Voda nad zlato

Hrdinka v našem trávníku

Musím říct, že díky letošnímu létu se naprosto změnil můj postoj k vodě. Daleko víc si jí vážím a šetřím s ní. Když něco vylévám, zvažuju, jestli by se tím nedalo zalít venku. Většinou ano. Večer zalévám, ale jen lokálně. To, co nejvíc schne, nebo mi je rostliny líto. Říkám tomu emoční zalévání a dost mě to trápí. Nejradši bych ho dopřála všem. Vítězí azalka, kterou mi sem zasadil kdysi tchán, je to vzpomínka na něj a ta uschnout prostě nesmí! I když se jí moc dobře nedaří.
Bojím se, aby jednou voda nevyschla. Jakože úplně.
Když si vezmu, že pitnou vodou i splachujeme, je mi z toho dost úzko.
Naše děti budou muset vymyslet odpovídající (úspornější) systém.

21 komentářů:

  1. dobrý den,
    taky na to teď dost často myslím( včetně splachování:)) naštěstí u nás to sucho není tak hrozné, ale i tak přemýšlím, jak moc nezodpovědně se chovám k vodě a trápí mě to
    kamila

    OdpovědětVymazat
  2. Voda a bezplastové obaly, to je téma i u nás doma

    OdpovědětVymazat
  3. Naprosto s Vámi souhlasím.
    Mějte se hezky,
    Katka

    OdpovědětVymazat
  4. Lucie nebojte, stát to zařídí (jako všechno). Má vzniknout komise pro sucho. Jen další zbytečně vyhozené peníze!!!!
    Náš trávník vypadá nějak podobně. Používat závlahu se mi nějak příčí. Však se zase vzpamatuje.

    OdpovědětVymazat
  5. splachovani pitnou je fakt des. pri rekonstrukci domu jsme zakopali 5000 l nadrz na destovku a tou se splachuje - je tam filtr. pumpa a oddeleny okruh od pitne vody. dalo by se v ni i prat, ale jsou nutne hodne jemne filtry.

    OdpovědětVymazat
  6. Máte pravdu, u nás na východě je sucho ukrutně. Stromy jsou už rezavé, trávníky hnědé. Léta jsme si užili letos na maximum a teď už jen ať trošku zaprší, ale né moc najednou.
    Mějte se krásně!
    Tereza

    OdpovědětVymazat
  7. No chce to návrat k původní krajině - rybníčky, kanály a příkopy, na jaře zaplavit vodou, ať se tu udrží v krajině co nejdéle.
    A ještě bych vsem doporučila, až budou chtít stavět - nestavte na zelené louce, najděte si starší dům a opravte. Je to těžší cesta, ale k životnímu prostředí ohleduplnější.

    OdpovědětVymazat
  8. Kamarádka si dává při umývání zeleniny (nebo věcí, které myje bez saponátu) do dřezu mísu a tou vodou pak chodí zalévat strom před jejich panelákem.

    OdpovědětVymazat
  9. Taky mě to trápí, hlavně to splachování pitnou vodou a to, že ve městě umírají stromy a Magistrát vyhazuje 800 tisíc korun denně (!) za cisternu, která zalévá pitnou vodou asfalt a ještě vypouští spaliny do vzduchu, místo aby to nalili těm stromům... achjo
    Trávník to zvládne, chte to ho jen nesekat a stromům dát aspoňjednou za 14 dní pořádnou dávku vody, nechat třeba přes noc téct mírně hadici tak cca dva metry od kmene, kde končí koruna, tam mají stromy nejvíce kořenů. U azalky bych Vám poradila koupit rašelinu a nasypat jí kolem, azalky mají rády kyselou půdu a občas jim to pomůže. Tak snad bude deštivej podzim a stromy to zachrání.

    OdpovědětVymazat
  10. stavime domecek.. taky budeme splachovat destovkou.. sice nevim jakou, ale i tak mjsem za toto rozhodnuti ucinene pred lety moc rada - velke diky memu muzi.

    OdpovědětVymazat
  11. Systému na splachování WC, zalévání zahrad jsou na trhu spousty. Ovšem jsou to pro stavebníky další náklady navíc a tak se moc nevyužívají. Lidi si raději koupí dražší kachlíčky do koupelny , nesmyslně drahé vybavení( aby se vytáhli před sousedy), ale na tom důležitém spoří..

    OdpovědětVymazat
  12. Lucie, naprostý souhlas!
    Zalévám taktéž jen výběrově a šetřím vodou, jak jen je možné, nezalevám chudinky jednoletky, ani mečíky atd. atd.
    Splachování pitnou vodou je fakt děs, v RD to jde vymyslet, obávám se ale, že řešení pro obytné domy je hodně, hodně vzdálené.

    OdpovědětVymazat
  13. O ochrane krajiny, remizcich a rybniccich kazdy jenom zasvecene keca.Co pamatuji uz 40 let a stale se nic nedeje! Ani ted nikdo nebubnuje na poplach. V Babisovych novinach stale frci reklamy na bazeny...Eva Souckova

    OdpovědětVymazat
  14. Včera jsme přistávali na letišti v praze, ten pohled shora na hnědošedou pustinu je opravdu smutnej. A ty modrý očka bazénu u každého domu jsou jak pěst na oko.

    OdpovědětVymazat
  15. Je to katastrofa,stromy,keře,všechno zvadlé,co nezničí sucho,dokončí kůrovec,v našem kraji mizí lesy před očima,tohle je taky důsledek sucha.Mrazí mě,když si představím,co nás a hlavně naše děti a vnoučata čeká. Myslím,že by vládní představitelé měli konečně přestat jen kecat a začít to opravdu řešit.Nemůžou do nekonečna dělat, že se nic neděje.Přiznám se, že už mám toho tepla a slunečných dnů plné zuby a moc si přeju,jako všichni,ať konečně zaprší.
    I.N.

    OdpovědětVymazat
  16. Od té doby, co mám syna, mě sucha stresujou ještě víc než dřív. Říkám si, co jsme to těm dětem tady připravili...

    Možná už je máte, ale doporučuju watersavers - úsporná šetřítka vody - dávají se do vodovodní baterie, do sprchy a splachovadla na wc...a vážně reálně snižujou spotřebu vody. Jen to delší dobu trvá, než si napustíte hrnec s vodou :)

    Místo splachování pitnou vodou jde při stavbě domu zabudovat systém na splachování šedou vodou (voda po koupání), ale sehnat byt s takovým systémem na malém městě je v podstatě nemožné. Tak třeba naše děti zařídí, aby to byl jednou standard.. Jinak moje babička i maminka vždycky splachovaly vodou po vytírání a po koupání. Strašně mě to jako malou štvalo, ale asi už je čas se inspirovat..

    OdpovědětVymazat
  17. Dobry den Lucie, dnes jsme se byli ochladit v zameckem sklepeni v Litomysli.Je tam voskove srdce pro Vaclava Havla, zaujal nasbprojekt sbirani zrcatek. Vznikne krystal, v nemz se bude odkaz V.H. a slusnych lidi nasobit. Je to trochu odklon od tematu ale myslim si, ze vas ten napad zaujme :)!

    OdpovědětVymazat
  18. Bydlím na jihu Čech, u nás situace stejná jako u vás. Taky mě to plýtvání a nedostatek vody trápí. Stejný problém a stejná bezvýchodnost je hospodaření s půdou pod taktovkou našeho agrobarona. Mám pole za zahradou, a tak v přímém přenosu sleduju, kolik prášků, postřiků a těžké techniky se během týdne na jednom poli vystřídá. Pominu to, že traktor zoral u kus lesa, takže kořeny borovic výhrůžně trčí to výšky, ale zoral i kus cesty. Ta je pro ně ostatně k ničemu. Všechna ta těžká technika sjíždí do vsi přímo z pole, takže vytvoří pro případný déšť (pokud je, tak prudký a přívalový) přímé koryto a všechna ornice i s kamením z cesty se spláchne do vesnice. Že chybí ornice? Nevadí - popráškujeme!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak i u nás. Hned za domem máme lány polí místního družstva. Postřiky několikrát ročně. Už pár let se na podzim vůbec neorá. Po sklizni se půda něčím postříká, pak se těžkým traktorem provede podmítka, což nemá s oráním nic společného. Neskutečně se u toho práší. Když pořádně zaprší, hlína všude, jen ne na poli. Jsou ještě dnes někde vidět klasická zoraná pole? Myslím že ne. Kde zmizel selský rozum? Přitom stačí vyjet pár kilometrů za hranice Rakouska. Sedláci se vztahem k půdě a vládou, která skutečně podporuje ty malé a ekologicky hospodařící.
      Mísí se ve mě vztek a beznaděj.

      Vymazat
  19. Myslím, že to nemůžeme jen přesouvat na naše děti- musíme začít bojovat i jinak- cestou ekologického aktivismu, minimalizací odpadů,aktivitou ve své komunitě, otravovávním poslanců a senátorů..kdo jiný, než my ženy, co už máme odrostlé děti, teĎ je na to vhodná doba. Můžeme třeba i finančně podporovat eko sdružení a aktivisty, kteří už léta o tomto mluví, ale dostali nálepku ekoteroristů a pomatenců! Ted'se začíná ukazovat, kdo je pomatenec. TAkže do boje- já třeba podporuju hnutí "limity jsme my"- moc jim fandím! Pozdravy všem aktivním a nelhostejným, Sylvie

    OdpovědětVymazat
  20. Nejsem zemědělec, tak nerozumím tomu, jak špatně nebo správně se pečuje o krajinu. My na podzim naše pole vždy oráme. Pěkně ručně se musí pluh tlačit do hlíny... Doma šetříme. Dvě minuty tekoucí vody vody ve sprše musí stačit. Nádobí myjeme jednou denně na ekoprogram. Když bude nejhůř, tak budeme odpadní vodu z pračky chytat do dětské vaničky a následně s ní splachovat. Vodu na pití si pouštím do hliníkové litrové láhve, hrdlo hned k ústí kohoutku. Žádné odpouštění vody. Prostě maličkosti, člověk musí přemýšlet. Na chalupě máme 4x1000 litrové nádrže na dešťovku, v zimě koupíme další tři, pod každým okapem bude jedna. Synovi na cákání v parnu taky stačilo 10 litrů vody v lavóru a zbytkem jsme ještě zalili. Nejvíc mě děsí, že jsem zase těhotná, jestli nejsem nezodpovědná, že mám v tomto 2 děti... Eliška

    OdpovědětVymazat