Jak to tady chodí

Australani své moře milují.
Už začínáme některé z nich znát.
Třeba manželský pár staříků, který se jde každé ráno vykoupat do moře (nehledě na počasí) a na raz-dva-tři společně skočí do vln. Pak na sebe hodí osušku a šourají se do kavárny na kávu.
Surfaři jsou specifickou kategorií. Když vstáváme, už je vidíme v moři, zasurfují si, na parkovišti se převlíknou do civilu a jedou do práce. Odpoledne pak rovnou spěchají zase k moři.
Na tyhle krasavce má tady políčeno spousta zahraničních studentek a slečen, ale protože čekání je dlouhé, tak často dřív otěhotní s nějakým sexy Kolumbijcem, který nemá dlouhodobé vízum stejně jako ony a nastane problém. Australané sice chtějí vztah, ale neradi se žení, protože nechtějí přijít o své moře a svobodu. To není těžké pochopit.
 
Snazší je prý sbalit a oženit se s Australankou, jenže pokud její rodina není bohatá, čeká muže dost velký zápřah. Cosi jako mateřská tu totiž trvá jen 3 měsíce, pak už je žena doma zadarmo. Nebo jde do práce a sežene si au-pair. Od půl roku se dítě může dát do školky, jsou tady na to perfektně zařízení. Jenže to stojí hodně peněz. Stejně jako školka pro větší děti, škola, kroužky, družina, doktor atd. Všechno platíte cash včetně všech léků.
 
Pokud ale člověk nemá dlouhodobé vízum jako Kryštof s Monikou, tak si sice platí pojištění, řádně chodí do práce a platí daně, nicméně nemá nárok na žádný příspěvek na dítě a v porodnici ženě stát zaplatí jen dvě noci. Pak jde domů, nebo zase platí.
To jen pro info pro vás, kteří jste se mě na to ptali.
Momentálně K+M čekají, jestli dlouhodobé vízum dostanou, nebo je pošlou domů. Pořád jsou v nejistotě. Už několik měsíců. Chtěli by (ještě) zůstat.
Naprosto je chápu.
 
Přestěhovat se sem znamená úplně změnit svůj životní styl.
Určuje ho moře, slunce, jiné jídlo.
Po práci jdete většinou na pláž, zatímco u nás se člověk nejčastěji únavou svalí na gauč k televizi.
 



















 

3 komentáře:

  1. I tady je to podobne, ze jakmile slunicko nabere na sile a more se zacne oteplovat, po praci a po skole utikame na plaz.. ten zivot je tak nejak vic spjaty s prirodou a rocnimi obdobimi... mavam za ocean
    Tereza

    OdpovědětVymazat
  2. Vzpomínám s Vámi na Austrálii, kde jsem pobývala 1 rok, a mám na ni krásné vzpomínky. Ten způsob života, ta spokojenost lidí, neustálý pobyt venku,to se nedá srovnat s životem tady..měli jsme šanci zůstat, ale je to TAK moc daleko od rodiny...jediné, ale bohužel zrovna velké negativum..tak v příštím životě třeba:-) Užívejte sluníčka a australské pohody..Hanka H.

    OdpovědětVymazat
  3. Krásné mraky tam máte, v té Austrálii, v každém Vašem příspěvku.

    OdpovědětVymazat