - vždy stačil světýlka opravit. Přeji hezké adventní dny.

    OdpovědětVymazat
  5. Paráda ,tak to bývalo i u nás doma .....a čepice vycpaná šátkem aby držela...., papírové řetězy na stromku jéééééééééé to je věcí nač člověk může vzpomínat.....díky za to

    OdpovědětVymazat
  6. Šmárjá, ten televizní program!!! Ten je nejvíc :-))) Jak jsem valila ze školy a rychle fixou zaškrtávala, na co se budu dívat a aby se mi 1 nekryla s 2 :-))). díky za připomenutí. petra

    OdpovědětVymazat
  7. Pamatuju si troje z těch balicích papírů. Kořenky měli naši taky doma. A válenda s rohoží a šílenou dekou jako by vypadla z pokoje mé sestřenky... Ivča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si pamatuju skoro všechny, asi budu starší:)))
      Mamka na to balení nikdy moc nebyla a tak jsme pod stromek dostávaly balíčky v papíru, ve kterých je koupila (ne, dnes nám nedává dárky v igelitových taškách, na štěstí), takže pod stromečkem ležel např. balík s nápisy Textil, ani jste nemuseli hmatat, že je to měkkouš, stačilo umět číst. Vrhala jsem se vždy po balících Albatros, dostat k Vánocům 20 knížek už se mi teď nestává.
      Nejvíc jsem milovala dárky od babičky, která jezdila tlumočit předsedovi JZD do NDR a ty dárky od ní byly pro mě exotika, spoustu z nich teď tvoří součást sbírky kýčů, kterou si založil jeden známý. Třeba dvě velké průsvitnězelinkavé kompotové misky, mezi nimi umělohmotná růže, to vše sloužící jako lampička, úžasné.
      V klučičím pokojíčku mi chybí sbírka angličáků a zarazil mě adventní věnec na stole. Měl jste ho někdo doma už tehdy? Adventní kalendář a věnec mi byly tenkrát nějak utajeny.
      Dokonce si na ně nepamatuju ani z žádných fotek z katologů Otto a spol., který když si mamka celý ohmataný od někoho půjčila, seděli jsme nad tím celá rodina snad týden a nechápali, že nějakých 200 km od nás si tohle může někdo normálně koupit. My byli s bráchou v sedmým nebi už jen při prohlížení těch hraček tam...
      Mirka

      Vymazat
  8. kdyby sem šly vložit fotky, tak vám sem dám v čem teď bydlíme :D
    stavíme dům, tak provizorně bydlíme v ZAŘÍZENÉM panelovém bytě po babičce a naše věci (a nábytek a všechno) už dva roky leží složené v garáži.
    na vyválečkovaných stěnách nám visí háčkované obrazy!

    OdpovědětVymazat
  9. Vejcovozy:-))
    Tak jsem říkávala autům s vajíčkovou nadílkou na zadním skle při nedělních cestách do Prahy - jsem ročník 77.
    Z autobusu jsme soutěžili, kdo jich napočítá nejvíc.
    Magda

    OdpovědětVymazat
  10. Teda, necítim se moc stará, socializmus jsem naštěstí moc nezažila, ale pamatuji si všechny ty věci, co máte na fotkách. A Astu má mamka doteď, měnit ji bude příští rok. A časopisy na ručné práce máme ještě ze 70 let minulého století. To samé lustry, nábytek, knihy, nějaké textílie. Brácha to s radostí vyhazuje, jsem mu říkala, ať to hodí na web, že na tom ještě vydělá. Ale nevěří mi, že by někdo mohl tohle ještě chtít.

    OdpovědětVymazat
  11. Babička posílala na Vánoce přes 60 vánočních pohledů. Ty co dostávala ona, pak měla zastrkané v kredenci za sklem. Zelenozlatý servis měla zase tchýně a opravdu ho používala jen na o Štědrém dnu....já do dnes používám mixér Eta, co jsme dostali jako svatební dar a to už je 29 let. A uhelný prázdniny v 78...hned je mi o 40 let míň :o)) Martina

    OdpovědětVymazat
  12. Astu červenou má moje kamarádka Jitka a dosud jim slouží skvěle i po těch 35 letech. Pobavily mne formičky na cukroví, ruční šlehač, i andělské zvonění na stole, to vše jsme také doma měli! Musela to být super výstava. Díky za vrácení času. Marcela

    OdpovědětVymazat
  13. Marcela Nordic Passion12 prosince, 2018 13:11

    Jeee, to je krasa, to je moje detstvi! Diky za zprostredkovani, protoze se tam asi nedosatnu, i kdyz bych moc rada. Astu maji rodice dodnes:-), stejne jako velikou socialistickou stenu v obyvaku. M.

    OdpovědětVymazat
  14. Vzpomínky,vzpomínky vraťte se zas na krásný uprchlý dětský ten čas,jak krásně žily jsme nevinným hrám vzpomínky,vzpomínky vraťte se k nám... .Jsem ráda,že jsem část dětství a mládí prožila v tom čase.

    OdpovědětVymazat
  15. Ůplně jsem zapomněla na lepení papírových řetězů. Mám pocit, že vidím pravěk a přitom je to moje dětství.

    OdpovědětVymazat
  16. Formicky na cukrovi mamka pouziva dodnes. A rohoze kolem postele - jednu dobu mamka pracovala z domu a tyto rohoze a vlozky do bot tkala na takovym velkym stavu. Nektere ozdoby z fotek pouziva dodnes.Krasne Vanoce cele Vasi rodine , Lucie. Zdravi Lenka

    OdpovědětVymazat
  17. Přesně tuhle kuchyni má moje tchyně a nechce se jí vzdát ani za nic, k tomu má všechny plastové pomůcky do kychyně v oranžové barvě. A já zrovna oranžovou násnáším. Kuchyně existovala ještě v zelené variantě, ta mi přijde snesitelnější.

    OdpovědětVymazat