Neodolala jsem


Trénuju na roli babičky.
A to tak, že jsem včera koupila klučičí obleček.
Jinak jsem snad nachystaná dobře, protože jestli dítě bude po mejch dětech, tak to se dopředu Monice stokrát omlouvám. Připravuju ji na to, že důležitý je přežít první rok, pak si to celkem sedne. Já aspoň jiný ambice neměla. Jen přežít. A kolikrát to bylo k nepřežití.

Se Stelou jsem půlku těhotenství strávila po nemocnicích, takže jsem neměla ani nic nachystáno. Táta mi v Liberci koupil starší kočárek z garáže (jakože tam byl uskladněnej). Oblečky jsem pak koupila na inzerát, všechno v jedný bedně. Skoro všechno. Od narození do mých šesti týdnů se o Stelu staral můj muž s mojí mamkou, která zrovna (naštěstí!) šla do důchodu.
 
V šesti týdnech Stely mi vyndali žlučník, o dva týdny později jsme se stěhovali do pronájmu, a během dalšího měsíce začali stavět dům. Od Steliných tří měsíců pracuju. Bylo to nutný ekonomicky, ale taky záchrana pro moji psychiku. 
Nikdy jsem si nekoupila žádnou knihu o výchově dítěte, ani žádný časopis typu Maminka. Jednou jsem to prolistovala u kamarádky a dostala jsem tak hroznou depresi, že si od tý doby myslím, že to je čtivo jen pro silný ženy. Moje děti se vyvíjely úplně jinak než v příručkách, a tak vím, že důležitý je NESROVNÁVAT je. Ani podle knih, ani podle dětí kamarádky, prostě žít přirozeně.
Jo, a taky jsem ani jedno dítě nekojila.
A nic jim nechybí.

Když si to takhle hezky přehledně napíšu, tak vidím, že Kryštof žije hodně podobnej život jako my, i když na druhým konci světa. Vlastní, a trochu hektickej. Ale nemám povolení o tom psát, tak nebudu.

Chtěla jsem vás poprosit - vás, který jste uhranutý knížkama, jaký dětský knížky (z těch novějších) jsou pro vás zásadní? Co mám postupně nakoupit? Dětskou literaturu jsem úplně přestala sledovat a mám v tom nepřeskočitelnou propast. Kdybyste mi napsaly tipy, budu moc ráda. A taky nějakou knihu na úplný začátek, asi leporelo? Fakt nevím.
Děkuji vám za vaši pomoc a buďte všichni veselí a šťastní!

30 komentářů:

  1. Zdravim pri veceru,
    co do zavinovacky si nejsem jista, mozna nejake moje prvni leporelo.
    Ja mam rada knizky od autoru: Tullet http://www.herve-tullet.com/en/accueil.html - Horacek http://www.petrhoracek.co.uk/ - Cech http://www.pavelcech.wz.cz/aknihy.html
    Za pozornost stoji i dila od Rotraut Susanne Bernerove - tech pribehu bez pismen

    Tedy autoru a knizek mam rada vice, tohle je jen takovy zkraceny vycet.

    .

    OdpovědětVymazat
  2. Hezký večer... já jsem si zrovna dodělala takový přehled a před chvílí jsem si ho lupla na blog, tak můžete mrknout, co máme my... Čmeláčkovi je teď aktuálně 20 měsíců a knížky má dost rád... já čerpám inspiraci od jiných maminek ... hodně o knížkách píše Veronika z blogu Princ a Večernice a taky Ikarkulka.
    Mějte se krásně, zdraví Peťka :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. a souhlasím s paní výše, Horáček a Čech, ty jsem objednávala až teď po Vánocích, tak nafotím, až nám přijdou... :)

      Vymazat
  3. Úžasný čtení :-)), máte určitě skvělý děti. Obleček je nádhernej. Jen mi přijde spíše holčičí ��. P.

    OdpovědětVymazat
  4. Aktuálne pre chlapčeka automobilové riekanky u :
    http://bududub.blogspot.sk/

    Veľa radosti z maličkého človiečika a nech sa vám všetkým darí, Lucia!

    OdpovědětVymazat
  5. Ty jsi neskutečná skoro babička...ten obleček je úžasnej, líbí se mi, že myslíš na ten čas, kdy že ho teprve uvidíš a podle toho nakupuješ. A o knížkách pro ty nejmenší najdeš hodně u Rosy a taky u Sýrovky , obě mají mrnata tři ,takže i přehled dobrý!A držím palce, pořád !

    OdpovědětVymazat
  6. Úplně na začátku si vnoučata nejvíc vyhrála s Knížkou na hraní, jejíž stránky při dotyku vydávaly zvuky, např. šustily. Něco takového asi prodává Ikea. Ještě mě napadla jedna rada ohledně zavinovačky, pokud ji maminka používá, je miminko daleko klidnější. Dnes se naštěstí šijí jiné typy, ne ty bílé, škrobené, ale např. toto https://www.littleangel.cz/variant/rychlozavinovacka-prosev/1221/27648. Přeji hodně radosti. Iva

    OdpovědětVymazat
  7. Chystám se na stejnou roli ve stejném čas, tedy každým dnem:)
    A něco mám nachystáno - tohle je můj favorit, asi zatím nevyšla česky, jen v angličtině,
    ale já jsem do ní zkrátka zamilovaná - je tam spousta věcí v jedné knížce - pondělí, úterý, středa,...
    1,2,3,4...barvy, ovoce, jídlo a ještě příběh, jak se z housenky stane motýl - dá se koupit i jako leporelo
    https://www.youtube.com/watch?v=vkYmvxP0AJI

    OdpovědětVymazat
  8. "Polámal se mraveneček" v naší rodině "jasná volba" ... vyskytuje se ve všech domácnostech v mnoha vydáních ... vřele doporučuji! :-)

    OdpovědětVymazat
  9. Ahoj Lu, u nás tedy frčí Hrubínovy říkanky a pak taky Alenka Ladová má knížky s krásnými obrázky a říkadly. No a co u nás bylo naposledy hitem to je Fíha Tralala - sice slovenské,ale super a Ema to umí nazpaměť. Není to knížka, ale písničky a DVD s krátkým cvičením a krásné dětské videoklipy. Jsi tedy zodpovědná babička v přípravě, to se musí nechat. A.

    OdpovědětVymazat
  10. Za mě pořád a navždy vede Daisy Mrázková. Pro novorozeně to sice nebude, ale to neva...

    OdpovědětVymazat
  11. Moje maminka měla pro vnoučata uskladněná leporela, která četla nám, když jsme byly malé. Takže Lada a jeho Říkadla, Ladová (Pozor, volám všechny hračky!), Kuku, kuku, jen po mně vztáhněte ruku, Co ta očka vidí (tu milovaly)...když byly větší, tak jak zde bylo uvedeno, Daisy Mrázková, Magor Dětem, vše od F. Nepila. Já už dvouletce četla Děti z Bullerbynu, vždycky jsem byla radši na delší čtení než krátké říkanky, i když i ty děti potřebují, tak na ty jsem měla babičky :-). Ono je nejdůležitější si s dítětem o knížkách povídat a povídat, a to vy zvládnete levou zadní :-).
    Jo, a co nemám ráda, jsou takové knižní rychlokvašky, kdy někdo pobere pár říkadel a nakreslí horkou jehlou obrázky, případně takové ty totálně nesmyslné knihy o životě zvířátek na statku, snad protože máme hospodářství, tak lidi kolem nás považovali za vtipné dávat holkám knihy k tématu, málokterá je citlivě zpracovaná, většinou plno klišé o romantické práci sedláka a pitomostí typu tři malá jehňátka zabloudí za brány statku, kde je plačící najde liška a vzorně je odvede zpět mamince, uá, z toho nemůžu. To jsme dětem ani nečetli a je mi i hloupé to poslat dál, protože takovou knihu bych já sama nikdy nepořídila. I u knížek o přírodě je třeba být opatrný, fakt je tam neuvěřitelné množství nesmyslů. ¨
    Skvělým rádcem jsou výběry na webu nejlepsiknihydetem.cz. Tam nejde šlápnout vedle.
    Lea

    OdpovědětVymazat
  12. A jéjé, já napsala takový dlouhý, asi svůj vůbec nejdelší, komentář včera (vlastně už dneska) v noci a on zmizel. No nic, asi mám být stručnější (a chodit dřív spát)...
    Ale přece jen, dětské knížky, to je moje, tak pár tipů - už to bude kratší. :-)
    Z leporel u nás byla nejoblíbenější klasika: Polámal se mraveneček, O jabloňce, Paleček.
    Novější leporela:
    určitě Devět plchů v pelechu - http://www.beziliska.cz/knihy/plsi
    Ferdinande! - http://www.beziliska.cz/knihy/ferdinande
    Počítání - http://www.kosmas.cz/knihy/214430/pocitani/
    Oblíbená je teď Rotraut Susanne Bernerová - velké obrázkové knížky s pevnými listy: http://www.kosmas.cz/autor/36647/rotraut-susanne-bernerova/
    Pokud jde o zcela zásadní knížky (pro mě i pro moje děti), pak jasně Můj medvěd Flóra od Daisy Mrázkové - a vůbec všechny její knížky, i když to už je asi na později.
    Z poslední doby je krásná také Hravouka od Terezy Vostradovské - http://www.beziliska.cz/knihy/hravouka
    Skvělá knížka je Pampe a Šinka od Alžběty Skálové - http://www.kosmas.cz/knihy/156878/pampe-a-sinka/
    Kolem dvou, tří let věku dítěte to začíná být v oblasti knížek fakt zábavné, to bych pak měla tipů spoustu... :-)
    Zdravím! Klára

    OdpovědětVymazat
  13. http://www.madamecoquette.cz/ tady je k dočetní všechno , co je ted zásadní pro děti- knížky, botičky zdravé, kultura, co se kde v Praze koná , já z toho čerpám jako babička:) a žasnu, ty možnosti:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale také cenové možnosti! Mnoho věcí v odkazech od MC je ve vyšší cenové kategorii.

      Vymazat
  14. Taky doporučuji knížku Ferdinande!
    od Daisy Mrázkové mám moc ráda Nádherné úterý
    Susanne Bernerová je fakt príma - baví obě moje děti
    a ještě nás doma dost baví knížka - Kamil neumí lítat
    a pak knížky od Šaška - nejlepší je pro mě - "To je Paříž" naše Julie ji milovala od roku a půl a od dvou citovala http://www.baobab-books.net/je-pariz

    OdpovědětVymazat
  15. Luci...leporelo, tak Mravenecka !!!! ten musi byt :-) http://www.martinus.cz/?uItem=217108&gclid=Cj0KEQiA-_HDBRD2lomhoufc1JkBEiQA0TVMmkSw5IpJA198larg_GKv2-yerYKFqysWRq_F2rylc1IaAoZR8P8HAQ
    a pak masinkuuu...tuuuuuuuu moji kluci milovali, ja ji vubec neznala... https://rumburak.cz/leporelo-o-vesele-masince-%5Bid-A29771%5D.htm a ted ji miluju....

    OdpovědětVymazat
  16. Jo! Leporelo O veselé mašince!! A Polámal se mraveneček.
    ptoom Špalíček od Hrubína apak to všchno ostatní včetně Medvídka Pú (a to nemyslím ten Disney příšernej seriál, ale knihu nebo audio načtenéMarkem Ebenem).

    OdpovědětVymazat
  17. http://vrzuza.blogspot.cz/ - mnoho inspirace:).

    Hezký den!

    Veronika

    OdpovědětVymazat
  18. Maminka...čtivo pro silný ženy,hehe, vy jste boží!:-):-)Hanka H.

    OdpovědětVymazat
  19. Mám za sebou první "přežívací" rok (dobrej byl :) a knižní hitparádu vedou: tahle Tulletka ( https://cdn.myshoptet.com/usr/www.kidtown.cz/user/shop/detail_small/492.jpg?55ed854a ) , Ladová, Polámal se mraveneček a miniknížky s vyklápěcíma okénkama od Svojtky :)

    OdpovědětVymazat
  20. od Vánoc každý den pořád dokola Vyšívané pohádky od Venduly Chalánkové - klasika v novém kabátku

    moc ráda čtu Vaše postřehy, Lenka

    OdpovědětVymazat
  21. Ďalšie bábätkovské inšpirácie (Lochta má pekný hlineno, tehlovo, osb dom:-)):
    http://lochta.blogspot.sk/

    K Rose a vrz a Pondelí a Břichopas poznáš, tak som ich nevkladala, Rosa má knižku pre bábo, nejaké základné výbavičky, látkové hračky atď, to asi vieš:-)
    Teším sa s Tebou!

    OdpovědětVymazat
  22. Tak vzhledem k tomu, že prcek bude vyrůstat v zahraničí, tak jakoukoliv českou klasiku.
    Leporela - Ladovy obrázky zvířátek, hraček, říkanek, Mraveneček, leporela s Krtečkem
    https://www.spolecenskehry-hracky.cz/hracky/detske-leporelo-zviratka-josef-lada/?gclid=CLTBoLXiydECFYoy0wodkywNHg
    https://www.dumknihy.cz/hracky-80066
    nebo cokoliv tady
    https://www.dumknihy.cz/josef-lada
    Až bude větší 2-3 roky, tak na čtení u nás fungovala taky klasika
    rozhodně Hrubínův Špalíček, Dvakrát sedm pohádek
    https://www.dumknihy.cz/dvakrat-sedm-pohadek
    Letadélko káně, Honzíkova cesta, Kubula a Kuba Kubikula, Ferda Mravenec, cokoliv co ilustrovala Helena Zmatlíková - Alenčina a Honzíkova čítanka, Míšovo tajemství
    moc hezké nové knížky jsou Chaloupka na vršku - i loutková pohádka na DVD
    a mohla bych pokračovat ještě týden :-D
    U nás jsme trochu na knihy ;-)
    Vendula

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Letadélko a Honzíkova cesta mi připadají pitomě prázdný, i přes ty ilustrace Zmatlíkové. Lada ano, Říkadla, Ptáci ...

      Vymazat
    2. Nám dospělým možná, na Honzíkovu cestu jsem alergická, ale kluci to kolem toho 3.roku milovali a vyžadovali několikrát dokola. Jsou to malé děti a který malý kluk by se nechtěl sám proletět a řídit letadlo, jet sám vlakem na výlet atd. Podle mě takhle malé dítě delší a složitější příběh stejně nepobere.
      V.

      Vymazat
    3. Ano! To souhlasím!
      nejsem přesně ta cílová skupina.

      Vymazat
  23. já měla nejradši Cvrček a Mravenci a Můj Míša a Můj medvěd Flóra.Pak většinu knih od Astrid Lindgren a Tove Jansson. Z nových leporel je skvělé počítání od Baobabu a pak jejich sešitky dvanáct nejmenších pohádek a dvanáct ukolébavek.. Kdybych nic doma neměla, zašla bych si nejdřív do antikvariátu a nakoupila stará dobrá leporela. pak doporučuju nikoli knihy ale nakladatelství: Baobab, Běžíliška, Paseka, Meander, Labyrint Raketa.

    Ať se babičce daří!

    OdpovědětVymazat
  24. Pohádkový kolotoč/Žáček - když děti měly tak 3 roky a výše
    Říkání pro radost - ty od malinka

    Určitě těch knih bylo více, ale tyhle jsme četli dokola.

    OdpovědětVymazat
  25. Našla jsem zajímavý tip:_)

    http://za-listem-list.cz/co-cist-kdyz-1/

    OdpovědětVymazat