Zdánlivě nevinná otázka, na kterou mnozí z nás, kteří mají tu čest být rodiči, mají odpověď jednoznačnou: Budou, proč by nebyly? V některých rodinách je tomu bohužel jinak. Pojďte s námi odkrýt smutný příběh, který ale může mít dobrý konec.
Pomáhejte s námi
Pomáhejte s námi

Něco málo ze statistik

Věděli jste, že z 90 % jsou samoživitelky ženy? Polovina z nich vychovává své děti bez finanční pomoci ze strany druhého rodiče. Výživné je průměrně stanovováno na 2 000 Kč. Může být ale i daleko hůře. Některé maminky dostávají příspěvky ve výši třeba jen 500 Kč. 
Díky tomu, že až třetina samoživitelek nedosáhne na měsíční příjmy vyšší než je 10 000 Kč, jsou tyto rodiny postaveny na hranici chudoby.

Klub svobodných matek pomáhá

Nezisková organizace Klub svobodných matek maminky samoživitelky sdružuje a pomáhá jim na jejich nelehké cestě. Ať už finančními příspěvky, tak i podporou při jednání se soudy, úřady i školami.
“V nastávajícím období Vánoc není největším problémem maminek v nouzi to, že nebudou mít pod stromečkem plnou kupu dárků pro své děti,” říká Dana Pavlousková, ředitelka neziskové organizace Klub svobodných matek. “Jejich starostí jsou elementární věci. Takže třeba to, že nemají prostředky na štědrovečerní večeři. A že svým dětem neudělají ten nejlepší bramborový salát podle rodinného receptu.”
Na Bonami teď můžete pořídit i celou štědrovečerní večeři pro maminky v nouzi
Na Bonami teď můžete pořídit i celou štědrovečerní večeři pro maminky v nouzi

Zkusíme to změnit

Bonami se ve spolupráci s Klubem svobodných matek rozhodlo samoživitelkám pomoci. 4. 12. jsme spustili kampaň #dikymamizavanoce, ve které můžete podpořit maminky i rozšířit povědomí o situaci samoživitelek.
Mechanika kampaně je jednoduchá. Na bonami.cz/dikymamizavanoce vyberete produkt s cenou v takové výši, jako je výše příspěvku, který chcete darovat. A jelikož pomáháme vybírat finanční dar právě na podporu Vánoc v neúplných rodinách, šli jsme na to pěkně od základu. Pomůžeme maminkám uskutečnit tu nejlepší štědrovečerní večeři! Společně si s dětmi obalit kapra a připravit ten nejlepší bramborový salát. Čím jim přispějete vy? Nakoupíte roztomilé suroviny na přípravu salátu? Nebo zařídíte supervečeři pro celou rodinu?

Výzva #dikymamizavanoce

Problémy se nejlépe vyřeší ve chvíli, kdy se o nich ví. A proto jsme se rozhodli uveřejnit výzvu, která pomůže povědomí o problematice svobodných maminek rozšířit. Zapojte se také!
Stačí na svém instagramovém profilu nebo Facebooku uveřejnit fotku z Vánoc z vašeho dětství. V popisku fotky poděkujte své mamince za to, jaké Vánoce pro vás vždy připravila. Protože co si budeme povídat, to ony jsou ty, které po nocích nespí a balí dárky. Na Štědrý den vstávají, aby bylo vše včas nachystané a tak nějak se starají o celkovou pohodu domova.
Tuto fotku označte #dikymamizavanoce a zmiňte v příspěvku probíhající kampaň na Bonami, která podporuje maminky, které podobně kouzelné Vánoce pro své děti přichystat nemůžou

A co bude po skončení kampaně?

Veškerý výtěžek z kampaně putuje na konto neziskové organizace Klub svobodných matek. Na štědrovečerní večeře a celkovou finanční podporu v období Vánoc můžete přispívat až do 17. prosince. Kampaň ovšem končí až 21. prosince. Obnos, který na Bonami vybereme v období od 18. do 21. prosince, bude předán maminkám v nouzi k zaplacení obědů ve školách, školních příspěvků a školkovného.
Před Vánoci jsou dobré skutky potřeba. Pomůžete s námi?