Co s tou levandulí

Levanduli pěstuju už hodně let. No pěstuju - prostě nám roste na zahradě. Nikdy jsem ji nijak nezužitkovala. Až letos jsem dostala chuť ji usušit a pak ji umístit. Asi do skříně s ložním prádlem. Připadám si jak v romantickém filmu, když to píšu.
Ale protože s tím nemám vůbec žádnou zkušenost, ptám se: je už čas na sběr levandule? A co s ní potom? Za všechny rady budu vděčná!

14 komentářů:

  1. Já jsem pletla levandulové paličky http://living.iprima.cz/bydleni/zkuste-si-uplest-vonave-palicky-z-levandule-poradime-jak-na-to Vypadají krásně a k prádlu jsou ideální. Trochu vyšší level jsou háčkované panenky, kterým levandule tvoří sukýnku. Třeba tady: http://vseocosezajimam-martula.blogspot.cz/2014/06/levandulova-pannenka.html
    Olga

    OdpovědětVymazat
  2. Ano, je nejvyšší čas. Suší se ve svazcích zavěšené květy dolů. Nejlépe je svazek svázat gumičkou, aby sesychající stonky nevypadávaly. Paličky, které zmiňuje Olga, jsou také fajn, je to jednoduché a po uschnutí z nich kvítky nevypadávají. Voní několik let. Protože se pletou z čerstvé levandule, je dobré květy sklidit brzy ráno, aby byly stonky co nejpružnější. Velmi pěkné jsou proplétané světlounce fialovou stužkou. Stužka může být i plastová, dobře se s ní pracuje.

    OdpovědětVymazat
  3. Paličky jsou pro pokročilé. Já chytnu trs a ustřihnu. Suším v košíku na čisté utěrce. Na podzim nasušené poklady třídím a zpracuji. Sušenou levanduli v umyvadle odrhnu ( ta vůně!) a nasypu do plátěných pytlíčků - ty se dají koupit na trzích, nebo v obchodech s ložním prádlem, nebo mi je spíchne šikovná kamarádka. A to se stydím napsat, ale občas mi je ušije i manžel :)Zdravím Eva

    OdpovědětVymazat
  4. Protože nejsem kdovíjak šikovná, tak levanduli jenom usuším (svazečky s květy dolů), květy odrolím a naplním jimi maličké v ruce ušité polšářky ze zbytků plátna. Ty pak vkládám mezi prádlo a taky věším do šatny.

    OdpovědětVymazat
  5. Nebo jen svaž do kytek, stříhej jen nad dřevěnou-dřevitou část keře, aby Ti znova obrostla. Možná vykvete ještě jednou. Drobounké kvítky můžeš pak usušené odrolit do plátěných pytlíčků, ty koupíš na netu. Usušit se dají i ty zelené lístky ze stonku, i ty voní. Sušit ne na sluníčku, ale někde zavěsit ,kde je proud vzduchu květy dolů. Výroba paliček je na you tubku, třeba by to bavilo Stelu...Kvítky usušené můžeš naložit i do lahve s olejem, nechat tři týdny na sluníčku lahev třeba na okně, přidávat do koupele... je uklidnující. Těším se na příspěvek .... Marcela

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj Luci, ususit, pak vydrolit a pro deti na jarmarky jsem usila male pytlicky zavazane masli. Nekde mám í fotku, kdybys chtěla.

    OdpovědětVymazat
  7. Levanduľový olej
    https://www.viemviac.sk/ako-si-vyrobit-domaci-levandulovy-olej/
    My ho nechávame vonku, aj na slnku. Nie na tmavom mieste. Sú rôzne recepty.
    Milan

    OdpovědětVymazat
  8. Dobrý den Lucie, správně by se levandule měla sklízet ještě než se rozvijí okvětní plátky, ale to je fuk. Stačí usušit viz RenataE, ostříhat květy do plátěného pytlíku, zavázat, zavěsit . . a je to :-)
    Moc ráda Vás čtu. Krásné léto! Jana R. z Písku

    OdpovědětVymazat
  9. Dobrý den Lucie, já dělám levandulový sirup, levandule, citrony, kyselina citronová a cukr, 48h, nádherná barva, super dárek pro kamarádky. Zvládne každý...:-))
    Přeji hezký den Lenka.

    OdpovědětVymazat
  10. Levandulové sušenky nebo kafe. Občas, aby se to neomrzelo. Nedávno jsem měla levandulové makronky - ty byly!
    Pěkný den, Milena

    OdpovědětVymazat
  11. Dobrý den Lucie,
    já dělám čerstvou limonádu - všichni ji milujeme. Asi 2 lžíce levandule + 0,25l vody + 150-200g cukru svařit pár minutek. Nechat vychladnout, přes sítko přelít do skleněného džbánu, zalít 1 litrem studené vody, přidat citronovou šťávu (klidně z celého), ozdobit kolečky citronu, kvítky levandule, nakonec přidat led. Je to hned hotové a ve skleněném džbánku i krásně vypadá... Poměr kvítků, cukru a citronu si vychytáte, záleží na chuti. Přeji krásné voňavé léto! Věra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věro,
      tuto zprávu jsem si přečetla včera ve 23.15. Vyrazila jsem hned s baterkou na zahradu, nastříhala levanduli, doma z ní oklepla dva zelené pětiúhelníkové brouky a jednu střihavku, opláchla, svařila a dnes jsme už pili limonádu.
      Dobrá byla!

      Vymazat
    2. To mám radost, že vám chutnala!

      Vymazat
  12. Dobrý večer Lucie,já stříhám a suším levanduli ještě před plným rozkvětem.Svážu,zavěsím květy dolů.Spokojenost maximální,čurbes z ní minimální.No,letos jsem všech 54 keříků nechala včeličkám.Stejně jako loni.Jitka.

    OdpovědětVymazat