Takové to domácí filosofování



Primitive Feather Tree ornaments  by arbutus hunter, via Flickr

/zdroj pinterest/
 
Včera jsem si prohlížela fotky ze sbírky strašně starých vánočních ozdob, které si koupila jedna sběratelka (tohle není ta sbírka, ale typ ozdob ano). Paní kvůli tomu zrušila stavební spoření.
V tu chvíli jsem pocítila cosi, co jsem nezažila spoustu let. Svíral se mi krk, nemohla jsem dýchat, po zádech mi lezl mráz ... ne, nebyl to infarkt, ale závist.
Samotnou mě to tak překvapilo, že jsem se s tím musela svěřit svému muži. Ten na mě zůstal užasle koukat, jako kdybych mu sdělila, že mě začalo bavit vaření.
 
Já: Víš, po takový sbírce taky toužím, ale i kdybych na ni měla někdy peníze, tak vůbec netuším, jak se k ní dostat. V aukci jsem ani jednu z těch ozdob neviděla nikdy. A ta nemožnost takovou sbírku někdy mít, držet ji v ruce a radovat se z ní, to mi asi způsobilo bolest.
I: Tenhle pocit vůbec neznám.
Já: Tys nikdy nezáviděl?
Dlouhá dramatická pomlka, jako ve filmu
I: Naposled asi na základce. Když tu nic nebylo - kola, lyže, desky zahraničních kapel ... a my neměli příbuzný v cizině, ani známý, který by nám to mohli sehnat.
Já: My měli. Proto mě tenhle pocit asi doběhnul až teď.

Takhle my si doma filosofujeme.
Je s námi opravdu velká zábava!


 


13 komentářů:

  1. Dobrý den,paní Lucie.
    Směji se tu doslova a do písmene nahlas při čtení vašeho příspěvku.
    No prostě jste mi pobavila, nádherné.
    A jinak, moc bych Vám tu sbírku přála mít.
    S pozdravem Miluše.

    OdpovědětVymazat
  2. A závidíte v dobrém? 😂 ptám se, protože to hodně čtu v komentech.
    Jo a já vám závidím ty 😬 zubyska

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nevím, jak závidím. Paní to moc přeju a zároveň mám hrozný pocit bezmoci ...

      Vymazat
  3. A ještě... vánoční ozdoby se občas nabízí na facebooku v uzavřené skupině "našlo se na půdě" Tyhle jsem ale neviděla

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za tip, kouknu tam, ale tohle je opravdová a draze zaplacená rarita.

      Vymazat
  4. Ty ozdoby mi vyrazily dech. A taky to, že jsem na tom podobně, včetně toho zahraničního příbuzenstva. proto nemám pocit, že bych měla závidět někomu hmotné statky. Spíš mě v takových chvílích, jako to přepadlo Vás, přepadne taková palčivá chtivost - třeba někde v galerii, když vím, že toho Šímu prostě mít nebudu! Napadají mě pak věci vskutku neuvěřitelné, kupř. že kdybych mohla, pak morálka stranou a asi bych to ukradla, či co. Člověk kolikrát překvapí sám sebe. Myslí, že závist v sobě obsahuje trovhu i to, že to tomu druhému nepřejeme, ale já myslím, že to se Vás netýká. Je to jenom chtivost! Přeju Vám moc, abyste se jednou dočkala takové vytoužené sbírky. Co Vy víte, co může být...
    A když už jsem v tom psaní - Vaše zařizování bytu je pro mě velkou inspirací a hlavně mně pomáhá, že když se manželovi zdají moje nápady už moc ujeté, ukazuju mu ty Vaše a říkám - vidiš, dyť to je normální! A táhnu židli ze smeťáku přes půl republiky.
    Svobodě zdar!
    Liba

    OdpovědětVymazat
  5. ..tak přemýšlím, jestli jsem někdy po něčem toužila, po nějaké věci.chtít jí mít a vnímat, že já to nemám a někdo jo. a nevypátrala jsme žádnou věc, mě věci moc nezajímají, jsem na zážitky, radši vydám za cestování..ale..cítím někdy stesk, když vidím láskyplnou funkční partnerskou dvojici.spíš takový smutek, že to je na osudu a že s tím nemůžu hned ted sama pohnout, není to v mé moci.je to vzácnost jako ty ozdoby.ale existuje to a to je důležitý.ta možnost že to objevíme je:)

    OdpovědětVymazat
  6. Tajne dufam, ze Vam raz vyjde kniha. Presne o takychto situaciach zo zivota. Mozno toto sa da zase zavidiet Vam, ako lahko pracujete so slovami.
    Myslim si, ze tie ozdoby si Vas jedneho dna same najdu.

    OdpovědětVymazat
  7. Lucie,vy mě vždy pobavíte,proto jsou vaše scénáře tak vtipné.U ranního kafíčka má důchdkyně hned hezčí den.Díky za to.Alibabka

    OdpovědětVymazat
  8. Dobrý den Lucie, moc ráda čtu Vaše příspěvky a v dobrém Vám závidím Vašeho manžela, jste skvělí oba :-). Eva

    OdpovědětVymazat
  9. Ale to je taková hezká závist! Přející. Takže se to snad ani za závist nedá považovat. A zrovna Vám bych, Lucie, moc přála, abyste svoji vysněnou sbírku měla. || Občas se závistí bojuju. Divné přiznání. Ale sama v sobě, vnitřně. Nikdy bych nevypustila z úst nějaké uštěpačné poznámky někde vedle. Když mě občas píchne nějaký trn závisti, tak se hned zastydím a snažím se přebrat si, proč tomu tak je. A obvykle hned záhy seznám, že je to zbytečné, a dokážu se s tím člověkem radovat. Asi to zní prapodivně. A myslím, že by nikdo z okolí ke mně nikdy nepřidal přívlastek "závistivá", protože bych nikdy nic takového ani na moment neprojevila veřejně. Většinou jde o nějakou blbost :) Hezký den, Terka PS: Vám zcela nepokrytě závidím tu nejfajnovější kuchyň v pražském bytě. Ale v dobrém, samozřejmě. Hned mě to inspirovalo a motivovalo ve shánění mozaiky, kterou plánuju vytvořit za sporák :)

    OdpovědětVymazat
  10. To jste mě pobavila! Jak se znám, já kdybych ty peníze měla a MOHLA to koupit, tak to nekoupím, protože bych si řekla, že za ty peníze by se moje holky poměly. A pak by mě to třeba do konce života žralo, že jsem nenakoupila :))

    OdpovědětVymazat