Výstava

Někdy mi připadá, že vinou Steliny puberty se ze mě stává jinej člověk. Horší. Chová se hrozně. Já se chovám hrozně. Hádáme se, někdy i hodně křičíme. Pak zase láska třeba. Vyčerpávající.
Když si připadám vyšťavená, je nejlepší jít na nějakej těžkej film nebo výstavu, a zaměstnat hlavu jinak. Včera jsem si vybrala výstavu ve http://villapelle.cz/ (s tím slavným fotbalistou to nemá nic společnýho). Minule tam měli výstavu Daisy Mrázkové, tu jsem bohužel nestihla.
 
Teď tu vystavuje Vendula Chalánková, o níž jsem si přečetla jen to, že to je zakřiknutá performerka. Když jsme vešli do místnosti plné dětských kreseb (tak mi to připadalo), pomyslela jsem si, že tohle mě neuzdraví. Jenže pak jsem si začala číst ty tragikomiksy a došlo mi, jaká je v tom síla. A ta jednoduchost provedení! V prvním patře se promítá dokument o autorce a ten mě naprosto dostal. Pojmenovává věci, nad kterými se zamýšlí, tvorba reflektuje její vlastní život. Některé její úvahy mě přivedly k vlastní úvaze. Hrozně málo přemýšlím! Málo se zamýšlím nad důležitejma věcma a řeším hlavně ten chod života, domácnosti, vztahů ... a to nemá s opravdovým přemejšlením nic společnýho. Akorát to z člověka vycucává energii.
 
Výstava je fajn i pro děti, v druhém patře se promítají pohádky, které VCH nakreslila, vystříhala či vyšila. Knihu Vyšívané pohádky jsem koupila pro Tobíse.
 



















 

7 komentářů:

  1. Moje Terezka je ve druhé třídě a četla jako domácí četbu její knížku o Červené Karkulce. Ve čtenářském deníku měla nakreslit podobiznu autora, jak si myslí, že vypadá a pak jak vypadá ve skutečnosti. Když jsem jí podobiznu vytiskla z internetu, dcera byla tak uchvácena, že svou jednu oblíbenou hračku pojmenovala Vendulka Chalánková. Myslím, že výstavu by si moc užila! A já taky.

    OdpovědětVymazat
  2. A já jako matka 13 A PŮL leté dcery (a dalších 3 dětí :)) děkuji za první upřímný odstavec :) Držte se. Jana

    OdpovědětVymazat
  3. Přitom Vy mi, Lucie, připadáte, jako matka, kterou Stele musí většina vrstevníků závidět. To mi teda řeknětě. Respektive neříkejte, samozřejmě, ctím soukromí! Jen si říkám, co je vastně potřeba, aby člověk během puberty nepadl do škatulky "rodič, který je mimo".

    Zdravím, Vilu Pellé máme rádi.

    Veronika

    OdpovědětVymazat
  4. Fuj puberta... to mne snad čeká už jen ta psí! Ale pamatuji si tu kluků velice dobře, jeden byl v pohodě, ale mladší nám dával docela zabrat. I on na to nedávno vzpomínal, nad svou dcerkou Adélkou- prý jestli jim bude dělat to, co on nám, že ho trefí! A to už má ty holčičky dvě... Moc zdravím k Vám domů a neboj, přejde to a jednou na to budete spolu se Stelou vzpomínat s úsměvem!

    OdpovědětVymazat
  5. Vendulu Chalánkovou žeru. Měla prezentaci u nás v Ostrave na Pecha Kucha Night před čtyřmi lety a byli jsme úplně mrtví smíchy.

    OdpovědětVymazat
  6. Četla jsem o výstavě v Respektu, ale nevím, jestli stihnu. Díky za přiblížení.

    OdpovědětVymazat
  7. Dobre rano,Stelinu pubertu prezijete...Mate i manzela o ktereho se muzete oprit.Take jsem to prezila,bylo to tezke.Dnes je z ni supr kamaradka na vinko,vystavu,kaficko...Mejte se sedmikrasne. JP

    OdpovědětVymazat