Kniha


Moje pylová, prachová a plísňová alergie mě budí brzy, příšerně kýchám a budím celou domácnost. Takže radši honem vstanu a vezmu si prášek.
Dnes v pět.
Už se mi nechtělo spát, tak jsem si šla sednout na terasu (prášek zabere rychle).
Ke snídani jsem si otevřela novou Vieweghovu knihu a měla jsem ohromnou radost.
Viewegh je zpět!
Četla jsem sice jen jeho jeho první knihy, pak už mi to přišlo pořád stejný. Pak až dvě knížky, který napsal po svý nemoci, a ty moc dobrý nebyly. Litovala jsem ho.
Teď je znovu ve své staré formě a musím přiznat, že jsem se několikrát smála tak nahlas, že jsem určitě vzbudila i sousedy. 
Mám z toho radost, moc mu ten návrat přeju. Prý i prodej jeho knížky je hodně dobrý. Zase píše o sobě, o zradě manželky a hlavně nakladatele, vím, že něco takovýho proběhlo, ale netuším, jestli je to přesně tak, jak píše v knize, nebo fabuluje.
Ale to je úplně jedno.
Mám přečtenou půlku a fakt jsem zvědavá, jak to dopadne.
To se mi dlouho u český prózy nestalo. Naposledy asi u Anny Bolavý. Když mě něco nezaujme, tak vám to sem raději nepíšu, abych vás neodradila (a že takových knih je!).
Ale Viewegh - na pláž ideální (pokud teda neležíte na dece tak, že zatahujete břicho. S touhle knížkou vám to nepůjde.)


10 komentářů:

  1. tak to mě začalo zajímat, už jsem ho tak trochu "odepsala" (jako autora). A klidně pište i o knížkách, které nezaujmou - ať taky neztrácíme čas ;-)

    OdpovědětVymazat
  2. Je skvělá, koupila jsem si jí před měsícem, přečtená za dva dny. Na Vieweghovi se mi líbí, že nic nepředstírá a na nic si nehraje. A díky jeho poslední knížce se můj muž dostal nepřímo do literatury, když píše, že ho nakladatel nutí najít si práci a když si představuje, že nemůže svou pohodlnou židli Kinnarps vyměnit za tvrdou kancelářskou, tak tu židli mu ve skutečnosti na Sázavu vezl můj muž. Ha, ha, ha, konečně je věčný a černý na bílým. Jeho každou další knihu si už principu určitě koupím, i když jsem právě ta identifikovaná věková skupina ženského pohlaví, kterou nějaká vulgarita jen tak nepřekvapí, ale některá jí opravdu občas zaskočí. Marie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak! To musí bejt nějaká vážně dobrá židle!

      Vymazat
  3. Zkoušela jste Houbařku od Hanišový? Srovnávají jí často s Do tmy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zkoušela, nebaví mě ten styl psaní a pořád mám pocit, že je to opsané od Bolavé. Ale nechci autorce křivdit!

      Vymazat
  4. Za poslední dobu jsem nedočtených odložila několik, i docela známé a propagované knihy, ale nechce se mi ztrácet čas. Bavila mě teď Dědina.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na Dědinu jsem koukala dnes, taky se mi pozdávala. Díky.

      Vymazat
  5. taky jsem chtěla doporučit hanišovou, nebo mornštejnovou, davouze... viewegha mi koupil přitel loni, on když bloumá a neví vždy koupí strašnou pitomost. no a to nepřečetl nikdo široko daleko, tu jeho lonskou knizku...

    OdpovědětVymazat
  6. Vendula Pačesová - Zastřihávání křídel
    Nenápadná, nepropagovaná, ale skvěla.

    OdpovědětVymazat